Ihmiset
Karvas pala purtavaksi: maksapihvi on monen herkkuruoka mutta myös kouluruokainhokki, koska karvaat maut jakavat ihmiset kahtia – Tähän on syynsä
Kokkaa näillä resepteillä kaalia ja maksaa sekä tahnoja munakoisosta ja oliiveista. Karvautta taittamassa mukana on suolaista ja makeaa, raikasta ja rapeaa. Karvas on perusmauista kenties kaikkein epäsuosituin, mutta se voi yllättää.
Kun muut maut tuottavat ihmisille mielihyvää, karvaudella ei välttämättä ole samanlaista vaikutusta.
On sanottu, että ihmiset jakautuvat jopa geneettisesti kahtia korianterin suhteen. Osan suussa se maistuu suovalta tai saippualta ja pilaa koko aterian. Tosin ahkeran makuharjoittelun myötä tämäkin taipumus on voitettavissa.
Monet muutkin karvaanpuoleiset ruokaelämykset jakavat ihmiset kahtia. Käytämme tämän jutun resepteissä esimerkiksi kaalia, maksaa ja munakoisoa, joilla on jokaisella rakastajansa ja vihaajansa.
Koska monet myrkylliset asiat maistuvat karvaalta, makumuistimme mieltää karvaat raaka-aineet vähintäänkin epäilyttäviksi.
Lämmittäminen nostaa esille muita makuja, kuten makeutta karvauden vastapainoksi. Etenkin paahtaminen pyöristää esimerkiksi kaalin karvautta. Varsinkin ruusukaalin kohdalla paahtaminen on keittämistä suositeltavampi valmistusmenetelmä, sillä se nostaa hyvin esiin myös kaalin sisältämät sokerit.
Lähes kaikki kaalit ovat karvaita. Kokeile yhdistää erilaisia kaaleja samalle lautaselle. Lehtikaalisipsin suolaisuus ja paahdetun ruusukaalin makeus yhdistettynä keräkaalin raikkauteen ja rapeuteen on tasapainoinen yhdistelmä, jonka viherpippurikermaviilikastike viimeistelee huippuunsa.
Maksa on yksi yleisimmistä kouluruokainhokeista. Sitä ei kannata kypsentää liikaa, sopiva maksapihvin paistoaika on alle puoli minuuttia. Mitä nuorempi eläin, sitä miedommalta maksa maistuu.
Myös kahvi ja suklaa ovat karvaita raaka-aineita, mutta ne maistuvat suomalaisille jopa eniten maailmassa. Italialaisessa klassikkojälkiruoassa tiramisussa molemmat tulevat hienosti esiin.
Kaalia kolmella tapaaLehtikaalisipsi
200 g lehtikaalia
3 rkl oliiviöljyä
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
Huuhtele lehtikaali ja poista keskeltä lehtiruoti. Painele talouspaperin avulla kuivemmaksi. Revi kaali sopiviksi paloiksi ja sekoita öljyn ja mausteiden kanssa kulhossa. Levitä tasaisesti leivinpaperin päälle pellille ja laita 150-asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi.
Paahdettu ruusukaali
400 g ruusukaalia
1 ½ rkl ruokaöljyä
1 rkl balsamicoa
¼ tl suolaa
¼ tl valkosipulijauhetta
Poista ruusukaaleista kannat ja mahdollisesti nuutuneet päällyslehdet. Halkaise ruusukaalit keskeltä kahteen osaan. Sekoita uuniastiassa öljyn, balsamicon ja mausteiden kanssa. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 20 minuutin ajan.
Keräkaalia ja pähkinää
400 g keräkaalia
4 valkosipulin kynttä
1 dl pähkinää
1 rkl öljyä
1 porkkana
¼ sitruunan mehu
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
Leikkaa keräkaali noin sentin levyisiksi siivuiksi ja laita kulhoon. Hienonna joukkoon valkosipuli ja rouhi pähkinä. Sekoita öljyn kanssa.
Paista kaalia kevyesti paistinpannulla. Sekoittele hyvin, jotta kaalisiivut irtoavat toisistaan. Jätä kaali kuitenkin rouskuvaksi. Kuori ja raasta porkkana raastinraudan karkealla terällä ja lisää lopuksi hetkeksi pannulle. Pirskottele sitruunamehua joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.
Viherpippuri-kermaviilikastike
1 tl kokonaisia viherpippureita
1 dl kermaviiliä
¼ tl suolaa
¼ tl sitruunamehua
Paahda kokonaisia viherpippureita hetken ajan kuivalla pannulla, jotta niiden maku avautuu. Anna jäähtyä ja murskaa kevyesti. Sekoita pippurit kermaviiliin. Lisää suola ja sitruunamehu. Sekoita.
Laita kauhallinen keräkaalia lautasen keskelle. Asettele lautasen reunoille ruusukaalilohkoja ja lehtikaalisipsejä. Viimeistele viherpippuri-kermaviilikastikkeella.
Friteerattua maksaa ja perunanuudeleita piparjuurikastikkeellaPiparjuurikastike
1 rkl piparjuuriraastetta
1 dl majoneesia
½ dl ranskankermaa
1 rkl sitruunanmehua
Kuori ja raasta piparjuuri. Sekoita piparjuuri majoneesiin sauvasekoittimella. Lisää ranskankerma ja sitruunamehu ja sekoita tasaiseksi. Laita jääkaappiin tekeytymään.
Perunanuudeleja ja pinaattia
1 sipuli
3 rkl öljyä
5 dl pakasteperunanuudeleita
0,25 g sahramia
½ tl suolaa
2 pss babypinaattia
2 valkosipulinkynttä
Hienonna sipuli ja kuullota sipulisilppua keskilämmöllä öljytilkassa, lisää pakasteperunanuudelit. Kun nuudelit ovat pehmenneet, lisää mausteet ja sekoita.
Siirrä nuudelit syrjään. Hienonna valkosipuli. Kuullota pinaatit pehmeiksi öljyssä valkosipulin kanssa.
Maksa
4 dl friteerausöljyä
250 g naudanmaksapihvejä
½ tl suolaa
¼ tl pippuria
1 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1 dl korppujauhoja
Laita öljy kattilassa liedelle lämpenemään. Puolita naudanmaksapihvit ja mausta ne ¼ tl suolalla ja pippurilla. Laita yhdelle lautaselle vehnäjauhoa, riko toiselle munat ja kolmannelle korppujauhoa. Kasta pihvit ensin vehnäjauhoon, sitten munaan ja lopuksi korppujauhoon.
Kun friteerausöljy on kuumennut, friteeraa pihvejä 20 sekuntia. Ripottele päälle ripaus suolaa. Tarjoa perunanuudelien, pinaatin ja piparjuurikastikkeen kera.
Tiramisu2 dl espressoa tai muuta voimakasta kahvia
1 dl makeaa marsalaviiniä
8 kandisokerikeksiä
8 palaa maitosuklaata
2 kananmunanvalkuaista
1 rkl tomusokeria
2 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
1 rkl appelsiinimehua
koristeluun kaakaojauhetta
Keitä kahvi ja anna sen jäähtyä. Sekoita kahviin marsalaviini ja kääntele keksit hyvin seoksessa. Leikkaa ne sitten noin sentin kuutioiksi.
Hienonna suklaa reilunkokoiseksi muruksi ja annostele tarjoilukulhojen pohjalle.
Erottele valkuainen keltuaisista ja vaahdota tomusokerin kanssa valkuaisvaahdoksi. Se on valmista, kun voit kääntää vatkauskulhon ilman, että vaahto lähtee valumaan kulhosta.
Vatkaa kermavaahto, lisää lopuksi sokeri ja appelsiinimehu. Sekoita varovaisesti valkuaisvaahto kermavaahdon joukkoon.
Lisää tarjoilukulhoihin suklaamurun päälle keksikuutiot ja vaahtoseos. Koristele lopuksi kaakaojauheella.
Perusmaut-juttusarjassa on aiemmin ilmestynyt suolaisia ja happamia ruokia.
Nämä maut sekoittuvat helposti toisiinsa
1. Monen on vaikea erottaa karvautta ja hapanta toisistaan. Esimerkiksi mansikka ja tomaatti ovat enemmän happamia, kun taas karpalo ja munakoiso ovat leimallisen karvaita marjoja ja vihanneksia.
2. Umamisissa elintarvikkeissa on usein myös paljon suolaa, minkä vuoksi moni sekoittaa nämä maut keskenään. Esimerkiksi soijan perusmaku ei ole suolainen, vaan umaminen.
3. Kaikkein helpointa on erottaa suolainen ja makea toisistaan. Jokainen, joka on lapsena käynyt suolapurkilla sokeripurkin sijaan muistaa pettymyksensä.
4. Kypsyysaste muuttaa usein raaka-aineiden perusmakua. Esimerkiksi moni mieltää punajuuren karvaaksi tai sipulin happamaksi, mutta mitä pidempään niitä kypsennetään, sitä makeammalta ne maistuvat.