Paikallisuutiset

Bonuksia luetuista kirjoista, kävelymattoja ja vauhdikkaita viikonloppureissuja – Kokkolassa perustettu ohjelmistoyritys Alfame valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi: Työntekijätkään eivät keksi siitä mitään pahaa sanottavaa

On sunnuntai, mutta Alfamen Kokkolan toimipisteen tiloissa raikaa nauru. Kahdeksan työntekijää on saapunut paikalle vain haastattelua ja kuvausta varten. Se kertoo jo paljon tästä työpaikasta.

Työntekijöillä on myös aihetta iloon ja innostukseen, sillä ohjelmistoyritys Alfame on nyt virallisesti Suomen paras työpaikka. Se nappasi Great Place to Work -tutkimuksessa ykkössijan keskisuurten yritysten sarjassa.

– Aiemmissa työpaikoissani minulla oli työkavereita, mutta täällä olemme yhtä suurta perhettä. Teemme asioita yhdessä ja kutsumme mukaan myös puolisot, lapset ja lemmikit,Veijo Lyytikäinen kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ja toden totta, yläkerran neuvottelutilassa on meneillään lasten oma palaveri, johon näyttää kuuluvan ainakin lasiseinään piirtelyä ja juoksumatolla kävelyä. Lapset ovat toimistossa kuin kotonaan.

Osa käveli siellä 24 tuntia putkeen, ja osa katseli huolestuneena mökillä, että voi voi nyt siellä sataa vettä. Juho Muuraiskangas
Alfamelaiset ovat saaneet itse sisustaa työtilansa. Toimistotyössä selkä ja niska saattavat kipeytyä, joten liikuntaan on panostettu: töitä voi tehdä vaikkapa kävelymatolla tai tasapainolaudalla. Yläkerrasta löytyy myös venyttelypiste.
Alfamelaiset ovat saaneet itse sisustaa työtilansa. Toimistotyössä selkä ja niska saattavat kipeytyä, joten liikuntaan on panostettu: töitä voi tehdä vaikkapa kävelymatolla tai tasapainolaudalla. Yläkerrasta löytyy myös venyttelypiste. Kuva: Clas-Olav Slotte

Great Place to Work tutkii Suomessa vuosittain noin 150 organisaatiota ja kokoaa tutkimusten perusteella listan Suomen parhaista työpaikoista. Kaksi kolmasosaa pisteistä tulee suoraan työntekijöiden kokemuksesta, yksi kolmasosa muodostuu yrityksen johtamiskäytännöistä tehtävästä laadullisesta arvioinnista.

Alfamen Kokkolan toimipisteen työntekijöillä ei tunnu olevan mitään pahaa sanottavaa työpaikastaan: heille on annettu vapautta, heidät on otettu mukaan päätöksentekoon ja heitä kannustetaan kaikin mahdollisin tavoin. Alfamessa henkilöstö on asetettu aidosti etusijalle.

– Meille on sanottu, että saamme kehittää tätä yritystä haluamallamme tavalla. Siten voimme muokata työpaikastamme juuri sellaisen kuin hyvän työpaikan kuulukin olla,Kalle Soukka sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Päätöksiä ei tehdä johtajatasolla, vaan työntekijöiden keskuudessa. Itse asiassa varsinaista johtamishierarkiaa ei ole olemassakaan, sillä Alfamen työntekijät saavat itse päättää esimerkiksi työajoistaan ja -välineistään.

– Täällä luotetaan siihen, että kaikki ajattelevat yhteistä parasta,Tytti Karanka toteaa.

Yhteistyö onnistuu videoyhteyden välityksellä.
Yhteistyö onnistuu videoyhteyden välityksellä. Kuva: Clas-Olav Slotte

Alfamella on kolme arvoa: hakkeruus, yhteistyö ja sisukkuus. Koko organisaatio ja sen kulttuuri on rakennettu näiden arvojen pohjalta.

Hakkeruus tarkoittaa ikuista oppimista. Työntekijät saavat bonuksia esimerkiksi käydyistä koulutuksista ja vapaa-ajalla luetuista tai kuunnelluista kirjoista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sisukkuus taas kumpuaa suoraan Keski-Pohjanmaalta: asioita ei jätetä kesken ja kongi kumahtaa vasta sitten, kun uusi järjestelmä on saatu tuotantoon. Sitten voidaan syödä yhdessä kakkua.

Voisi olettaa, että yhteistyö on kaikista vaikeimmin toteutettava arvo neljässä kaupungissa toimivassa yrityksessä. Näin ei kuitenkaan ole. Rekrytoinnit tehdään yhdessä työporukan kanssa ja perjantaisin kokoonnutaan kehukahvitilaisuuteen videoyhteyden välityksellä. Yhteisistä tapahtumista ja tempauksista puhumattakaan.

– Vietämme silloin tällöin viikonloppuja yhdessä, ja lähdemme pian reilun viikon reissulle Kroatiaan. Kerran kävimme Rukalla Karhunkierroksella. Osa käveli siellä 24 tuntia putkeen, ja osa katseli huolestuneena mökillä, että voi voi nyt siellä sataa vettä,Juho Muuraiskangas naurahtaa.

Tammikuun kävelykilometrikisan alfamelaiset hävisivät helsinkiläiselle ”pokemonporukalle”. Ehkäpä Suomen parhaan työpaikan titteli tuntuu tuon karvaan tappion jälkeen entistä paremmalta.

Kongi kumahtaa, kun uusi järjestelmä lähtee tuotantoon. Sen jälkeen asiaa juhlistetaan kakkukahvien merkeissä.
Kongi kumahtaa, kun uusi järjestelmä lähtee tuotantoon. Sen jälkeen asiaa juhlistetaan kakkukahvien merkeissä. Kuva: Clas-Olav Slotte
Fakta

Alfame

Kokkolassa vuonna 2004 perustettu ohjelmistoyritys.

Nykyään toimipisteitä on neljässä kaupungissa: Kokkolassa, Helsingissä, Tampereella ja Rovaniemellä.

Tällä hetkellä työntekijöitä on noin 60. Heistä 28 työskentelee Kokkolassa.

Yritys on erikoistunut API- ja integraatioratkaisuihin eli erilaisten tietojärjestelmien välisiin rajapintoihin.

Alfamelaiset ovat rakentaneet muun muassa rahanpesurekisterin, patenttihakemusjärjestelmän sekä ympäristölupien valvontajärjestelmän.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä