Paikallisuutiset

Kokkola, Kruunupyy, Luoto, Pietarsaari ja Veteli alkavat maksaa varhaiskasvatuksen työntekijöille vaaterahaa – Lestijärvellä maksu on ollut jo pidempään käytössä

Tuki ei ole tarpeeseen nähden kovin suuri, mutta hyvä alku. Se on tavallaan myös arvostuksen osoitus.

Ykspihlajan päiväkodissa tunnelma oli keskiviikkona iloinen. Kokkolan kaupunki teki myönteisen päätöksen varhaiskasvatuksessa työskentelevien vaaterahasta, joka on suuruudeltaan 125 euroa vuodessa. Tuki maksetaan syksyllä palkanlisänä vakituisille työntekijöille (varhaiskasvatuksen avustajat, varhaiskasvatuksen lastenhoitajat, varhaiskasvatuksen sosionomit, varhaiskasvatuksen opettajat, perhepäivähoitajat). Myös Luoto, Pietarsaari, Kruunupyy ja Veteli ovat ottaneet käyttöön sadan euron vaaterahan. Lestijärvellä on maksettu 80 euron suuruista vaatetukea.

Minna Luokkala kertoo, että pienten osastolla käytettävät työvaatteet on pestävä päivittäin.
Minna Luokkala kertoo, että pienten osastolla käytettävät työvaatteet on pestävä päivittäin. Kuva: Markku Jokela

LastenhoitajaMinna Luokkala on työskennellyt Ykspihlajan päiväkodissa viitisen vuoitta. Tätä ennen hän oli Tervanpolttajan päiväkodissa lähes kaksikymmentä vuotta. Työuransa hän aloitti Lohtajan päiväkodissa vuonna 1990. Tuolloin kunta tuki kaikkien päiväkodissa työskentelevien vaatetusta.

– Saimme käydä hakemassa työvaatteita, myös sijaiset. Jäin äitiyslomalle kolme vuotta myöhemmin, ja kun palasin työelämään 1997 tällaista tukea ei enää ollut, hän kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luokkala muistaa, että "vaateraha" siirrettiin päiväkodin yleiseen käyttöbudjettiin.

– Päiväkodin johtaja sai päättää, hankitaanko uudet verhot vai työntekijöille fleecetakit. Sisäkengät me vielä saimme. Vähitellen kaikki tuki poistui, vaikka kaupunki työnantajana esimerkiksi vaatii meitä käyttämään sisäkenkiä, hän taustoittaa.

Luokkala toimi aikanaan Keski-Pohjanmaan lastenhoitoalan yhdistyksessä, joka esitti useampaan kertaan työntekijöille maksettavaa vaaterahaa tai muuta vastaavaa tukea pukeutumiseen.

– Aina se torpattiin, koska meitä oli niin paljon ja tuki tulisi maksamaan liikaa. Mehän vain kulutamme emmekä tuota mitään, hän naurahtaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luokkala kertoo, että jo 1970-luvulla lastenhoitajat saivat työn puolesta työvaatteet kuten housut, jakut, essut.

Minttu Leipälä tietää, että kunnon hanskoja on oltava useammat.
Minttu Leipälä tietää, että kunnon hanskoja on oltava useammat. Kuva: Markku Jokela

Minna Luokkala ja Ykspihlajan päiväkodissa vajaat kaksikymmentä vuotta työskennellytAnne Sillanpää toteavat, ettei tuki kovin suuri ole, mutta hyvä alku. Onhan se tavallaan myös arvostuksen osoitus.

– Kun poikani meni kaupungille kesätöihin, hän sai kaikki vaatteet työnantajalta kengistä sadetakkiin, Luokkala kertoo.

Naiset korostavat, etteivät he kiistä työvaatteiden tarvetta teknisellä alalla, mutta muistuttavat, että myös varhaiskasvatuksessa ulos on mentävä töihin säällä kun säällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaikki lähtee jaloista, Sillanpää sanoo ja esittelee pihalla kuomakenkiään.

– Nämä – lämpöpohjalliset ja villasukat – niin pärjää. Kerrospukeutuminen on kaiken lähtökohta.

Käsissä Sillanpäällä on karvavuoriset nahkakintaat. Jalassa toppahousut ja päällä toppatakki. Pipo luonnollisesti ja aluskerrastona merienovillaa.

Sillanpää sanoo, että nyt puhutaan talvivarusteista, mutta joka vuodenajalle on oltava omansa kausiasusteensa. Lisäksi sisävaatteetkin kuluvat ja vaativat päivittäistä huoltoa. Varsinkin alle 3-vuotiaiden ryhmässä työskentelevien vaatteet ovat koetuksella, sillä vaatteita pitää pestä jo hygieniasyistä.

– Aika hyvin on mennyt, jos voi käyttää töissä samoja vaatteita kaksi päivää. Me autamme lapsia ruokailussa ja konttaamme heidän kanssaan lattialla, Luokkala kertoo ja jatkaa, että sekin tuntuisi hyvältä, jos kaupunki kustantaisi pyykinpesuaineet.

Sillanpää jatkaa, ettei kannata panna töihin parasta päälle. Asusteen on oltava sellainen, että se kestää esimerkiksi kaatuneen mustikkakeiton.

Sillanpää myhäilee päiväkodin olevan siinä mielessä mukava työpaikka, että lapset arvostavat värejä ja pientä hulluttelua.

Kolme vuotta Ykspihlajassa työskennellytMinttu Leipälä piristää lapsia esimerkiksi vetämällä jalkoihin joskus iloiset kuviosukat, joita ei työn ulkopuolella käytä.

Hän yllättyy kuullessaan kaupungin myönteisestä vaaterahapäätöksestä.

– Olihan tuo uutinen. On tästä ollut puhetta ohimennen. Ei tuo päätös vaikuta työpaikan valintaan, mutta tottahan se on, että tässä työssä on mentävä joka päivä ulos töihin säällä kuin säällä.

Päiväkoti sijaitsee luonnon helmassa, joten tänä talvena on hiihdetty ahkerasti ja myös luisteltu. Leipälä on juuri tullut ryhmän kanssa sisälle aamun hiihtoreissulta. Ovatko sukset päiväkodin puolesta?

– No, eivät ole. Omilla hiihdetään.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä