Paikallisuutiset

Eurooppalaiset nuoret tutustuvat Pietarsaareen Rotaryn kesäleirillä – suomalainen iltapala herätti kummastusta

Rotary Pietarsaari-Mässkärin kesäleirillä on kaksikymmentä nuorta yhdeksästä eri Euroopan maasta. Leiriläiset uskovat olevansa toisiinsa yhteydessä vielä matkan jälkeenkin. Kuva: Viivi Helin

Rotaryklubi Pietarsaari-Mässkärin kesäleiri eurooppalaisille nuorille on parhaillaan käynnissä Pietarsaaressa. Leirillä on kaksikymmentä 15–18-vuotiasta nuorta yhdeksästä eri maasta.

Erkki Salmu Pietarsaari-Mässkärin rotaryklubista kertoo, että käynnissä on jo viides meri, seilaus ja luonto -teemainen nuortenleirileiri. Kahdeksanpäiväisellä leirillä nuoret pääsevät muun muassa soutu- ja purjeveneilemään sekä vaeltamaan.

– Koko ajan ollaan ulkona, hän sanoo ja lisää, että yöpyminen tapahtuu kuitenkin sisätiloissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Salmu vinkkaa, että kesäleirien lisäksi nuoret voivat tutustua muihin kulttuureihin myös Rotaryn vuosivaihdon kautta, johon on haku tälläkin hetkellä auki.

Saksalainen Georg Boltze, 17, ja belgialainen Julia de Jong, 16, tulivat kumpikin leirille tutustumaan nuoriin ympäri Eurooppaa. Myös leirin teema veti puoleensa luonnosta kiinnostuneita nuoria.

– Suomi ei oikein ole sellainen maa, jossa lomaillaan varsinkaan kesäisin. On mielenkiintoista päästä maahan, johon ei ehkä muuten menisi, de Jong pohtii.

– Haluan tutustua naapurimaahamme. Lasken Suomen Saksan naapurimaaksi, sillä välissä on vain meri, Boltze lisää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kumpikin leiriläisistä on käymässä Suomessa ensimmäistä kertaa. Erityisesti metsien runsaus sekä meriveden lämpö yllättivät. Stereotypiat sekä Suomesta että suomalaisista pitävät nuorten mukaan paikkansa.

– Suomalaiset arvostavat perusasioita, eivätkä he puhu turhia. He ovat mutkattomia ja iloisia ihmisiä. Ja saunaan täytyy aina päästä, de Jong nauraa.

Ennen leiriä nuoret viettivät muutaman päivän isäntäperheissä, joissa he pääsivät tutustumaan tavalliseen suomalaiseen arkielämään. Boltzen ja de Jongin mukaan perheissä käytiin retkillä ja leivottiin suomalaisia herkkuja, kuten korvapuusteja ja mustikkapiirakkaa, jotka saavat nuorilta rutkasti kehuja. Ruokailuajat sen sijaan hämmästyttivät keskieurooppalaisia.

– Iltapala yllätti. Meillä syödään yleensä vain aamupala, lounas ja päivällinen, Boltze kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Enkä ole tottunut syömään päivällistä niin aikaisin, vaan meillä se syödään yleensä muutamaa tuntia myöhemmin, de Jong jatkaa.

Kulttuurierot leiriläisten keskuudessa eivät ole vaikuttaneet nuorten ystävystymiseen. Boltze ja de Jong uskovat, että leiriläiset ovat toisiinsa yhteydessä vielä matkan jälkeenkin.

– Olemme hyvin samanlaisia, vaikka asummekin eri maissa. Meillä on samanlainen musiikkimaku ja keskustelemme samanlaisista asioista, Boltze sanoo.

De Jong on samaa mieltä.

– Vaikka asuisikin kaukana toisistaan, aina löytyy jotakin yhteistä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä