Paikallisuutiset

Pieni paluu etähommiin – Kokkolalaiset Maria ja Elias Vuollet odottelivat koronatestin tuloksia kolme päivää: "Naisvaltaisten alojen työnantajat toivovat, että kotonaolot jaettaisiin tasan äitien ja isien kesken", sanoo KPO:n henkilöstöjohtaja

Viime viikon tiistaina Vuolletin perheessä Kokkolassa alkoi pärskintä. Äiti Marialla sekä 15-vuotiaalla Eliaksella oli flunssan lieviä oireita.

Perheessä tehtiin, kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Soite suosittelevat.

– Otettiin seuraavana päivänä soitto Soiten koronapuhelimeen, sillä lähipiirissämme on riskiryhmään kuuluvia. Saimme haastattelun jälkeen hyvin nopeasti testausajan samalle päivälle, sanooMaria Vuollet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos ihmisellä on lieviäkään koronavirukseen viittaavia oireita, suositellaan häntä pysymään kotona ja ottamaan yhteys esimerkiksi Keski-Pohjanmaan keskussairaalaan.

Tarvittaessa kutsutaan vastaanotolle ja koronavirustestaukseen.

Kutsun saanut Maria Vuollet otti auton ja kurvasi Soiten drive in -kaistalle.

– Seurasimme lippuja ja ajoimme ohjattuun paikkaan. Ohjeet olivat hyvät ja testaus hyvin nopea toimenpide. Avasimme ikkunan. Sitten hoitaja työnsi tikun nenänieluun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Testitulosten odottelu tarkoitti Maria ja Elias Vuolletille kevään jälkeen uutta pätkää kotona, poissa työpaikalta ja koulun penkiltä.

– Meille oli ihan selvää, että emme liiku kodin ulkopuolella ennen tulosten saamista. Tein töitä etänä sen, minkä pystyin. Eliakselle muutama päivä kotona ei ollut mikään juttu.

Tulokset tulivat perjantaina, kolmessa päivässä.

– Ne olivat negatiiviset, kuten odotimmekin. Vähän yllätti, että tuloksia piti odottaa niinkin pitkään, mutta nyt on ilmeisesti jonoja. Käsittääkseni emme tule saamaan laskua, sanoo Vuollet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Testitulosten odottelu tarkoittaa poissaoloa työpaikalta, mutta toistaiseksi vaikutukset elinkeinoelämälle ovat jääneet vähäisiksi.

– Kotiin jääminen näkyy työtunneissa marginaalisesti. Toki menetykset voivat hieman näkyä tuotannossa, mutta puhutaan marginaalisesta vaikutuksesta, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ennustepäällikköMarkku Lehmus.

Hän muistuttaa isommasta kuvasta ja testaamisen merkityksestä: "Testaamista isolla volyymilla tehdään juuri sen takia, että yhteiskuntaa ja taloutta ei tarvitse sulkea uudestaan".

– Jonkinlainen hinta tästä maksetaan, esimerkiksi työterveyden kautta tehtävät testit maksavat, mutta kipuilu on sen arvoista. Lisäksi nyt THL:n linjaus on lientynyt, mikä on myönteinen asia (flunssakierteistä lasta ei tarvitse testata toistuvasti, jos oireet pysyvät samankaltaisina).

Osuuskauppa KPO:n henkilöstöjohtajaLeif Lindberg toivoo, että isätkin jäisivät kotiin pärskivien lasten kanssa. Kaupan- ja palvelualan ammattilaiset ovat enimmäkseen naisia.

– Naisvaltaisten alojen työnantajat toivovat, että kotonaolot jaettaisiin tasan äitien ja isien kesken. Toistaiseksi sairaslomat eivät ole noususuhdanteessa, mutta tietenkin meillä on pelko, että poissaolot lisääntyvät koronatestauksen takia, sanoo Lindberg.

Tartuntatauteja koskeva yleisohje on, että sairaana ei mennä kouluun tai töihin. THL:n mukaan kouluun tai päiväkotiin ei tulisi mennä ennen testituloksen valmistumista.

– Nuhainen ja testituloksia odottava lapsi ei ole päiväkotikuntoinen. Emme me voi jokaiseen allergiseen nuhaan puuttua, mutta kyllä nyt täytyy olla tavallista tarkempi, sanoo Kokkolan varhaiskasvatusalue kuuden palvelupäällikköTuija Hakunti.

Päivähoidon ammattilaiset kohtaavat jatkuvasti monenlaisia pöpöjä. Kun nenä vuotaa, on osoitteena koronatestaus.

Onko se lisännyt henkilökunnan poissaoloja päiväkodeissa?

– Osa lapsista palaa päiväkotiin syyskuussa, henkilökuntaa on riittänyt vielä. Tilanne on hankalampi, jos testituloksia pitää odottaa kotona pari, kolme päivää, sanoo Hakunti.

Keskipohjanmaa ei tavoittanut varhaiskasvatustoimenjohtaja Kai Kytölaaksoa haastatteluun.

Päiväkodilla tai koululla ei ole oikeutta vaatia nähtäväkseen todistusta lapsen koronatestistä eikä edellyttää, että todistus on ehto päiväkotiin tai kouluun palaamiselle.

Lue juttukokonaisuuteen liittyvä toinen artikkeli koronatestin hinnoista täältä:Koronatestissä käyminen ei maksa mitään, ellet sitten käytä yksityisen terveydenhuollon kaistaa – 0 tai 250 euroa, melkoinen ero

Fakta

Pysy kotona

Kotonaoloa suositellaan, jos ihmisellä on lieviäkään koronavirukseen viittaavia oireita. Jos tartuntaa epäillään, Soiten toimipisteeseen tulemisen sijaan suositellaan soittoa koronaneuvontanumeroon.

Koronaviruksen oireita voivat olla kuume, yskä, päänsärky, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi ja ripuli.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä