Kolumnit

Jukka Aniaksen kolumni: Niin vain Säätytalolla ympyröitiin neliö ja saatiin yhteisymmärrys maahanmuutosta – RKP tosin nousi vielä temppelin harjalle ja miettii muiden hyväksymiä “papereita”

Kuva: Jukka Lehojärvi

Onhan tämäkin yksi tapa aloittaa kolumni. Siteerata itseään. Kolme päivää eduskuntavaalien jälkeen tuli laadittua uutisanalyysi, jossa luki näin:

Heti alkuun ennuste, jonka saa ottaa talteen: juhannustulien syttyessäkin Suomessa on Sanna Marinin johtama hallitus – toki toimitusministeristönä.

Hiljaa virtaavassa Kokkolan Suntissakin on vesi ehtinyt vaihtua useampaan kertaan reilun seitsemän viikon aikana ja jo alkaa näyttää selvältä. Anias oli väärässä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kyllä maahan aivan lähiviikkoina Orpon–Purran hallitus syntyy. Lauantaina se pitkälti ratkeaa, kun temppelin harjalle nousee RKP:n eduskuntaryhmä.

Siltä tosiaan näyttää, että Petteri Orpon, Riikka Purran, Anna-Maja Henrikssonin ja Sari Essayahin kvartetti hoitelee ns. haulit himaan.

Vaikka on tehnytkin kipeää.

Kipeää on erityisesti tehnyt taikinoida ilmastonmuutoksesta ja työperäisestä maahanmuutosta kaikkien osapuolten hyväksymä linjaus. Niin vain (RKP-varauksella) onnistui.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kolme neljästä Säätytalon puolueesta on näyttänyt, että kyllä siitä neliöstäkin ympyrä taikinoidaan, kun riittävästi yritetään. Saapa nähdä mikä on sen neljännen eli RKP:n lopullinen kanta.

Voi sanoa, että neuvotteluvaade näissä kahdessa asiassa oli maksimaalinen. Niin kaukana perussuomalaisten näkemys työperäisestä maahanmuutosta on verrattuna ennen kaikkea kokoomukseen ja RKP:hen.

Ei ihme, että RKP tarvitsi vuorokauden aikalisän ja eduskuntaryhmän kokoontumisen. Silläkin varmaan oli merkitystä, että lauantaina on koolla perussuomalaisten puoluevaltuusto. Ei Riikka Purra oikein tyhjin käsin olisi voinut lauantaiaamuna astella Pikkuparlamentin auditorioon.

Kokoomuksen luulisi edustavan kaikista suomalaisista puolueista puhtaimmin elinkeinoelämän näkemyksiä. Nuo näkemykset työperäisestä maahanmuutosta ovat jo pitkään olleet täysin yksiselitteisiä: ikääntyvään Suomeen tarvitaan työväkeä ulkomailta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perussuomalaisten kanta on koko lailla täydellisesti erilainen. Tai tarkennetaan sentään. Perussuomalaisten mielestä Suomeen saa toki tulla töihin, kunhan vai elää palkallaan eikä “loisi” sosiaalitukien varassa.

Miksi muuten perussuomalaiset ei ole laajentanut tätä politiikkaa koskemaan myös kantaväestöä ja jokaista Suomessa töitä tekeviä? Ei voi olla tehokkaampaa keinoa laittaa velkaantuneen maan talous kuntoon kuin nostamalla kaikkien palkat sellaisiksi, että euroakaan ei tarvitsisi suunnata kenenkään tueksi.

Ihan saa vapaasti käyttää edellä olevaa vinkkiä.

Alkaa näyttää, että Petteri Orpon väljähkö arvio – hallitus on kasassa joko kesäkuun alkupuolella tai juhannuksena – ei sittenkään pauku takarajalleen. Kun (RKP-varauksella) maahanmuutto ja ilmastoasioista on saatu Petteri Orpon mainitsemat “paperit”, eivät ne muut asiat hallitusjunaa enää kiskoiltaan suista. Parin viikon kuluttua maassa on uusi hallitus. Tämänkin saa ottaa talteen.

Umpikuja perussuomalaisten kanssa ja Purran et. co marssiminen oppositioon olisi ilman muuta satanut “ulos heitettyjen” laariin. Sen Orpo esikuntineen totta kai tiedosti eikä sitä tilannetta suurin surminkaan halunnut.

Vaihtoehto palata lähtöruutuun ja ryhtyä vääntämään SDP:n kanssa kompromissia talous- ja veropolitiikasta ei todellakaan houkutellut kokoomusta. Vaikka tiedossa oli, että maahanmuutosta ja ilmastoasioista ei olisi tarvinnut vääntää pätkääkään.

Demokratian kannaltakin tietysti hyvä asia, että vaalien suurimmat voittajat muodostavat hallituksen. Uuden hallituksen politiikka on sitten sekä kansan että tietysti opposition arvioitavissa.

Vaan se on jo sitten toinen tarina. Muutosta on ainakin tulossa.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan toimittaja.

Haluatko jatkaa keskustelua? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

// Kolumnia päivitetty 26.5. kello 11.14 Riikka Purran kommenteilla neuvottelujen mahdollisesta katkeamisesta.

// Päivitetty 26.5. kello 18.32 mm. tiedolla RKP:n eduskuntaryhmän kokouksesta lauantaina.

// Päivitetty kauttaaltaan 26.5. kello 20.11.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä