Mielipiteet

Hanna-Lea Ahlskogin mielipide: Talouskasvu tarvitsee työntekijöitä

Pääkirjoituksessa (KP 31.8.) lainattiin keynesiläistä teoriaa siitä, että laskukautena kannattaa valtion käyttää reilummin rahaa ja nousukautena kiristää kukkaronnyörejä. Tämä on joissain tilanteissa totta, mutta sitä vähemmän merkityksellistä, mitä enemmän valtio on riippuvainen muun maailman tilanteesta.

On selvää, että Orpon hallituksen 1–2 miljardin kiristys vuodessa ei vielä keikauta taloutta taantumaan avoimessa kansantaloudessa, minkä toimittajan lainaama Korkmankin toteaa (A-studio 29.8.). Kaikki menokohteet eivät myöskään ole yhdenvertaisia elvyttäjiä.

Korjauksia on pakko tehdä, sillä vasemmistohallitus keitti meille kitkerän sopan. Ennen vaaleja esitetyt väitteet, että itsestään syntyvä talouskasvu korjaisi näin mittavan rakenteellisen alijäämän, olivat pilviunelmaa ja hattaraa. Talouskasvun on aina rakennuttava jonkin asian päälle. Jos näkyvissä ei ole sen enempää väestön kuin tuottavuuden kasvua, niin ei ole myöskään talouden kasvua tai lainan hallintaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tällä hetkellä meillä on paljon erikoisia kannustinloukkuja.

Orpon hallituksen kärkitavoite on työllisten lisääminen. Hallitusohjelmassa on toimenpiteitä työperusteisen maahanmuuton lisäämiseksi, työmarkkinoiden muutoksia työllistämiskynnyksen madaltamiseksi ja sosiaaliturvan läpikäynti työllisyysnäkökulmasta. On täysin välttämätöntä, että kansalainen pystyy luottamaan siihen, että työnteko kannattaa aina. Tällä hetkellä meillä on paljon erikoisia kannustinloukkuja.

Jos sosiaaliturvan suoristaminen johtaisi taloudelliseen taantumaan, niin Ruotsilla pitäisi mennä todella huonosti, sillä siellä ei ole sen enempää yksinasuville keski-ikäisille yleistä asumistukea kuin pitkäaikaistyöttömille työmarkkinatukeakaan. Toimeentulotuki taas on tasoltaan matalampi ja ehdoiltaan tiukempi kuin suomalainen sisarensa.

Suomi elää tällä hetkellä kirkkaasti yli varojensa ja suunta on pakko muuttaa. Työn houkuttelevuuden lisääminen ja työllistämiskynnyksen madaltaminen ovat keinoja saada aikaan talouskasvua ja hyvinvointia. Jokainen isänmaallinen puolue pyrkii siihen, että maa jätetään tuleville sukupolville paremmassa kunnossa kuin missä se sen on saanut omalla vahtivuorollaan. Hallitusohjelmassa on tähän hyvät eväät.

Kirjoittaja on kokkolalainen VTM, aluevaltuutettu (kd) ja hallitusneuvottelija.

Lisää aiheesta

Korjattu 4.9.2023 kello 15.58: Mielipidekirjoitus on Hanna-Lea Ahlskogin, ei Anna-Leena Ahlskogin, kuten otsikossa alunperin kerrottiin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä