Kotimaa

Aamulehti poistaa verkosta yli 500 lehden konkaritoimittajan juttua sepitteiden takia

Matti Kuusela kertoo STT:lle pitävänsä Aamulehden toimintaa absurdina: "Yllättävää ja loukkaavaa"

Aamulehden toimittaja Matti Kuusela kuvattuna vuonna, kun hänet palkittiin Bakusta Pekingiin -juttusarjasta. Kuva: Markku Ulander

Aamulehti poistaa verkkosivuiltaan 551 lehden entisen toimittajan Matti Kuuselan kirjoittamaa juttua. Syynä on Kuuselan tuore kirja Journalisti – Toisenlainen toimittaja, jossa hän kolmessa kohtaa kertoo keksineensä sepitettä kirjoittamiinsa juttuihin.

– Journalismin uskottavuuden nimissä tällainen hyvin poikkeuksellinen ratkaisu oli pakko tehdä. Jo journalistin ohjeet velvoittavat meitä huolehtimaan juttujemme todenperäisyydestä. Lisäksi yleisöllä on oikeus todenmukaiseen tietoon, Aamulehden vastaava päätoimittaja Sanna Keskinen sanoo Aamulehden sivuilla.

Yksi sepitteistä on Kuuselan matkareportaasisarjasta Bakusta Pekingiin, joka julkaistiin 2006. Yksi sarjan osa syntyi Kuuselan mukaan siten, että hän alkoi keksiä tarinoita valokuvaajan ottamista kuvista ohiajavista ajoneuvoista. Jutussa olevat tarinat ihmisistä eivät siis perustu haastatteluihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuusela työskenteli Aamulehdessä 1983–2020 ja on toiminut sen jälkeen satunnaisena avustajana lehdelle.

STT:lle Matti Kuusela kertoo olleensa ällikällä lyöty Aamulehden päätöksestä. Kuusela sanoo odottaneensa jonkinlaista reaktiota, koska hän kritisoi kirjassaan Aamulehden toimintaa.

– Olin varma että tulee reaktiota, mutta en osannut odottaa että näin absurdilla tavalla, että ruvetaan kyseenalaistamaan tarinallista journalismiani. Vaikuttaa siltä, että Aamulehden johdolle on ihan uusi asia tällainen feature-kirjoittaminen, Kuusela sanoo.

Kuuselan mielestä fiktiiviset osiot hänen jutuissaan ovat selvästi tunnistettavissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ei kukaan yli 3-vuotias järkevä ihminen, joka lukee tämän, kuvittele että olisin oikeasti nämä haastatellut, Kuusela lataa.

Kuusela kertoo olevansa surullinen siitä, että kirjoittaminen Aamulehteen loppuu.

– En koskaan ole vääristellyt ainoankaan haastateltavan sanoja, olen aina pyrkinyt kirjoittamaan niin rehellisesti kuin mahdollista. On tämä sillä tavalla yllättävää ja loukkaavaa.

Keskinen kertoo STT:lle, että Aamulehdellä kaikki ovat järkyttyneitä ja surullisia tilanteesta. Epäilyjä ei ollut noussut ennen kuin Aamulehti sai viime viikolla Kuuselan kirjan sähköisen version.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tosi pieteetillä puntaroimme, että mitä vaihtoehtoja tässä on, mutta kun sitä todistustaakkaa alkoi kertyä riittävästi, todettiin että ei tässä oikein ole mitään muita vaihtoehtoja.

Keskisen mukaan selvitysprosessi Kuuselan jutuista jatkuu yhä. Hän katsoo Aamulehden prosessien olevan hyvällä tolalla.

– En kyllä tunnista riskiä, että se voisi enää tuommoisessa muodossa toteutua.

Keskinen pitää tapausta kolauksena journalismille ja koko alalle. Hän kuitenkin sanoo uskovansa, että luottamusta pystytään jälleen rakentamaan, kun asia käsitellään läpinäkyvästi.

Julkisen sanan neuvoston (JSN) puheenjohtaja Eero Hyvönen sanoi STT:lle, että Aamulehti näyttää suhtautuvan tapaukseen vakavasti.

Hänen mukaansa on mahdollista, että JSN ottaa tapauksen käsittelyyn. Hyvönen huomauttaa, ettei Aamulehden päätös poistaa jutut verkosta ole JSN:n suosittelema tapa.

– Ymmärrän kyllä, että selvityksen ajaksi näin tehdään, jotta korjaustoimenpiteet saadaan kohdistettua oikein. Me emme suosittele juttujen poistamista, koska se on sitä historiaa, jonka on syytä olla saatavilla.

JSN on saanut jo kantelun Aamulehden tekemistä juttujen poistoista.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä