Mielipiteet

Anne Rajakankaan mielipide: Tabujen sumusta selkeyteen myös uskonyhteisöissä

Kun narsisti on vallassa, hengellisyys on hukassa

Kp- lehti kirjoitti artikkelissaan 26.3. 2023 kokkolalaisen Maria Björkmarkin väitöskirjasta otsikolla ”Uskonto ei saa olla tabu hoitotyössä”.

Omaan kommenttiini liittyen ensin muutaman selittävä asia. ”Uskonto” käsittää kaikenlaiset idän ja lännen suuret ja pienet uskonnot ja uskomukset. Kristinusko sen sijaan rajaa asian Raamattuun perustuvaksi.

Koska kristinuskossa eri sektoreita on paljon, kokemusasiantuntijoiden tieto on tärkeää vertaistuen antamisessa silloin, kun jotain meneekin pieleen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

“Eri piireissä puhutaan eri kieltä”, niin kuin Uskontojen uhrien tuki ry:n perustaja Terttu Maljanen aikoinaan sanoi allekirjoittaneelle.

Olen kirjoittanut silloin tällöin narsismin vaikutuksesta kristillisissä uskonyhteisöissä. Narsistin toiminta voi olla äärettömän julmaa ja valheellista siellä, missä nimenomaan ei pitäisi törmätä tähän ilmiöön.

Kuitenkin narsistin temmellyskenttää ovat politiikan lisäksi juuri uskonnolliset piirit. Vaikka keskusteluilmapiiri on nykyisin vapautunut, uskonyhteisöjen ”läpinäkyvyys” jää silti usein vain sanaksi ilman toteutusta.

Narsisti jakaa yhteisönsä jäsenet kahteen leiriin, hyviin, eli kannattajiinsa ja pahoihin, jotka esimerkiksi ovat saaneet narsistin kiinni jostakin sopimattomasta menettelystä. Katumuksen sijaan narsisti suuttuu, ja kavala myyräntyö häntä kritisoinutta kohtaan alkaa. Se on kuisketta sinne ja tänne, valehtelua, silottelua ja syyttämistä syyttämisen perään. Kohteelle ei armoa anneta, se ”kuuluu narsistille itselleen”, mutta ilman omaa nöyrtymistä. Kauna voi jatkua vuosikymmeniä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lähetin vuodenvaihteessa Uskontojen uhrien tuki ry:n käsikirjastoon oman, narsismia käsittelevän kirjoituskokoelmani nimeltään Valtailmiö kristittyjen parissa, alaotsikolla Kun narsisti on vallassa, hengellisyys on hukassa. Yhdistyksen kirjasto on lähdeaineistoa lähinnä tutkijoiden ja toimittajien käyttöön.

Kirjoitukseni käsittelee narsismin tunnusmerkkejä, sen ilmenemistä eri elämänpiireissä, kristillisissä yhteisöissä ja myös Raamatussa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä