Paikallisuutiset
Ihmisten padottu lemmentarve odottaa nyt purkautumistaan – Sinkku: "Minua ei ole kukaan koskettanut pitkiin aikoihin"
Koronarajoitukset ovat tehneet liki mahdottomaksi löytää kumppani spontaanisti omasta arjesta. Deittisovellus Tinder povaa kesästä rakkauden kesää, kun läheisyydestä pitkään paitsi jääneet sinkut ryhtyvät kumppanin haussa tositoimiin myös näyttöpäätteiden ulkopuolella.
Helsinki
Yhteiskunnan avautuminen tarjoaa rajoitettua korona-arkea paremmat mahdollisuudet sinkuille kosketella toisiaan näyttöpäätteiden sijaan.
Maailman suosituimpiin deittisovelluksiin kuuluva Tinder hehkuttaa, että tästä kesästä voi hyvinkin tulla rakkauden kesä, kun rakkauselämänsä koronatilanteen vuoksi tauolle laittaneet sinkut kokevat taas turvalliseksi tavata uusia ihmisiä saatuaan rokotukset.
Nuorten ihmissuhteisiin erikoistunut Väestöliiton johtava tutkijaHeli Vaaranen suhtautuu kuitenkin varauksella siihen, että luvassa olisi ennennäkemättömän kuuma rakkauden kesä. Hän pitää todennäköisempänä, että pariutumishaluset aktivoituvat kumppanin haussa varovaisesti pienin askelin.
"Edes kaupassa ei viitsi kysyä keneltäkään numeroa, kun kaikilla on maskit naamalla." Tommi Ojala sinkku, tekninen tuottaja
– Ihmisillä on vielä aika paljon arkuutta kohdata muita kasvokkain, ja paluu normaaliin voi kestää. Uskon, että luvassa on ennemminkin varovaisen tarkkailun ja ihastumisen kesä.
Korona-aikana sitä oikeaa on jouduttu etsimään lähinnä deittisovellusten, kuten Tinderin tai Bumblen, kautta. Toisaalta korona-aikana moni sinkku on Vaarasen mukaan pitänyt deittailuun taukoa kokonaan.
Tinderin julkaiseman selvityksen mukaan vuosi 2020 oli sovelluksen ruuhkaisin vuosi tähän mennessä. Swaipit, eli muiden käyttäjien profiilien pyyhkäisyt, kasvoivat 11 prosenttia ja molemminpuoleiset tykkäykset eli matchit 42 prosenttia. Kaikista ruuhkaisimpina päivinä etusormet pyyhkäisivät Tinder-profiileja globaalisti yli kolme miljardia kertaa päivässä.
Lisääntynyt sovelluksen käyttö ei Tinderin raportin mukaan kuitenkaan johtanut välttämättä kasvokkaisten kohtaamisten lisääntymiseen, sillä arviolta 54 prosenttia Tinderin kyselyyn vastanneista käyttäjistä ilmoitti koronan hiljentäneen heidän rakkauselämänsä.
Vaarasen mukaan selvitykset ovat ristiriitaisia siitä, onko nettideittailu lisääntynyt koronan aikaan. Hän uskoo, että kesää kohti kaikenlainen deittailu lisääntyy samalla kun pandemia hiipuu.
– Silloin koronan pahimpaan aikaan lähinnä selailin Tinderiä, mutta en juurikaan keskustellut tai tavannut ketään. En mennyt myöskään treffeille, jos keskustelukumppani kertoi käyneensä vaikka Virossa, sanoo tuoreesta erosta toipuva tekninen tuottajaTommi Ojala.
Hän ylläpitää yhdessä toimittaja ja juontajaMaija Ilmoniemen kanssa Facebookin Korona-ajan sinkut (Kosi) -nimistä vertaistukiryhmää, jolla on 7 500 jäsentä.
Ryhmässä keskustellaan sinkkuuteen liittyvistä ajatuksista ja tunteista. Moni on löytänyt ryhmän kautta rinnalleen myös kumppanin.
Ojala on itsekin löytänyt Kosin kautta korona-aikana kaksi puolenvuoden mittaista ihmissuhdetta.
– Olen ollut aktiivisempi sosiaalisessa mediassa kuin aiemmin.
Ojala ei muista, koska ensikohtaaminen tulevan treffikumppanin kanssa olisi tapahtunut muun kuin näyttöpäätteen välityksellä.
– Edes kaupassa ei viitsi kysyä keneltäkään numeroa, kun kaikilla on maskit naamalla.
Kosketuksen kaipuu on nyt suuriFyysisen etäisyyden ottaminen on ollut raskasta kaikille, mutta erityisen raskasta se on ollut sinkuille. Tätä mieltä on Kosi-ryhmän perustanut Ilmoniemi, joka on seurannut muiden sinkkujen ajatuksia ryhmän moderaattorina läpi korona-ajan.
Tinderin julkaiseman datan mukaan 60 prosenttia sovelluksen käyttäjistä ilmoitti ladanneensa Tinderin, koska koki itsensä yksinäisiksi.
Spontaanit kohtaamiset, kumppanin kosketus, tuoksu ja läheisyys, ovat asioita, joita moni sinkku Ilmoniemen mukaan kipeästi nyt kaipaa.
Ilmoniemi on sinkku itsekin.
– Olen välillä todella yksinäinen, freelancerinä työskentelevä Ilmoniemi sanoo.
Yksinäisyys on sitäkin kautta Ilmoniemelle tuttu teema, että hän on kirjoittanut aiheesta kirjan Yksinäinen (Otava).
Ilmoniemi kertoo kaipaavansa toisen ihmisen halausta ja kosketusta.
– Kaikilla on tarve tulla kosketetuksi. Minua ei ole kukaan koskettanut pitkiin aikoihin. Monellehan se on valitettavasti pysyvät olotila.
Poikkeusaika on hidastanut huimapäistä Tinder-ralliaVaikka korona-aika on ollut monelle pariutumista toivovalle sinkulle raskasta, koronasta on Vaarasen mielestä seurannut myös hyviä asioita sinkuille.
– Koronan aikaan ihmiset ovat keskittyneet deittisovelluksissa aiempaa paremmin yhteen ihmiseen sen sijaan, että olisivat tapailleet samanaikaisesti useita henkilöitä.
Vaarasen havaintoa tukee Tinderin data, jonka mukaan keskustelut saman ihmisen kanssa pitenivät pandemian aikana yhteensä 32 prosenttia aiemmasta.
Tämä voi Vaarasen mukaan olla hyvä asia, koska monien ihmisten samanaikainen tapailu voi uuvuttaa sinkun.
Tinder on Ojalan ja Ilmoniemen mukaan ollut monelle sinkulle kuin karkkikauppa, jossa kokeillaan erilaisia vaihtoehtoja, mutta seurauksena siitä voi olla deittailuähky, kun kohtaamisista ei seuraa syvällisempää ihmissuhdetta.
Toisaalta korona-ajan rajoitukset ovat tarjonneet monelle sinkulle mahdollisuuden ottaa taukoa deittailuun, mikä on luonut edellytykset tarkastella omia deittailutapoja uusin silmin.
Ilmoniemen mukaan moni sinkku on saattanut alkaa deittailun vähentyessä miettiä sitä, miten esimerkiksi Tinderissä käyttäytyy.
– Moni valittaa sitä, että ai kun Tinder on niin kamala, mutta se on meidän omissa käsissämme, miten me sitä sovellusta käytämme. Toivoisin, että ihmiset oppisivat pysähtymään kiinnostavan ihmisen äärelle.
Ilmoniemi tapaisi itse mieluiten treffikumppaninsa lähikontaktissa.
– Tinderissä tulee helposti olo kuin olisi työhaastattelussa. Sitä käy samat aloitushaastattelut läpi eri ihmisten kanssa.
Ilmoniemi on jo pohtinut, mitä sellaisia harrastuksia hän voisi aloittaa, joissa voisi tavata hyviä ihmisiä kivan yhteisen tekemisen äärellä.
Myös Ojala haluaisi kohdata seuraavan kumppaninsa mieluiten kasvokkain kivan tekemisen parissa.
– Jos kiinnostavia ihmisiä tapaa vaikka juhlissa ja juttelu ei etene mihinkään, niin se ei tunnu samalla tavalla hukkaan heitetyltä ajalta kuin Tinderissä oleminen.
Rakkauden kesä roihahtaa rohkeudellaOsaavatko sinkut koronan jälkeen enää lähestyä kiinnostavaa ihmistä, kun sellainen ilmaantuu näköpiiriin?
Vaarasen mukaan sinkut ovat jo ennen koronaa tehneet aloitteita lähikohtaamisissa "aivan liian vähän". Hän toivoisikin sinkuilta enemmän rohkeutta rakkauden etsintään.
– Rakkaus on rohkeiden laji, Vaaranen sanoo.
Miten sitten Ojala ja Ilmoniemi toivoisivat itseään lähestyttävän vaikka terassilla tai juhlissa?
Ojalan mielestä hyvä keskustelunaloitus on esimerkiksi vilpitön kohteliaisuus toisesta.
– Ylipäätään on hyvä, jos aloitteen tekijällä on joku keskustelunaihe mielessä, ettei heti alussa tule kiusallista hiljaisuutta. Silmiin katsominen on myös tärkeää.
Ilmoniemen mielestä taas moikkauksella ja ystävällisellä katseella pääsee jo pitkälle.
– Kannattaa havainnoida ympärillä olevia ihmisiä, jolloin voi huomata toisessa asioita, joihin voi tarttua.
Ratikat, bussit ja kahvilat ovat Ilmoniemestä luonteva paikka lähestyä tuntematonta ihmistä lähikohtaamisessa.
– Kun tämä korona on ohi, voi taas istua bussissa toisen ihmisen viereen.