Paikallisuutiset

Sejsarinjärven suviseurat alkoivat – Hannele ja Voitto Hiltulan perhe Kälviältä nauttii seuroista mökillään Kruunupyyssä: "Aapo tulee seurakentälle veneellä"

Suviseurojen viettoon kokoonnutaan perhekunnittain, puheet kuullaan radiosta ja netistä ja virret veisataan pihapenkeistä

Koronan vuoksi Reisjärvelle suunnitellut suviseurat lykkääntyvät ensi vuoteen vastaavaan ajankohtaan. Vanhoillislestadiolainen seurakansa ei jää kuitenkaan pakon sanelemaa tilannetta surkuttelemaan, vaan eri puolilla Suomen maata ja kauempanakin pidetään pieniä yksityisiä suviseuroja, lähinnä perhekunnittain.

Hajautettujen suviseurojen yhteisöllisyys muodostuu internetin ja radion välityksellä. Seurapuheet kuullaan normaaliin tapaan ja nauhoitetut virret säestävät virsiä ja Siionin lauluja eri puolilla Suomen suvessa.

Internetissä lähetykset tulevat osoitteestakesäseuraradio.fi ja radiossa lähetykselle on oma kanavapaikkaansa. Oulusta tuleva lähetys yhdistää perheet tosiinsa yhdeksi ja samaksi seurakansaksi, vaikka seuravieraat kuuntelisivat lähetystä kaukanakin toisistaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Marianne ja Hilja Ylikoski pitävät seurakentällä kioskia.
Marianne ja Hilja Ylikoski pitävät seurakentällä kioskia. Kuva: Eeva Valtokari
Nyt seurat yhdistävät sekä suvun että hengellisen annin Hannele Hiltula Kotiseurojen järjestäjä, Kälviä

Kokkolan Kälviällä asuvatHannele jaVoitto Hiltula päättivät kutsua oman perhekuntansa, lapsensa, heidän perheensä ja Hannelen sisaren Saara Piggin perheen Kouvolasta mökilleen Sejsarinjärven rannalle Kruunupyyhyn.

Hannele ja Voitto ja kotona Kälviällä asuvat lapset saapuivat sukuseuroihin torstaina päivällä. Illan mittaan pieni seurakenttä täyttyi useista autoista ja asuntovaunuista.

– Yhteensä meidän seurakentälle tulee 32 henkilöä. Osa nukkuu mökissä, osa asuntovaunuissa, osa riippumatoissa ja osa teltoissa. Aapo aikoo soutaa järven yli laavulle ja yöpyä siellä. Sanoi, että harva tulee seurakentälle veneellä, Hannele Hiltula naurahtaa.

Näihin suviseuroihin voi tulla vaikka veneellä.
Näihin suviseuroihin voi tulla vaikka veneellä. Kuva: Eeva Valtokari

Hiltulan perheessä kuten monessa muussa sukukunnittain kokoontuvassa seuraporukassa työvuorot jaetaan isojen seurojen malliin. Yksi laittaa ruokaa, toinen siivoaa ja kolmas tiskaa. Hajautetuissa suviseuroissa ruokakin tilataan samalta catering-yritykseltä, joka olisi toimittanut ateriat myös "oikeisiin" suviseuroihin Reisjärvelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuten tavallisella seurakentällä Hiltulan perhe aikoo kuunnella seurapuheita mökin sisälle ja ulkosalle asennetuista kaiuttimista, jonne ääni tulee radiosta ja kännyköistä.

– Penkit ovat pihalla ja virrenveisuuseen ja Siionin laulujen laulamiseen osallistutaan kuten suviseuroissa ainakin, Hannele Hiltula kertoo ja sanoo odottavansa seuroja iloisin mielin.

– Tänä vuonna perhekuntamme on yhdessä. Tavallisesti liikumme omissa porukoissa seurakentällä. Nyt seurat yhdistävät sekä suvun että hengellisen annin, Hannele Hiltula kertoo.

Riippumatossa voi nukkua lämpimällä säällä. Mattoa testaamassa Hilja Ylikoski.
Riippumatossa voi nukkua lämpimällä säällä. Mattoa testaamassa Hilja Ylikoski. Kuva: Eeva Valtokari

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) johtokunnan puheenjohtajaMatti Taskila kertoo Kesäseuraradion olevan nyt aivan avainasemassa suviseurojen viestin viennissä ja evankeliumin armon julistuksessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Radiolähetykset koeponnistettin pääsiäisseurojen aikaan ja kaikki toimi hyvin. Radioporukka on hoitanut lähetyksiä ansiokkaasti jo vuodesta 2013 ja itse asiassa suviseuroja alettiin lähettää omana lähetyksenä jo 1994, Taskila kertoo.

Kesäseuraradio aloitti lähetyksensä radiosta ja internetistä juhannuksen alla ja joka päivä tulevien lähetysten sarja päättyy vasta elokuun alkupuolella.

SRK päätti jo hyvissä ajoin toteuttaa suviseuroille suunnitellun ohjelman virtuaalisesti muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Tänä vuonna lauantaina tavallisesti pidettävä ehtoollistilaisuus korvataan tilaisuudella, jossa kuoro esittää ehtoollislauluja Oulun tuomiokirkossa. Toisaalta SRK:n uusia tuotteita ja julkaisuja esittelevä tilaisuus on tällä kertaa mukana suurelle yleisölle suunnatussa ohjelmassa ja tilaisuus videoidaan kuten kaksi seurapuhetta.

– Puheet nauhoitetaan Oulussa tai Helsingissä ja lähetetään ulos Oulusta, SRK:n toimitiloihin rakennetusta studiosta. Muutamissa lähetyksissä kuten avajaisissa ja muissa videoiduissa lähetyksissä on mukana live-musiikkia, mutta muissa seuroissa laulettavat virret ja Siionin laulut ovat SRK:n aiemmin nauhoittamia äänitteitä, Matti Taskila kertoo.

Lisäksi jokaisella pienellä seurakentällä osallistutaan virren veisuuseen yhtä hartaasti kuin laulamalla yhdellä isolla seurakentällä.

Suviseurojen ohjelma alkaa avajaisseuroilla torstaina iltapäivällä. Seurat päättyvät maanantaina iltapäivällä päätösseuroihin. Seurat piti alunperin pitää Reisjärvellä tänä viikonloppuna. Tapahtuma päätettiin siirtää radioon ja internetiin koronaviruksen aiheuttamien kokoontumisrajoitusten vuoksi. Myös myöhemmin pidettävät opistoseurat pidetään tänä vuonna virtuaalisesti. Seuraavat fyysiset suviseurat järjestään Reisjärvellä vuoden kuluttua.

26.6.klo.18:18 // Faktalaatikkoon lisätty Sievin kahdet Suviseurat

Poikkeusolojen suviseurat alkamassa netissä ja radiossa – SRK:n johtokunnan puheenjohtaja Matti Taskila Kannuksesta: "Näissäkin seuroissa pidetään 40 puhetta, lauletaan Siionin lauluja eikä sanoma muutu"

Seuraa täältä suorana Suviseuroja – Ohjelmaa sekä netissä että radiossa

Fakta:

Suviseuroja levikkialueella

Suviseuroja on ollut runsaasti Keskipohjanmaan levikkialueella

Sievissä vuonna 1976 ja 2008

Haapajärvellä 1977

Perhossa 1981

Kalajoella 1983

Haapavedellä 1990

Toholammilla 1995

Kruunupyyssä 1999

Nivalassa 2004

Pyhäjoella 2014

Reisjärvellä 2021

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä