Paikallisuutiset

Oppimisen iloa eskarissa – esikoululaisten määrässä ja toimitiloissa ei tapahdu ensi syksynä isoja muutoksia maakunnassa

Kälviän Pajulinnun päiväkodin Rubiinit-esikouluryhmästä osa on keskiviikkona aamupäivällä harjoittelemassa tehtäväkirjoistaan k-kirjainta. Kaikki seitsemän lasta ovat yhtä mieltä siitä, että esikoulussa on kivaa.

– Täällä harjoitellaan kirjaimia ja numeroita, leikitään ja pelataan pelejä, lapset luettelevat.

Uuttakin on opittu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Minä olen oppinut vuodenajat, hihkaisee Livia Lahti.

Minä olen oppinut tekemään u-kirjaimen paremmin. Petrus Peltokangas Eskarilainen

– Ja minä olen oppinut tekemään u-kirjaimen paremmin, koska se ensin näytti vähän v-kirjaimelta, kertooPetrus Peltokangas tyytyväisenä.

Kokkolassa lukuvuonna 2019–2020 on 627 esikouluikäistä lasta, kun kuluvana vuonna heitä on 656. Ikäluokat Kokkolassa ovat vielä yli kuudensadan lapsen, mutta lähivuosien aikana tilanne syntyvyyden perusteella muuttuu.

Esiopetusta järjestetään Kokkolassa sekä päiväkotien että koulujen yhteydessä, ja esikouluryhmien määrä ratkaistaan myöhemmin kevään aikana ilmoittautumisten jälkeen. Nykyiset esiopetuspaikat säilyvät pääsääntöisesti ensi vuonna, mutta esimerkiksi Chydeniuksen koulun valmistumisen jälkeen esiopetus siirtyy uuteen rakennukseen perusopetuksen ohella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaressa esiopetukseen on tulossa tilastojen mukaan 60 suomenkielistä ja 130 ruotsinkielistä lasta. Määrä ei eroa suuresti edellisvuosista. Suomenkielisiä ryhmissä kaupunkiin on tulossa kolme tai neljä, ruotsinkielisiä seitsemän tai kahdeksan.

Pietarsaaren kaikki esikoulut ovat koulujen yhteydessä. Ensi vuonna suomenkielisellä puolella opetuspaikat pysyvät ennallaan. Ruotsinkielisellä puolella päätöstä ei ole vielä tehty, mutta ne säilyvät kutakuinkin samana.

Kalajoella esikouluikäisiä lapsia on syksyllä 155, ja se on noin kymmenen kuluvaa lukuvuotta vähemmän.

Esiopetusta järjestetään Kalajoella noin kymmenessä eri toimipaikassa. Päiväkotien yhteydessä sitä järjestetään niille, jotka esiopetuksen lisäksi tarvitsevat täydentävää varhaiskasvatusta. Kouluilla esiopetusta järjestetään omana ryhmänä tai yhdysluokissa. Tilojen suhteen muutoksia ei liene ensi lukuvuodelle luvassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ylivieskassa on tämän hetkisen tiedon mukaan 230 esioppilasta lukuvuonna 2019–2020. Suurta eroa ei ole muutamiin edellisvuosiin verrattuna. Tarvittavien esiopetusryhmien määrä tarkennetaan hakuajan päätyttyä.

Ylivieskassa esiopetusta järjestetään koulujen ja päiväkotien yhteydessä. Myös paikat vahvistetaan hakuajan päätyttyä, mutta ne säilyvät pääosin nykyisinä.

Kaustisella arvio esikouluikäisten määrästä ensi syksylle on 65–70 lasta. Määrä pysynee samana kuin parina edellisvuotena.

Esiopetusryhmiä tulee näillä näkymin neljä, joista kaksi tulee päiväkotiin, yksi Puumalan koululle ja yksi Keskuskoulun tiloihin. Tilojen suhteen muutoksia voi tulla, mikäli kokonaissuunnittelu niin vaatii. Tavoitteena kuitenkin on, että kunnassa jatketaan samoilla tilaratkaisuilla kuin parina viime vuotena.

Vetelissä tulevia esikoululaisia on 30, joista muodostetaan kolme ryhmää. Esiopetusta järjestetään Vetelissä entiseen tapaan koulujen yhteydessä eli Keskuskoululla, Tunkkarissa ja Ylipäässä.

Vetelissä pienin eskariryhmä viime vuosien varrella on ollut 23 lukuvuonna 2013–2014, kun taas lukuvuonna 2015–2016 esikoululaisia oli 51. Sen jälkeen on esioppilaiden määrä on ollut 30–40 välillä.

Ennusteet näyttävät esioppilaiden määrän olevan Vetelissä tulevina vuosina noin 30, tosin viime vuonna lapsia syntyi vain 20.

Perhossa 44 esikoululaista aloittaa syksyllä kolmessa ryhmässä kolmella eri koululla entiseen tapaan. Eskareita on noin kymmenen kuluvaa vuotta vähemmän.

Halsualla esikoululaisia on syksyllä seitsemän. Prosentuaalisesti laskua on melkoisesti, sillä tänä vuonna heitä on 15. Yksi esikouluryhmä aloittaa entiseen tapaan koulun yhteydessä.

Toholammilla on 47 eskarilaista lukuvuonna 2019–2020. Se tarkoittanee kolmea esiopetusryhmää. Kuluvana lukuvuonna eskarilaisia on 29, kun heitä lukuvuonna 2016–2017 oli 55.

Esiopetus järjestetään Toholammilla koulujen yhteydessä, todennäköisesti Herman Ojalan ja Kleemolan kouluilla.

Kannuksessa eskarilaisia on ensi syksynä 62, kun heitä tänä vuonna on 77. Määrä vaihtelee lähivuosina reilun 60:n ja jopa yli 80:n välillä. Esikoulupaikat säilyvät ennallaan Raasakan ja Takalon kouluilla.

Lestijärven esiopetuksen aloittaa syksyllä 13 lasta vanhaan tapaan Lestin koulun yhteydessä.

Kommentti

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä