Kokkola-lehti

Kino Kokkolassa Hämähäkkiversumia ristiin rastiin – toinen jakso vain petraa

Teineillä on supervoimia: Miles Morales eli Spider-Man ja Wonder-Woman eli Gwen Stacy. Kuva: Sony/Marvel

Animaatiohämis on Spider-Maneista paras

★ ★ ★ ★ ★

Spider-Man: Across the Spider-Verse. Ohjaus Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin K. Thompson. Käsikirjoitus Phil Lord, Christopher Miller, David Callaham. Ääninäyttelijöinä Shameik Moore, Hailee Steinfeld, Daniel Kaluuya, Oscar Isaac, Jason Schwartzman. 140 min. K12. Sony/Marvel 2023. Bio Rex, Kokkola.

Se edellinen ja nerokas piirretty hämis oli Spider-Man: Kohti hämähäkkiversumia (2018). Uutuudessa ei suomentamisen vaivaa enää ole nähty, vaan nimi on Spider-Man: Across the Spider-Verse. Jatko-osa on jaettu kahdeksi elokuvaksi – Spider-Man: Beyond the Spider-Verse nähdään keväällä 2024.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Siinä tuli hengästyttävä määrä Spider-Maneja! Mutta niitä on pitkä liuta myös Across the Spider-Versessä. On amerikkalaisteini-hämis Miles Morales (äänenä Shameik Moore), veikeä intialainen Spider-Man, punkkari-hämis ja nolo iskä-spaideri sekä monia muitakin rinnakkaisissa ulottuvuuksissa. Spider-Verseissä palataan sarjakuvahahmon juurille, sillä Miles (eikä siis Peter Parker!) on nuorin Hämähäkkimiestä elokuvissa esittäneistä hahmoista, siviilissä vain 15-vuotias tavallinen teini.

Ei Peter Parker, vaan Pavitr Prabhakar! Mumbain intialainen Spider-Man on animaatioelokuvan riemastuttavimpia sivuhahmoja. Kuva: Sony/Marvel

Spider-Man: Across the Spider-Verse tempaa vastustamattomasti mukaansa jo alustuksessa, kun nuori Spider-Woman (äänenä Hailee Stenfield) eli Gwen Stacy kipuilee tilanteessa, jossa tyttö joutuu sankari-identiteetistä tietämättömän poliisi-isänsä takaa-ajamaksi. Lopputekstit ovat aivan oma lukunsa juuri kun luulee, että koko paletti on käytetty. Digipiirrostaiteen visuaalinen toteutus on häikäisevää, eikä loppuelokuvakaan siinä mielessä petä.

Omassa universumissaan Miles Morales kohtaa uuden superkonna Spotin (äänenä Jason Schwartzman). Reikäinen haamumies pystyy vaihtamaan universumien ulottuvuuksia kuin muut paitaa. Spot on kostoretkellä Spider-Mania ja tämän läheisiä kohtaan. Tilannetta hankaloittaa se, että jos Miles pelastusoperaatioissaan muuttaa tapahtumaketjuja, sillä voi olla kohtalokas vaikutus muissa ulottuvuuksissa. Sen vuoksi toiset supersankarit ovat hekin pojan kimpussa. Miles voi luottaa vain Gwen/Wonder-Womaniin, johon hän myös hyvin ymmärrettävästi ihastunut.

Jo edellinen Spider-Verse oli käsittämättömän hieno onnistuminen, joka pani animaation riman uudelle korkeudelle. Jatko-osa vain lisää kierroksia. Across the Spider-Verse on korkeimman tason viihdettä ja taidetta samassa paketissa. Piirroselokuvaa abstraktimmaksi filmi ei oikein voi mennä, joten animaatio Spider-Man on puhdasta elokuvaa, taidetta taiteen vuoksi – ja ehkä juuri siksi se pystyy omalta osaltaan muodollaan ja sisällöllään muuttamaan maailmaa hitusen paremmaksi ja kauniimmaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Miles Morales (äänenä Shameik Moore) on siviilissä ihan tavallinen 15-vuotias teini. Kuva: Sony/Marvel

Perhearvot ovat taas Hämähäkkimiehen tarinan ytimessä ja tämä sisältää myös suvun ulkopuolelta löydetyt perheet. Kuten jokainen teini, Miles Morales tuntee olevansa erilainen, väärinymmärretty ja yksin maailmassa. Sekin on supervoima! Itsenäistyminen vaatii irtiottoa niin läheisistä kuin aiemmista esikuvista. 15-vuotias Spider-Man kasvaa silmissä. Ehkä senkin vuoksi, että poika joutuu seikkailuissaan käymään nopeaa tahtia niin monen universumin läpi.

Rikas, monitasoinen animaatio osaa kuin ihmeen kautta pitää kaikkia palloja ilmassa rinnakkaisissa universumeissaan ja kertoo silti tarinan selkeästi. Spider-Man: Across the Universe on paitsi kesän, koko vuoden parhaita filmejä ja tulee jäämään merkkityönä elokuvan historiaan.