Paikallisuutiset

Kalajoen ortodoksinen rukoushuone herää hiljaiselostaan elokuuksi – Yksityisestä tsasounasta tuli aktiiveille taloudellinen taakka

Pyöröhirrestä veistetty ortodoksinen rukoushuone on erikoinen ja kiinnostava näky keskellä Hiekkasärkkien matkailukeskusta. Tänä kesänä siihen ei kuitenkaan juuri ole päässyt tutustumaan, sillä tsasounan ovet ovat pysyneet kiinni lähes koko kesän. Vieraskirjasta löytyy tälle vuodelle vain muutama merkintä.

– Matkapapin eläköitymisestä johtuen jumalanpalveluksia on järjestetty vain muutamia. Tsasouna sinänsä on matkailunähtävyys, joka ilmenee vierailijoiden määränä aina silloin, kun se on auki. Nytkin siellä kävi väkeä, kun olimme kolmisen viikkoa sitten Kalajoella ja pidimme muutamana päivänä ovea auki, kertoo Kalajoen ortodoksisen rukoushuoneen kannatusyhdistyksen puheenjohtajaAri Keronen.

Tsasounaa ei ole pidetty säännöllisesti auki siitä yksinkertaisesta syystä, ettei siellä ole päivystäjää. Rakennushankkeen käynnistäjät ja kannatusyhdistyksen kantavat voimat, Pirjo ja Ari Keronen muuttivat Kalajoelta Jyväskylään jo yli kolme vuotta sitten.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaupunki lupasi jossain vaiheessa katsella sinne jotain ihmistä päivystämään, mutta se jäi katsomiseksi, Ari Keronen toteaa.

Se tietysti tuntuu pahalta, että meidän pitää maksaa kiinteistöverokin tällaisesta matkailukohteesta. Ari Keronen Kalajoen ortodoksisen rukoushuoneen kannatusyhdistyksen pj.

Elokuun ajaksi rukoushuoneen ovet kuitenkin avataan jälleen kaikille kiinnostuneille. Ari Keronen aikoo silloin olla itse paikalla päivystämässä niin, että tsasouna on matkailijoille avoinna joka päivä.

– Valitettavasti turistikausi on sitten jo hieman ohi, mutta jo nyt on tiedossa muutamia tilaisuuksia, joiden yleisömäärä tulee nousemaan muutamiin kymmeniin.

Vakiotoimintana elokuun aikana järjestetään ekumeeninen iltahartaus joka perjantai. Iltahartauden pitovuoroja annetaan kaikille kirkkokunnille varausjärjestyksessä, ja kristinusko on ainoa vaatimus iltahartauden pitäjälle. Sama vaatimus pätee muihinkin tilaisuuksiin, kuten esimerkiksi häihin tai hautajaisiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ortodokseja Kalajoella asuu Ari Kerosen arvion mukaan ehkä vain kymmenkunta.

Isännöitsijä Jane Ilmola on muusikko, ja hän kertoo, että hirsiseinäisessä tsasounassa on hyvä laulaa.
Isännöitsijä Jane Ilmola on muusikko, ja hän kertoo, että hirsiseinäisessä tsasounassa on hyvä laulaa. Kuva: Pia Räihälä

Tsasounan rakentaminen sai alkunsa eläkepäivillään Kalajoelle muuttaneen, ortodoksiseen kirkkoon kuuluvan Ari Kerosen ajatuksesta. Kannatusyhdistyksen perustivat Ari ja Pirjo Keronen sekä kalajokinen kuvataiteilija Olga Orell vuoden 2010 lopulla. Tsasouna rakennettiin ammattiopiston järjestämän hirsirakennuskurssin puitteissa ja se valmistui kesällä 2014.

140 000 euron kustannuksiin saatiin puolet EU-avustusta. Vaikka hankkeessa tehtiin talkootyötä sekä ortodoksien että luterilaisten voimin ja tukkejakin saatiin lahjoituksena muun muassa Kalajoen evankelisluterilaiselta seurakunnalta, jäi iso osa kuluista käytännössä Ari ja Pirjo Kerosen harteille.

– Omia rahoja jouduttiin tähän pistämään. Pirjo myi perintökesämökin. Ylläpitokulut kuten sähkölaskut sekä tontin vuokrat kaupungille maksamme myös omilla rahoillamme. Se tietysti tuntuu pahalta, että meidän pitää maksaa kiinteistöverokin tällaisesta matkailukohteesta, Ari Keronen huomauttaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän ynnää, että tsasounan ylläpitoon kuluu noin 2000 euroa vuodessa. Viime talvena lisäksi vesijohto jäätyi ja halkesi, ja vaikka vakuutusyhtiö kustansi kuivatuksen, putkiremontti jäi Kerosten kontolle.

Rukoushuonetta on yritetty myydä Kalajoen evankelisluterilaiselle seurakunnalle, mutta hinnasta ei päästy sopuun.

– Voisihan sen tietysti lahjoittaa... Ei se muuten niin haittaisi, mutta kun tässä on Pirjon rahaa kiinni, Ari Keronen toteaa.

Oulun ortodoksiselle seurakunnalle tsasouna ei tosin kelvannut edes lahjoituksena. Siellä paljoksuttiin rukoushuoneen ylläpitokuluja.

– Totesin, että no joo, kyllä meidän Pirjo sen ylläpitää...!

Kaikesta huolimatta Ari Kerosta ei suoranaisesti kaduta hankkeeseen ryhtyminen.

– Ei harmita, mutta jos olisimme nyt siinä tilanteessa, niin emme aloittaisi. Tuntuu, ettei tämä kovin laajaa joukkoa kiinnosta. Silloin, kun tätä suunniteltiin, oli lupautujia vaikka kuinka paljon.

Mutta tehty mikä tehty, ja lopputulokseen Keronen on tyytyväinen.

– Toivon, että tsasounalle saataisiin käyttöä. Enhän minä sitä itselleni rakentanut.

Fakta

Kalajoen ortodoksinen rukoushuone

sijaitsee Hiekkasärkillä Matkailutien varressa

yksityinen pyhäkkö Oulun ortodoksisen seurakunnan alueella

pyhitetty pyhälle Nikolaokselle, joka on lasten ja merenkulkijoiden pyhimys

vihitty käyttöön 28.6.2014

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä