Paikallisuutiset

Ei Välimeren rannoille vaan Kalajoen hiekoille – Korona mullisti Isoniemen perheen kesäsuunnitelmat: "Loma kotimaassa tuli noin viisi kertaa Kreikkaa halvemmaksi"

Hiekkaa haettiin, hiekkaa saatiin.

Isoniemen perhe Oulun naapurista Kiimingistä päivitti kesäsuunnitelmansa huhtikuussa. Loma Kreikassa, kesän perinteinen pätkä jossain muualla kuin Suomessa, unohdettiin.

Auto kaarsi kohti Kalajokea sunnuntaina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Koronan takia suunnitelmat muuttuivat, eikä Etelä-Suomi houkutellut. Olimme vähän yli viikko sitten (Oulun) Nallikarissa syömässä. Sattui aurinkoinen hetki hiekoilla. Tuntui siltä, että olisi kiva lähteä lomalle Kalajoelle, sanooJani Isoniemi.

Mietittiin juuri, että loma kotimaassa tuli noin viisi kertaa Kreikkaa halvemmaksi. Sen vuoksi ravintolaruoissakaan ei ole pihistelty iltaisin.

Majoitustilanne vaikutti aluksi "huolestuttavan täydeltä". Huoneisto kuitenkin löytyi.

– Ei jääty tietokoneelle pidemmäksi aikaa miettimään.

Isoniemen perhe Kalajoen hiekoilla.
Isoniemen perhe Kalajoen hiekoilla. Kuva: Markku Jokela

Luonnon ja lähimatkailun arvostusta, yhdessäoloa perheen kesken.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomen Keskusvaraamo Oy:n hallintojohtajaPaula Palola listaa muutaman asian, jotka ovat nostaneet päätään korona-ajan Suomessa.

– Uusia paikkoja on lähdetty etsimään entistä lähempää kotoa. Ei enää mennä merta edemmäs kalaan hiekan, auringon ja meriretkien perässä, Palola jatkaa.

Keskusvaraamon kautta voi varata loma-asuntoja, huoneistoja ja hotellihuoneita. Lomailijoita on liikkeellä siihen malliin, että Kalajoelta löytää nyt lähinnä "yksittäisiä öitä sieltä täältä".

– Meillä on kolmesataa loma-asuntoa Hiekkasärkkien alueella. Tilanne on täysi. Matkailijoita tulee joka puolelta Suomea, Palola sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tilanne ei ollut mikään itsestäänselvyys. Vielä kesäkuussa kesän onnistumista jännitettiin.

– Suuri osa isoista tapahtumista oli kuitenkin päätetty siirtää ensi vuodelle tai peruttu. Sitten ihmiset alkoivat vapautua, ja kesäkuun sää oli hyvä. Yhden tai kahden yön sijaan majoitusta on varattu entistä pidemmäksi aikaa. Loma-asunnolta saatetaan jopa tehdä etätöitä.

Jos varaukset ovat jääneet tekemättä, vieläkö kesä Kalajoella on mahdollinen?

– Elokuulle ehtii valita paikkoja. Kaksi viikkoa etuajassa kannattaa olla liikkeellä.

Suomen Keskusvaraamo Oy:n hallintojohtaja Paula Palola.
Suomen Keskusvaraamo Oy:n hallintojohtaja Paula Palola. Kuva: Markku Jokela

Isoniemen perheen loma oli tekemistä pullollaan. Frisbeegolfin lisäksi testattiin köysiseikkailurata, bungee-trampoliinit ja kiipeilyseinä.

– Maanantaina oltiin toista tuntia rannalla, kylpylä ja keilarata testataan vielä, Saara Isoniemi sanoo.

Perhe kaarsi kotia kohti eilen keskiviikkona. Kalajoelle jätettiin useampi euro.

– Mietittiin juuri, että loma kotimaassa tuli noin viisi kertaa Kreikkaa halvemmaksi. Sen vuoksi ravintolaruoissakaan ei ole pihistelty iltaisin. Toki Hesessäkin on syöty, sanoo Jani.

Arvosana Kalajoen kesätarjonnalle kääntyy hyvän puolelle, mutta kehittämisideoitakin on.

– Jukuparkiin tulisi lähdettyä helpommin, jos lapsiaan katsovat vanhemmat pääsisivät alueelle halvemmalla kuin päivälipun hinnalla, kertoo Saara.

Kesä on ollut aurinkoinen myös Kokkola Campingin alueella. LeirintäalueyrittäjäErkki Ahtiainen sanoo, että mökkipuolella nettivarausmäärät ovat olleet isompia kuin viime vuonna.

– Myös Kokkolassa lomaillaan, koska koronan takia esimerkiksi huvipuistot ovat haasteellisia paikkoja. Kesäkuu oli viime vuotta parempi. Siihen vaikutti lämpö mutta myös koronan jälkeinen kova jano: juomamyyntimme kasvoi selvästi. Lisäksi minigolfissa on pelattu melkein tuplamäärä kierroksia viime vuoteen verrattuna. Kotona olemiseen väsyttiin, sanoo Ahtiainen.

Ulkomaalaisista lomailijoista leirintäalueella on näkynyt lähinnä norjalaisia.

– Parhaimmillaan täällä on ollut toistakymmentä norjalaista karavaanariyksikköä. Kesäkuun osalta puhutaan noin viidentoista prosentin kasvusta, mutta heinäkuun alussa tuli notkahdus. Jostain syystä karavaanarit hävisivät myös muilta leirintäalueilta.

Kesän onnistumista täytyy mitata olosuhteiden valossa. Numeroihin tuijottaminen ei kerro kaikkea, sillä nyt kaupungista puuttuvat Kokkola Cupin kaltaisten isojen tapahtumien kävijät.

– Muuten heinäkuu on ollut meillä vähintään normaali. Maanantaina tulijoita piti käännyttää poiskin. Uusi ilmiö on se, että karavaanareissa näkyy nuorempia perheitä vuokravaunuilla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä