Paikallisuutiset

Haapajärven Lämpö Oy tuottaa Suomen halvinta kaukolämpöä ‒ keskiverto omakotitalo pysyy vuoden lämpimänä Haapajärvellä 1119 eurolla, muualla maassa 1929 eurolla

Lämpöyhtiö satsasi ensimmäisenä Suomessa tekniikkaan, jolla se tuottaa puolet omasta sähköstään kiertoon lähtevästä kuumasta vedestä

Laitosmies Janne Kippola esittelee Haapajärven Lämpö Oy:n uutta investointia, jolla lämpölaitoksen energiasta tehdään sähköä laitoksen omaan käyttöön. Kuva: Antti Savela

Haapajärvi

Haapajärven Lämpö Oy tuottaa Suomen halvinta kaukolämpöä. Energiateollisuus Ry:n tekemän viimeisimmän hintavertailun (1.1.2023) mukaan Haapajärven kaukolämpö on jopa 7 euroa/ MWh edullisempaa kuin seuraavaksi halvimman eli Varissuon Lämmön kaukolämpö Turussa.

Kolmantena tilastossa on Vaasan Sähkö ja seuraavilla sijoilla tulevat Napapiirin Energia ja Vesi Oy Rovaniemeltä ja Vantaan Energia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Haapajärvellä keskiverto omakotitalo, joka käyttää 18 000 kilotuntia kaukolämpöä vuodessa, maksaa siitä 1119 euroa vuodessa. Vastaavasta määrä kaukolämpöä maksaa Suomessa keskimäärin 1929 euroa. Ero on siis merkittävä.

Haapajärven Lämmön toimitusjohtaja Janne Alpua kertoo Haapajärven kaukolämmön olleen edullista jo vuosikaudet. Merkittävin syy hänen mukaansa on viereisellä tontilla olevan Hasa Oy:n suuren sahan kanssa tehtävä yhteistyö. Sahalta tulee kaukolämpökattilaan sahanpurua ja puunkurta ja muuta polttoainetta, esimerkiksi metsähaketta käytetään varsin vähän. Hasa Oy on myös Lämmön vähemmistöomistaja. Pääomistaja on Haapajärven kaupunki.

– Edullisuutta ovat lisänneet myös oikea-aikaiset investoinnit ja erittäin ammattitaitoinen henkilökunta, Alpua jatkaa.

Haapajärven Lämpö Oy:llä on 584 asiakasta ja yritys pitää lämpimänä yhteensä toista miljoonaa rakennuskuutiota ( 1 010 609).

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alkuvuodesta Haapajärven Lämpö investoi uuteen tekniikkaan, jonka avulla se tuottaa noin puolet käyttämästään sähköstä itse. Uudenlainen ORC-tekniikka käyttää prosessissa väliaineena kylmäainetta. Laitteen tekniikka perustuu patentoituun turbiiniin.

Mikä tämän sähköntuotannon menetelmän nimi on ja miten se lyhyesti sanottuna toimii?

– Prosessin nimi on ORC eli ”Organic Rankine cycle”, se on suljettu kierto. Laitteen kuumalle puolelle viedään kattilapiiristä 146 -asteinen vesi sisään vaihtimen välityksellä, jonka lämmön ansiosta kylmäaine höyrystyy, joka taas pyörittää turbiinia ja sitä kautta generaattoria.

Kylmällä puolella kiertää kaukolämmön paluuvesi savukaasupesurin jälkeen, joka taas lauhduttaa kylmäaine-höyryn takaisin nesteeksi ja siitä otetaan lämmöt talteen ja se ajetaan kaukolämpöverkkoon, jonka vesi on noin 80 asteista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mitä etua uudesta menetelmästä on saatavissa?

– Tällä tavalla parannetaan energiatehokkuutta sähkön osalta. Tällä laitteella tuotetaan noin puolet uuden biohybridilaitoksen sähkön tarpeesta. Saamme säästöä, kun sähköä verkosta tarvitaan vähemmän. Tällä periaatteella toimiva laite on ensimmäinen ORC-laite Suomessa.

Viisi edullisinta kaukolämpöyhtiötä energiamaksun perusteella

Haapajärven Lämpö Oy 47,47 €/MWh

Varissuon Lämpö Oy, Turku, 55,80 €/MWh

Vaasan Sähkö Oy, 57,24 €/MWh

Napapiirin Energia ja Vesi Oy Rovaniemi, 57,83 €/MWh

Vantaan Energia Oy, Vantaa 58,09 €/MWh

Keskiverto omakotitalon vertailu:

Kulutus 18 MW/a. Haapajärvellä kaukolämmön hinnaksi vuodessa muodostuu 1119,24 € ja muualla Suomessa kaukolämmön keskihinnalla vuotuinen kaukolämmön maksu on 1929,06 €.

Ilmoita asiavirheestä