Kolumnit

Eetu Kupulisoja. Kuva: Jukka Lehojärvi

Eetu Kupulisojan kolumni: Suomesta palloyhteiskunta - Vaikka yksi äitiyspakkaus kerrallaan

Sisällytetään pallo äitiyspakkaukseen.

Se on kokoonsa nähden kenties eniten palstatilaa rohmunnut kirjaus uudessa hallitusohjelmassa.

Tarina ei vielä kerro, minkä sortin pallo paketista löytyy. Eittämättä monessa lajiliitossa tehdään tällä hetkellä lobbaustyötä sen eteen, että valinta kohdistuisi oman lajin pelivälineeseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lopullista vastausta ei tiedä myöskään pallokirjausta hallitusohjelmaan tutkijoiden ehdotuksesta esittänyt kansanedustaja Sari Multala (kok.).

Eikä sillä ole mitään väliä. Sehän on vastasyntyneelle vain lelu. Pallon käytännön merkitys isossa kokonaisuudessa on symbolinen.

Symboloinnin kohde kuitenkin on sitäkin tärkeämpi: liikunnallinen elämäntapa.

Pallo on viesti siitä, että aktiivisen elämäntavan ensiaskeleet otetaan hyvin nuorena. Jo aiemmin kuin ne konkreettiset ensiaskeleet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tiistaina aloittanut hallitus pyrkii lisäämään ihmisten liikkumista jokaisessa ikäryhmässä. Suomi liikkeelle -ohjelma sisältää siihen 16 keinoa.

Listaa lukiessa huomaa, että tuloksia ei odoteta huomenna. Ei myöskään vuoden, kahden tai välttämättä edes neljän aikana. Siksi isoihin ja rakenteellisiin kohtiin lista keskittyy.

Ohjelmalla ei tähdätä siihen, että jokainen suomalainen saataisiin lenkkipolulle tai kuntosalille. Arjen ruohonjuuritaso on isossa osassa.

Esillä listassa monia toimintakykyyn liittyviä asioita, kuten työssä jaksaminen tai ikäihmisten kaatumisten ehkäisy.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paremmin hallitusohjelmaan tutustuneet asiantuntijat eivät ole kokonaistoimista varauksettoman vakuuttuneita. Vaikka liikuntaan on panostettu, muualta 244-sivuisesta hallitusohjelmasta löytyy kirjauksia, jotka vetävät köyttä toiseen suuntaan.

Ylen haastattelemat tutkijat nostavat esiin esimerkiksi oluen verotuksen keventämisen ja sosiaaliturvan leikkaamisen.

Jos kalja on halpaa eikä käyttörahaa jää kuntosalikorttiin, kansanterveys ei välttämättä kohene. Nähtäväksi jää. Kokonaisvaikutusten arvioinnin aika on myöhemmin.

Palataan palloon. Jalkapallofanaatikoilla on jo vuosikymmeniä ollut agendana tehdä Suomesta jalkapalloyhteiskunta. Hallitus tiputti moniosaisesta yhdyssanasta alun pois.

Ei yksi pallo äitiyspakkauksessa ei vielä muuta yhteiskuntaa mihinkään suuntaan.

Silti kyseisellä kirjauksella on saatu aikaan paljon keskustelua hallitusohjelman liikunnallisesta puolesta. Voi siis sanoa, että pallokirjaus on jo nyt saavuttanut tavoitteensa.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan toimittaja.

Haluatko jatkaa keskustelua? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä