Mielipiteet

Kirjoittaja huomauttaa, että suurin osa tuki- ja liikuntaelinvaivoista ei parane tulehduskipulääkkeellä ja sairauslomalla vaan vaatii fysioterapeutin ohjausta. Kuva: Nea Alanen

Juho Korven mielipidekirjoitus: Kela-korvausta ei tule rajata yleislääkärikäynteihin

Hallitusneuvotteluissa etsitään keinoja sosiaali- ja terveydenhuollon pitkiksi venyneiden hoitojonojen purkamiseksi. Kansaneläkelaitos on ehdottanut ratkaisuksi yksityisen sektorin Kela-korvauksen laajentamista siten, että asiakkaat maksaisivat yksityisestä yleislääkärikäynnistä vain 20 euron omavastuuosuuden.

Kelan ehdotus on hyvä, mutta sen rajaaminen pelkästään yleislääkärikäynteihin ei ole tarkoituksenmukaista. Vuonna 2022 joka neljäs perusterveydenhuollon lääkärikäynti johtui tuki- ja liikuntaelinvaivasta (tule-vaiva). Asiakkaita oli lähes miljoona.

Suomessa ja maailmalla tule-vaivat on jo pitkään ohjattu yleislääkärin sijaan suoraan fysioterapeutille. Fysioterapeutin suoravastaanotto on kustannustehokas toimintamalli, joka nopeuttaa asiakkaiden hoitoon pääsyä ja lyhentää yleislääkäreiden jonoja. Suoravastaanoton tehokkaampi hyödyntäminen vapauttaisi vuosittain 1–2 miljoonaa yleislääkärikäyntiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Fysioterapia on tule-vaivojen ensisijainen kuntoutusmuoto, jonka teho ja vaikutus tunnetaan tieteellisen tutkimuksen ansiosta hyvin. Suurin osa tule-vaivoista kuntoutuu oikeanlaisella terapeuttisella harjoittelulla sekä ohjeilla ja neuvoilla. Asiakkaan huoleen on vastattava ja tilanne tutkittava tarkasti. Tarvittaessa konsultoidaan aina lääkäriä.

Tulehduskipulääkkeillä ja sairauslomalla tule-vaivat eivät parane.

Kelan tekemä ehdotus pelkästään yleislääkärikäyntien korvauksen nostamisesta palauttaisi tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoidon menneisyyteen. Tämä ei auta tule-vaivoista kärsivää, koska pääministeri Sanna Marinin hallitus päätti viime vuonna poistaa fysioterapian Kela-korvaukset kokonaan. Hoitopolku katkeaisi heti ensikäynnin jälkeen. Tulehduskipulääkkeillä ja sairauslomalla tule-vaivat eivät parane.

Terveydenhuollon resurssien ja kansantalouden kannalta on järkevää laajentaa Kelan ehdotusta koskemaan myös fysioterapeutin suoravastaanottoa. Näin varmistetaan resurssien tehokas käyttö ja oikea-aikainen hoito kaikille Suomalaisille.

Kirjoittaja on Suomen Fysioterapeutit ry:n kehittämisasiantuntija.

Haluatko jatkaa keskustelua aiheesta? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä