Mielipiteet

Eija Pahkalan mielipidekirjoitus: Himangan terveysasema on uhattuna — Pohteen selvitys antaa Kalajoella aihetta moneen huoleen

Meitä kalajokisia puhututtaa nyt Pohteen julkaisema sote-selvitys. Noin vuoden verran käytössä ollut Himangan uusi terveysasema on uhattuna, mikäli arviointi ei muutu.

Asukkaita Himangalla on noin 3000 eikä kylistä ole julkisia kulkuyhteyksiä Kalajoelle. Hammashoitolan palveluita käyttävät myös Raumankarin koulun noin 280 oppilasta ja kulkeminen kauemmas on haasteellista kesken koulupäivän. Myös Kalajoen päästä on käytetty Himangan hammashoitolaa, ja olen kuullut siitä kiitosta. Erikoiselta tuntuu, että näin lyhyen ajan jälkeen arvioidaan Himangan terveysaseman tarvetta sillä perusteella, paljonko on käyntejä ja onko hoitajia.

Terveysaseman valmistuttua olisikin ollut tärkeää, että lääkäripalveluita, sairaanhoitopalveluita ym. palveluita olisi ollut saatavilla päivittäin. Käyttäjiä on ollut runsaasti, kunhan vain on ollut palveluita. On mahdotonta käyttää palveluita, ellei niitä edes ole. Himangan terveysasemalle mahtuisi kyllä monenlaista toimintaa, jos uusia tiloja vain halutaan hyödyntää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ongelmaa on ollut sähköisessä ajanvarauksessa. Esim. Nordlabin sivuilta laboratoriopalveluita on voinut varata vasta maaliskuun alusta alkaen sähköisesti. Hoitajia on myös ajoittain siirretty Himangalta Kalajoelle. En ole koskaan ymmärtänyt ns. "hölmöläisen täkin jatkoa", eli leikataan toisesta päästä ja siirretään toiseen. Sellaisella tyylillä asiat eivät valitettavasti ratkea.

Koko Soten kuningasidea oli lähipalveluiden turvaaminen. Henkilökunnan saatavuuden eteen tulee tehdä töitä, ja siihen voidaan vaikuttaa muun muassa joustavilla työsopimuksilla ja eläkeikäisten osaamista hyödyntämällä. Harmillista on ollut kuulla, että tätä joustoa ei ole aina löytynyt, ja osaavia hoitajia on jo siirtynyt toisen työnantajan palvelukseen.

Työpaikkojen säilyminen koko Kalajoen alueella sekä Pohteen harjoittama henkilöstöpolitiikka heijastuvat myös kuntamme elinvoimaan. Haluan, että työpaikat alueellamme säilyvät, samoin kuin koulutuspaikat alueemme oppilaitoksissa.

Ns. A-siiven rakentaminen Kalajoen sotekeskuksen yhteyteen on myös tärkeää ja ajankohtaista. Kalajoki on kasvava matkailupaikkakunta, ja palvelujen kysyntä on kova. Neuvolan, Osviitan, sosiaalipuolen ja osa hallintopuolen väkeä on jo useita vuosia ollut väistötiloissa eri puolilla kaupunkia. Ei ole toiminnallisesti eikä taloudellisesti järkevää toimia näin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Asia on nyt onneksi etenemässä. Kalajoki on kyennyt tarjoamaan sosiaali- ja terveyspalveluja edullisesti ja toivon, että se nyt myös huomioitaisiin. Eihän voi olla niin, että palveluja leikataan sieltä, missä niiden toteutus on ollut edullista?

Olen huolissani myös siitä, että Pohde edellyttää pieniltä yksityisiltä palveluntarjoajilta sellaisia sopimuksia kuin yleensä suurilta firmoilta. Mikäli esimerkiksi paikalliset fysioterapiayritykset katoavat, joutuvat kuntalaiset hakemaan kuntoutuspalvelut pitkien matkojen takaa, koska julkinen puoli ei pysty kaikkia hoitamaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on tärkeää, ja siitä näkökulmasta katsottuna kaikkien terapiapalvelujen saatavuuden merkitys korostuu. Palveluja on saatava läheltä, jotta niistä on hyötyä. Toivon vielä, että tuleva maan hallitus palauttaa Kela-korvaukset takaisin.

Kuntalaisten kommentteja odottava Pohde olisi saanut tehdä kyselyyn pääsemisen hiukan helpommaksi niin, että siihen olisi pääsy heti etusivulta eikä monen polun päästä. Toivon kuitenkin, että ihmiset löytävät sen ja vastaavat. Yhdessä ja hyvällä vuoropuhelulla palveluja voidaan ylläpitää ja kehittää. Myöskään hyvän johtamisen merkitystä ei voi liikaa korostaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjoittaja on kalajokinen kaupunginvaltuutettu.

Haluatko jatkaa keskustelua aiheesta? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä