Paikallisuutiset

Helatorstai-iltaa vietetään osassa maata sateessa – "Sää on pikkuhiljaa tässä lämpenemään päin"

Tulevat päivät voivat maan etelä- ja keskiosissa olla tukalia koivuallergiasta kärsiville.

Vielä oli vappupäivänä jäitä Ullavanjärvessä. Kuva: Jaana Mäkelä

Helatorstain säät ovat vaihtelevat, mutta viikonlopun aikana lämpötilat alkavat vähitellen nousta. Tänään torstaina maan länsiosa on suurimmaksi osaksi pilvipeitteen alla, kun taas idässä ja pohjoisessa sää on enimmäkseen selkeä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Siiskonen.

Sateet leviävät illan mittaan rannikolta muualle maan länsiosaan. Etelässäkin sataa vettä tai ainakin tihkua illan ja yön aikana. Länsi-Lapissa sateet tulevat lumena.

– Nollaraja kulkee Oulun tienoilla. Pohjois-Pohjanmaasta ylöspäin sade tulee lumena, Siiskonen kertoo STT:lle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta ajokelistä tänään ja perjantaina useilla Lapin alueilla lumisateen vuoksi.

Etelässä ja maan keskiosassa päästään päivällä monin paikoin yli 10 asteen, pohjoisessa on viileämpää. Lännessä lämpötila on 10 asteen alapuolella, idässä 6–10 asteen tienoilla.

Perjantaiaamuun mennessä sateet heikkenevät ja siirtyvät itään.

Viikonlopun säät ovat helatorstaita lämpimämmät.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sää on pikkuhiljaa tässä lämpenemään päin, Siiskonen sanoo.

Lauantaina sää poutaantuu ja maan länsiosassa sekä Lapin länsiosassa on odotettavissa selkää säätä. Etelässä lämpötila on yli 10 astetta, muualla maassa on viileämpää.

Sunnuntaina lämpötilat ovat 10 ja 15 asteen välillä Oulun tienoille saakka. Myös Lapissa lämpötilat ovat selvästi plussan puolella.

Maastopalovaroitukset ovat voimassa monilla alueilla lännessä ja etelässä. Ensi viikkoa kohti maastopalovaroitus voi vielä laajentua. Siiskosen mukaan loppuviikon sateet ovat niin heikkoja, että niistä ei ole juuri apua kuivuuteen. Sää näyttää vähäsateiselta pitkälle ensi viikkoon, ja lämpenevä sää kuivattaa maata entisestään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tyypillisestihän nämä kevätkuukaudet ovat vähäsateisia, Siiskonen sanoo.

Siiskosen mukaan toukokuussa maan länsiosassa ei ole satanut juuri ollenkaan. Idässä on saatu paikoin 5–10 millimetriä sateita, ja myös pohjoisessa on toukokuussa satanut paikoin noin 10 millimetriä.

Toisaalta vähäiset sateet voivat helpottaa tulvatilannetta. Vesi.fi-sivuston tiistaisen arvion mukaan useimmissa Järvi-Suomen järvissä vedenpinnat ovat ajankohtaan nähden korkealla. Niiden ennustetaan nousevan toukokuun loppuun mennessä selvästi keskimääräisiä keväthuippuja korkeammalle.

Tulevina päivinä koivun kukinta voimistuu Turun yliopiston siitepölytiedotuksen mukaan maan etelä- ja keskiosissa, ja ilmassa on runsaasti koivun siitepölyä. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa koivun siitepölymäärät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin.

Lepän kukinta alkaa maan etelä- ja keskiosissa olla ohi. Kukinta heikkenee Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa ja jatkuu Lapissa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Lepän siitepölyä kulkeutuu maan keskiosiin kuitenkin pohjoisemmasta Suomesta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä