Paikallisuutiset

Koronatestissä käyminen ei maksa mitään, ellet sitten käytä yksityisen terveydenhuollon kaistaa – 0 tai 250 euroa, melkoinen ero

Koronan testausvälineet. Puikolla otetaan näyte nielusta, josta se siirretään testiputkeen.
Koronan testausvälineet. Puikolla otetaan näyte nielusta, josta se siirretään testiputkeen. Kuva: Jukka Lehojärvi

Koronavirustestissä käyminen julkisen terveydenhuollon puolella ei maksa mitään.

– Se on ilmainen, mutta jos testi tehdään lääkärikäynnin yhteydessä, tulee lääkärimaksu, sanoo Soiten infektiolääkäriMarko Rahkonen.

Soitessa poliklinikkakäynti erikoissairaanhoidon puolella maksaa 41,2 euroa. Terveyskeskuksen puolella lääkärin vastaanotolla käyminen maksaa 20,6 euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronatestissä voi käydä myös yksityisellä puolella. Mehiläisessä testin hinta on 249 euroa, mikä Kela-korvauksen jälkeen on 193 euroa. Testiin pääsee vain lääkärin lähetteellä.

– Soiten kautta testeihin on päässyt nopeammin kuin yksityisellä puolella. Olemme yrittäneet pitää kiinni siitä, että testiin pääsee päivässä, kertoo Rahkonen.

Alkuviikolla Soitessa testattiin noin 200 ihmistä päivässä.

– Osa testattiin päivystyspuolella. Ehkä noin puolet näytteistä tulee testiaseman kautta. Resurssit ovat riittäneet vielä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Testituloksia joutuu odottamaan pisimmillään kolme vuorokautta.

– 2–3 päivän odotusaika koskee Ouluun meneviä näytteitä. Omassa laboratoriossamme on yksi laite, jonka maksimi on vajaat sata testiä päivässä. Näytteenottohenkilökunta arvioi, mitkä tapaukset ovat niin kiireellisiä, että tulokset täytyy saada päivässä. Sellaisia ovat esimerkiksi keuhkokuumetapaukset. Sellaiset menevät saman tien jonon ohi laboratoriossa, sanoo Rahkonen.

Lue juttukokonaisuuteen liittyvä toinen artikkeli täältä:Pieni paluu etähommiin – Kokkolalaiset Maria ja Elias Vuollet odottelivat koronatestin tuloksia kolme päivää: "Naisvaltaisten alojen työnantajat toivovat, että kotonaolot jaettaisiin tasan äitien ja isien kesken", sanoo KPO:n henkilöstöjohtaja

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä