Paikallisuutiset

Hei, me hiihdetään! – Lapsentahtista hiihtoa kuin urheilukilpailuissa

Päiväkodeissa ei edellytetä lasten tuovan mukanaan luistimia ja suksia, mutta mahdollisuus halutaan tarjota.

Kannuksen Lastentalon päiväkodin pihalla tunnelma on kuin urheilukilpailuissa. Päiväkodin vieressä olevalla tyhjällä tontilla on latu, jota pitkin sivakoivat kaikki halukkaat pienet hiihtäjät. Aidan takana kannustuksia huutaa sekä henkilökunta että lapset. Osalle hiihtäjistä riittää yksi kierros, mutta toiset eivät malta lopettaa lainkaan.

Päiväkodit eivät voi edellyttää talviurheiluvälineiden tuomista päiväkotiin, mutta ne kuitenkin haluavat tarjota halukkaille mahdollisuuden näiden lajien harjoitteluun.

Esimerkiksi Lastentalolla vanhemmille on ilmoitettu, että lapset voivat ottaa hiihtovälineet mukaan päiväkotiin. Luistelujäätä päiväkodilla ei ole.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen ohjeistanut vanhempia niin, että sukset voi tuoda jos haluaa, mutta tätä varten ei ole pakko välineitä hankkia. Olemme myös vinkanneet, että hyviä välineitä voi löytyä käytettynäkin esimerkiksi kirpputoreilta. Kannattaa myös tiedustella, että saisiko vaikkapa naapureilta, ystäviltä tai sukulaisilta välineitä lainaksi, vinkkaa Lastentalon tiiminvetäjä, lastentarhaopettajaAnne Jääskä.

Hiihtäminen on tosi hyvää liikuntaa lasten motoristen taitojen kannalta. Anne Jääskä Tiiminvetäjä, Lastentalo, Kannus

MyöskäänPajulinnun päiväkodissa Kälviällä ei edellytetä talviurheiluvälineiden tuomista päiväkotiin, mutta toivotaan, että sellaiset kotoa löytyisi. Varsinkin esikouluikäisiä kannustetaan välineiden tuomiseen, sillä koulussa hiihtoa ja luisteluaharjoitellaan joka tapauksessa.

– Ja usein välineitä saa käytettyinä esimerkiksi sisaruksilta tai lainaan vaikkapa sukulaisilta, toteaa päiväkodin johtajaMaarit Marjusaari.

Pajulinnun päiväkodissa hiihtäminen kuuluu jo aivan pienimpienkin varhaiskasvatuspäivään. Välineitä kodeissa on hyvin, mutta päiväkodilla on myös parit monot ja hiihtovälineet niitä tarvitseville.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Omaa luistelujäätä päiväkodilla ei ole, mutta koulun kentille on vajaan kilometrin kävelymatka, jonne suunnistavat esikoululaisten lisäksi 4- ja 5-vuotiaat.

– Jo kolmevuotiaalta onnistuu luistelu, kun nilkan motoriikka on tarpeeksi kehittynyt, ja jalassa on tarpeeksi tukeva luistin, toteaa Marjusaari.

Halkokarin päiväkodissa Kokkolassa hiihdetään pienellä ladulla, joka on tehty päiväkodin viereen yleisen puiston viereen. Luistelemassa käydään Halkokarin koulun jäällä pienissä ryhmissä.

Luistelu ei ole Halkokarin päiväkodissa iästä kiinni, vaan jäälle lähtevät kaikki, joilla on välineet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Voi olla, että mukaan lähtee 3-vuotias, jolla on luistimet, mutta jollain 5-vuotiaalla taas ei ole luistimia, kertoo päiväkodin johtajaPirjo Paavolainen.

Halkokarissakaan ei edellytetä kaikkien tuovan talviurheiluvälineitä päiväkotiin, mutta esikouluikäisiltä sitä jo toivotaan.

Esimerkiksi viime talvena Lastentalolla hiihdettiin paljon, ja osa lapsista innostui lajista kovasti.

– Lapsentahtisesti meillä hiihtämistä harrastetaan. Usein toisten esimerkki kannustaa toisiakin kokeilemaan. Ja hiihtäminen on tosi hyvää liikuntaa lapsen motoristen taitojen kannalta. Siinä tulee harjoiteltua muun muassa vuorotahtisuutta, mainitsee Anne Jääskä.

Varhaiskasvatuksessa pyritään kohti päivittäistä liikuntasuositusta, joka on alle kouluikäisillä lapsilla kolme tuntia päivässä. Osa siitä kertyisi päiväkodissa, osa kotona.

– Sen suosituksen mukaisesti tarjoamme vuodenaikaan sopivaa liikuntaa. Mielellämme ottaisimme sen luisteluradankin, mutta ymmärrän ettei sen tekeminen ole välttämättä mahdollista, toteaa Jääskä.

Halkokarin päiväkodissakin liikuntaa pidetään tärkeänä osana lasten varhaiskasvatuspäivää.

– Ilolla lähdemme aina liikkumaan ja ulkoilemaan, kertoo Pirjo Paavolainen.

– On ollut sellaisiakin talvia, että hiihtämistä ja luistelua ei ole voinut harrastaa. Kun hyviä talvia tulee, niin kyllä me niistä pyrimme nauttimaan, toteaa puolestaan Maarit Marjusaari.

Kommentti

FAKTA

Lasten liikunta-suositukset

Alle 8-vuotiaiden lasten päivään pitäisi sisältyä vähintään kolme tuntia liikuntaa. Se muodostuu kevyestä liikunnasta ja reippaasta ulkoilusta sekä erittäin vauhdikkaasta fyysisestä aktiivisuudesta. Osa liikunnasta toteutuisi varhaiskasvatuksessa, osa kotona.

Yli tunnin pituisia istumajaksoja tulisi välttää. Suosituksissa korostetaan myös riittävää lepoa ja unta sekä terveellistä ravintoa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä