Paikallisuutiset

Kokkolan kaupunginjohtajan Stina Mattilan arvostelu tuli valtuustoryhmien puheenjohtajistolle puskista – Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtajan kommentointi herättää kysymyksiä: "Onko kaupunginhallituksella enää työkaluja siihen, että kuullaan molempia osapuolia tasapuolisesti?" pohtii Pentti Haimakainen

"Ihmettelen totisesti löikö hallituksen puheenjohtaja kantansa lukkoon liian aikaisin?" aprikoi Pentti Haimakainen

– Ihan täytenä yllätyksenä tuli näinkin voimakas kritiikki kaupunginjohtajan johtamistavasta, toteavat Kokkolan kaupunginvaltuuston valtuustoryhmien puheenjohtajat miltei yhdestä suusta. Jokaisen valtuustoryhmän puheenjohtajat kertovat olleensa julkisuudessa esitetyistä syytöksistä kaupunginjohtajan johtamistapoja kohtaan yllättyneitä.

Yllätys ei tietenkään ole siinä, että virkamiehiä tai esimiestä kritisoitaisiin, vaan siitä, että kritiikki on näin vahvaa.

Perjantaina heinäkuun viimeisenä päivänä Keskipohjanmaan verkossa ja sittemmin lehdessä julkaistu uutinen kertoi, että Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattilan johtamistapaa on kritisoitu voimakkaasti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

"Keskipohjanmaan haastatteleman kaupungin nykyisen työntekijän mukaan tunnelma kaupungintalolla muuttui, kun Mattila tuli taloon vuonna 2016. Pitkäaikaisen kaupunginjohtaja Antti Isotaluksen "hiljaisen herrasmiehen" linjan tilalle tuli mikromanagerointia, ylitarkkaa ohjeistamista." (KP31.7)

Jos työyhteisössä on oikeasti ongelmia, niin kyllä ne pitää hoitaa syyllistämättä ketään. Kauko Niemi (vas.)

– Ihan täydellisenä yllätyksenä tuli tämänkaltainen kritiikki, joka nimettömänä jätettynä kohdistuu suoraan kaupunginjohtajaan. Aivan varmasti tämänkokoisesta kaupungista ja kaupunkiorganisaatiosta löytyy aina seitsemän ihmistä, jotka nimettöminä antavat haastattelun. Harmittaa totisesti, että maakuntalehti tekee sen pohjalta näin ison jutun. Mielestäni henkilöstöasiat tulee käsitellä organisaatiossa sisällä. Ihan varmasti Kokkolan kaupunginhallituksessa istuu ihmisiä joilla on kykyä ja uskallusta arvioida kaupunginjohtajan toimintaa, mikäli tarve niin vaatii, jyrähtääJohanna Paloranta (kesk.).

Hän myös patistelee medialle vastuuta siitä, että asiat tulee selvittää monipuolisesti.

– Stina Mattilan kanssa pystyy ihan varmasti keskustelemaan kaikista asioista, ettei tarvitse nimettömänä lähteä medialle henkilöstöasioita revittelemään. Pidän tätä ihan kaupunkimme brändiasiana ja imagokysymyksenä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sakari Ruisaho (sd) arvioi, että saattaa olla kyseessä myös totutusta toimintatavasta tapahtunut muutos, joka on saanut ihmiset reagoimaan voimakkaasti.

– Saattaa olla, että johtajuudesta on olemassa erilaisia käsityksiä. Edellinen kaupungin johtamistapa on voinut olla hyvinkin erilaista. Kuitenkin on tärkeää kuulla ja huomioida erilaisia kokemuksia sekä kartoittaa myös se, mitä ylipäätään johtajuudelta halutaan, hän aprikoi.

Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Reino Herlevi totesi Keskipohjanmaan haastattelussa (KP1.8) "Haluan vastuuseen ihmiset, jotka levittävät tällaisia perättömiä huhuja, koska kyseessä on todella vakavat syytökset. Minulla on nollatoleranssi työpaikkakiusaamisen suhteen, kommentoi jutussa Herlevi.

Keskipohjanmaan kysyessä, mistä Herlevi voi olla varma, että kyse on perättömistä syytöksistä eikä mahdollisesti oikeasta faktapohjaisesta ongelmasta, hän totesi olevansa "vakuuttunut syytösten perättömyydestä."

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ihmettelen totisesti löikö hallituksen puheenjohtaja kantansa lukkoon liian aikaisin? Onko kaupunginhallituksella enää työkaluja siihen, että kuullaan molempia osapuolia tasapuolisesti, puntaroi puolestaanPentti Haimakainen (kok.)

Haimakaisen kanssa samoilla linjoilla onKauko Niemi (vas.)

– Täytyy sanoa, että oli kyllä lehdessä aika outo kannanotto Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtajalta, en oikein ymmärtänyt sitä. Jos työyhteisössä on oikeasti ongelmia, niin kyllä ne pitää hoitaa syyllistämättä ketään. Toivon, että asiat selvitetään eikä ketään syyllistetä, sanoo Niemi.

Mauri Salo (kd.) kertoo, että kaupunginjohtaja Stina Mattilalla on puolueelta täysi tuki työlle.Timo Sillanpää (ps.) muistuttaa, että missään nimessä epäasiallista käytöstä ei tulla hyväksymään, mutta asia tulee selvittää kaupungin oman toimintamallin mukaisesti.

– Totta kai asia voidaan nostaa esille julkisesti, mutta kyllä se pitää käsitellä sisäisesti. Kuntalaiset eivät voi alkaa tuomioita jakelemaan. Ilman muuta asia vaatii selvittelyä, hän sanoo.

Mats Brandt (rkp) puolestaan toivoo asian pikaista selvitystä ja lupaa tukea ja sparrausta mikäli tarve vaatii.

Lue täältä lisää aiheesta:

Johtaminen on erittäin vaativa laji – onko Kokkolassa johtamisongelma?

Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattilan johtamistapaa kritisoidaan voimakkaasti – Koetaan puuttuvan liian moneen asiaan ja pitävän henkilöstöä pelossa: "Pidin varpaillaanoloa raskaana", sanoo irtisanoutunut työntekijä

Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Reino Herlevi ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Isotalus eivät allekirjoita kaupunginjohtaja Stina Mattilaan kohdistunutta kritiikkiä – "Johtajaltakaan ei voi vaatia oman persoonansa muuttamista"

Kokkolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Tiina Isotaluksen mielipide: Kaupungin henkilöstö saa puhua vapaasti

Fakta

Toimintamalli työrauhalle

Kokkolassa on käytössä Polku vastuulliseen työkäyttäytymiseen- toimintamalli.

Se tähtää nollatoleranssiin häirinnän ja epäasiallisen kohtelun suhteen.

Toimintamallissa on määritelty vastuullinen ja vastuuton työkäyttäytyminen sekä myös häirintä ja epäasiallinen kohtelu.

Lähde: Kokkolan kaupunki

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä