Mielipiteet

Esa Niemistön mielipidekirjoitus: Eläkeläisten ja omaishoitajien asemaa on parannettava verotuksen keinoin

Kun odotetut eläkepäivät viimein koittaa, voi eläkkeensaaja yllättyä. Vaikka kuukauden eläke on vain noin 60 % aiemmasta palkkatulosta, niin veroprosentti pysyy samana, ellei vielä kiristy aiemmasta, vaikka olet aikanaan palkastasi veron jo maksanut. Mikäli vielä eläkepäivillä teet työtä, kiristää työnteko verotusta entisestään.

Eläkkeisiin tuli pitkästä aikaa indeksikorotusta. Prosenttipohjaisuus ohjasi reilummat korotukset isompien eläkkeiden saajille. Esimerkiksi 1000 euron eläkkeessä 10 %:n korotus olisi 100 euroa, kun taas 5000 euron eläkkeessä 10 %:n korotus olisi 500 euroa. Mielestäni olisi harkittava euromääräisiä eläkkeiden korotuksia prosenttimääräisten korotusten sijaan, etteivät pienempien eläkkeiden saajat olisi häviävä osapuoli.

Monelle kävi niin, että korotuksen myötä verotus kiristyi ja käteen jäävä osuus pieneni. Eläkkeen korotus realisoituikin eläkkeen laskuna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mielestäni eläkkeiden verotusta on alennettava niin, että eläkkeellä tulee oikeasti toimeen. Riittävä eläke takaisi sen, että yhteiskunnan ei tarvitsisi tehdä kalliita ja työläitä tulonsiirtoja, kuten toimeentulotukea ja asumistukea. Ruotsissa nämä tulonsiirrot ovat paljon pienemmät, ja siellä eläkkeellä pärjää paremmin. Omaishoitajien työ pitää saada valinnaisesti verottomaksi ainakin eläkeläisille, joilla ei ole enää omaa eläkettä karttumassa.

Jos vielä jaksat ja haluat työskennellä eläkepäivilläsi, on verottaja heti verottamassa kovalla kädellä työntekoasi. Tämä tekee työnteosta huonosti kannattavaa. Tilanne on erityisen ongelmallinen työvoimapulasta kärsivillä aloilla, kuten esim. hoito- ja sosiaalityössä. Verotus vie haluja helpottaa tilannetta, kun työnteko ei kannata. Matalampi verotus toisi osaltaan helpotusta, kun eläkeläiset voisivat vaikka osa-aikaisesti työskennellä työvoimapulan riivaamilla aloilla. Eläkkeellä työskentelyn verotusta on alennettava.

Kirjoittaja on kansanedustajaehdokas (kesk.) Ilmajoelta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä