Urheilu

Alavieskan Virin kasvatti Emilia Kääntä ottaa askelia kohti ammattilaisuutta - Naisten lentopallomaajoukkue voi tarjota Käännälle ikimuistoisen syntymäpäivälahjan, jos EM-jatkopaikka varmistuu maanantaina

Puolet naisten lentopallomaajoukkueen neljäntoista pelaajan ryhmästä Tallinnassa on EM-kisojen ensikertalaisia. Mestaruusliigan runkosarjan voittaneesta Puijo Wolleysta joukkueeseen murtautui yleispelaaja Emilia Kääntä. Hän myöntää yllättyneensä maajoukkuekutsusta.

Alavieskan Virin kasvatti Emilia Kääntä on yksi naisten EM-kisojen ensikertalaisista Suomen maajoukkueessa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Kääntä ja joukkuekaverinsa Hilkka Hujanen olivat viime kaudella naisten Mestaruusliigan yleispelaajien tilastovertailussa parhaat suomalaispelaajat. Heidän lisäkseen kärkikuusikossa oli kolmen seuran ulkomaalaisvahvistuksia.

Hujanen siirtyi ammattilaiseksi Saksan Neuwiediin, jossa viime kaudella pelasi maajoukkueen Yasmine Madsen. Kääntäkin toivoo ottavansa askeleen ammattilaiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tavoitteeni on olla koko ajan parempi ja pelata jossain vaiheessa ulkomailla, Kääntä sanoi STT:n haastattelussa maajoukkueen viimeisellä leiriviikolla.

Kääntä löytää pronssijoukkue Puijo Wolleysta ja maajoukkueesta paljon samaa. Kummassakin vastuu jakautuu usealle pelaajalle, sillä joukkuetta kannattelevaa supertähteä ei ole.

Torstaina Slovakiaa vastaan Kääntä oli vaihtopelaaja. Hän pääsi kentälle lyhyesti toisen erän lopussa.

– Yleispelaajan rooleista aloitusten vastaanottaminen on vahvuuteni, mutta totta kai pyrin auttamaan joukkuetta myös hyökkäyksessä, Kääntä ennakoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomen ottelut jatkuvat lauantaina Viroa, sunnuntaina Ranskaa ja maanantaina Espanjaa vastaan. Espanja-pelin päivänä Kääntä täyttää 24 vuotta, ja joukkue toivoo, että juhlan kunniaksi varmistuisi paikka alkulohkosta jatkopeleihin. Se edellyttää voittoa Virosta ja Espanjasta. Etukäteen ajatellen Ranska ja keskiviikon päätösvastus Hollanti ovat Suomelle liian vahvoja.

– Olemme tehneet kovaa työtä, ja toivottavasti se näkyy sitten peleissä, Kääntä toivoi.

Kääntä sai maajoukkueen tulikasteensa heinäkuun lopussa Sveitsiä vastaan. Hän kokee solahtaneensa ryhmään helposti.

– Kokeneemmat maajoukkuepelaajat ovat ottaneet hyvin vastaan ensimmäisestä leiristä lähtien, Kääntä kertoi seitsemän leiriviikon kokemuksella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alavieskan Virissä vanhempiensa jäljissä lentopalloa kokeillut Kääntä valitsi lajinsa, kun aloitti lentopallolukion Kuortaneella. Sitä ennen yleisurheilu ja kuulantyöntö kulkivat pisimpään rinnalla.

EM-lentopallon kanssa samaan aikaan yleisurheillaan MM-Budapestissa, jossa Suomella on naisten kuulakisassa peräti kolme edustajaa. Lajivalintaa Käännän ei silti tarvitse katua, sillä joukkuelaji on siivittänyt hänet LiigaPlokin, Oriveden Ponnistuksen ja Puijo Wolleyn kautta maajoukkueeseen.

Toistaiseksi hän yhdistää lentopallouraansa sosiaalitieteiden opinnot Kuopion yliopistossa. Vinkkejä tulevaisuuden haaveena olevaan lentopalloammattilaisen elämään voi kysyä läheltä, sillä puolet maajoukkueen pelaajista tienaa elantonsa Keski-Euroopan kentillä: Italiassa, Ranskassa ja Saksassa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä