Mielipiteet

Kuva: Mari Heikura

Alexandra Biaudet'n mielipidekirjoitus: Emme tarvitse enempää ohjattua liikuntaa vaan lisää vapaata leikkiä

Kirjoittajan mielestä hallitusohjelman tavoite lisätä koululiikuntaa on hyvä ajatus vain, jos halutaan kasvattaa pieniä sotilaita.

Meidän tulisi liikkua enemmän.

Niin, vaikea tätä on kieltää. Mutta syy ei ole ensisijaisesti se että tulisi siten välttää sairauksia. Koska niin se ei ole. "Urheilija ei tervettä päivää näe". Meidän tulisi liikkua koska se kuuluu perimmäiseen ihmisenä olemiseen.

Liikkuminen ja leikki ovat pitkälti sama asia. Ja eteenkin vapaassa leikissä, missä oma mielikuvitus kuljettaa meitä (en kirjoita vain lapsista, sillä tämä taito ei kysy ikää), me tutkimme kehomme ulottuvuuksia tilassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämä pidetään ensisijaisen tärkeänä kehityksemme kannalta. Se on myös tärkeää mielenterveytemme kannalta. Tämä jos jokin myös ylläpitää fyysistä liikkuvuuttamme. Leikissä haasteet kohdataan ja ratkaistaan. Leikissä ihminen on kokonaisuus.

Leikki ja urheilu eivät ole sama asia. Kuntoilussa voi olla leikin piirteitä, mutta siinä missä kuntoilu ja eteenkin urheilu on päämäärätietoista ja usein jonkun mallin mukaista tai ohjattua, vapaa leikki ei ole tätä. Siten väitän leikin kunnioittavan paljon enemmän yksilöä ja sitä, kuka hän kokee olevansa.

Tutkimuksissa todetaan myös, että lasten sosiaaliset taidot kehittyvät näin paremmin. Opimme siis huomioimaan itsemme sekä toiset vapaan leikin myötä.

Heti kun leikki muuttuu ohjatuksi, lapset passivoituvat. He lopettavat itse ajattelun. Odottavat ohjeita, lupaa toimia ja alkavat pelätä, että tekevät väärin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nykyisen hallituksen tavoite liikunnan lisäämisestä kouluissa on ihan kiva ajatus, mutta väärä. Jos emme sitten haluta kasvattaa pieniä sotilaita.

Ensi sijasta olisi lisätä varhaiskasvatuksessa resursseja, jotta lapsilla olisi tilaa vapaalle leikille eri ympäristöissä. Siten he kasvaisivat liikkuviksi, aloitteellisiksi ihmisiksi. Tätä tulisi sitten jatkaa kouluissa, missä opetus voisi suuresti tukeutua samaan ideaan (esim. Montessori-pedagogia).

On naurettava edes kuvitella, että ihminen voisi voida hyvin ja olla liikkuva kokonainen henkilö sellaisen kasvatuksen kautta, missä hän saa olla vain sitä, mitä joku toinen tietyssä kohtaa katsoo sopivaksi. Ja vielä lisäksi niin, että hänen aina tulisi olla vähän parempi jonkun mittapuun mukaan.

Vaikka lisättäisiin miten paljon kuntoilua, jos se ei lähde meistä itsestämme, se ei tuo mitään hyvää tullessaan. Paitsi jos haluamme luoda valtion, missä joku päättää ja muut seuraa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos tahdomme luoda hyvän yhteiskunnan, sen tulisi lähtökohtaisesti kunnioittaa meidän ihmisyyttä ja yksilöllisyyttä. Tästä ei voi säästää.

Haluatko jatkaa keskustelua aiheesta. Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä