Kotimaa
Hannele Huovin Vladimirin kirja on taas ajankohtainen, koska se kertoo vallasta – palkittu kirjailija tapasi miehensä Kalajoen Hiekkasärkillä
Huovilta on juuri ilmestynyt satukokoelma, jossa on yli 70 satua pitkän uran varrelta. Hän kirjoittaa edelleen ja on tehnyt yhdessä lapsenlapsensa kanssa runosadun Simpukka.
Lasten- ja nuortenkirjailija Hannele Huovi on yksi pitkän uran tehneistä Linnaan kutsutuista. Tänä vuonna on kunnioitettu muun muassa työtä lasten ja nuorten hyväksi.
Huovi saapui Linnaan toista kertaa miehensä Kari Eskolan kanssa. Pariskunta asuu Keuruulla, jossa Eskola on tehnyt työuransa lääkärinä.
Huovi ja Eskola tutustuivat 1960-luvun lopussa Kalajoen Hiekkasärkillä ja rakastuivat Eskolan sukutalossa. Huovi oli reissussa tuttavaporukalla, joka yöpyi Eskoloilla.
Kari Eskola muistaa joutuneensa olohuoneen lattialle nukkumaan. Huovi taas muistaa katseen, johon rakastui.
– Silmämme kohtasivat saunan ikkunan läpi.
Huovi kertoo säikähtäneensä pahasti, kun kutsu Linnaan tuli. Hän on juuri sairastanut koronan, joka vei voimia.
– Kyllähän se säikäyttää, vaikka tietysti kutsu on suuri kunnia. Tässä tapauksessa en olisi oikein jaksanut valmistautua.
Huovi aloitti uransa toimittajana Yleisradiossa, mutta vuodesta 1983 hän on ollut vapaa kirjailija. Hän on saanut lukuisia palkintoja, muun muassa Pro Finlandia -mitalin.
Huovin tuotantoon kuuluu kirjoja lapsille, nuorille ja aikuisille sekä aapisia, runoja, satuja, novelleja ja näytelmiä.
Tunnetuimpia teoksia ovat nuortenkirjat Madonna (1986), joka tarttui syömishäiriöön, sekä Vladimirin kirja, joka on käännetty useille kielille. Jälkimmäinen on yksi Huovin omista suosikeista.
– Kirja on taas hyvin ajankohtainen, koska se käsittelee valtaa.
Kirjan päähenkilö kasvaa metsästäjän poikana, mutta kuulee olevansa ruhtinassukua.
Viime vuosina runoja aikuisille
Huovi työskentelee edelleen. Häneltä on juuri ilmestynyt kokoelma Huuhuvuoren satuja, jossa on yli 70 satua.
Huovilla on "yritystä tuottaa myös uutta", esimerkiksi runoja aikuisille.
– Luen paljon runoja. Olin myös mukana Einari Vuorelan runokilpailun raadissa.
Huovi on kirjoittanut kolumneissaan hallituksen toimista, jotka leikkaavat rahaa kirjoilta esimerkiksi arvonlisäveron nostolla.
Kirjailijat ja näyttelijät puolestaan ovat riitaantuneet äänikirjojen tekijänoikeuskorvauksista.
– Näyttelijätkin ovat nostaneet oman työnsä arvoa. Se on yksi puoli asiassa, mutta kysymys on vähän vaikea. Tietysti lukija on tärkeä myös. Kuuntelen itsekin välillä äänikirjoja.
Kirjoittamisen perintö jatkuu
Hannele Huovilla ja Kari Eskolalla on neljä lasta ja seitsemän lastenlasta. Useimmat heistä asuvat Helsingissä, jossa Huovi ja Eskola käyvät usein.
– Viime lauantaina oli juuri pojan vaimon hauska väitöstilaisuus ja karonkka päälle.
Kolme lapsista työskentelevät kirjojen, kirjoittamisen ja kulttuurin parissa. Yksi lapsenlapsista voitti juuri kirjoituskilpailun. Toinen, Kissa Koskinen, on kirjoittanut ja kuvittanut Huovin kanssa runosadun Simpukka.
Vain Huovin kuopus on ihan eri alalla.
– Hän tuumasi, että muut perheessä ovat niin päksähtäneitä, ettei hän halua taideammattia.
"Luen paljon runoja. Olin myös mukana Einari Vuorelan runokilpailun raadissa."Hannele Huovikirjailija