Kokkola-lehti

Kokkolassa on nyt ennätysmäärä ravintoloita ja kahviloita – Yrittäjät kiittävät ilmapiiriä, City Kokkolassa kaivataan keskustaan elämää myös lounasajan ulkopuolella

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolan keskustassa on tällä hetkellä ennätysmäärä ravintoloita ja kahviloita. City Kokkolan toiminnanjohtajaKari Moilasen kirjanpidon mukaan paikkoja, joissa pääsee sisälle nauttimaan tarjoiluja on nyt kaikkiaan 59.

Moilasen mukaan menestyminen edellyttää valmista konseptia ja sitä, että pystyy erottumaan muista.

– Kokkolaan tulo vaatii ensinnäkin keskustan ennakkotuntemusta. Sitten pitää kyetä analysoimaan, mitä sieltä puuttuu. Kokkolan kaupallinen keskus on Purjeen-Rosson ympäristö, ja ravintola- ja kahvilapalveluiden täytyy keskittyä sen ympärille, Moilanen sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Erikoiskahviloiden ja -ravintoloiden on hänen mukaansa hyvä sijaita lähellä toisiaan, jotta ihmisillä on vaihtoehtoja.

Kivijalkaliikkeiden sesonki on juuri alkamassa, koska lämpö ja aurinko houkuttelevat väkeä liikkeelle. Terassit ovat kauniilla säällä arvossaan.

Ostoskeskuksissa sijaitsevien kahviloiden ja ravintoloiden sesonki on kylmemmällä säällä, mutta Moilanen korostaa, että molempia tarvitaan.

– Kaikissa ostoskeskuksissa pitää olla ainakin yksi kahvila ja ravintola ja mielellään enemmän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolassa lounasruokailun merkitys on Moilasen mukaan kasvanut kymmenessä vuodessa moninkertaiseksi. Päiväsaikaan ydinkeskustassa riittääkin väkeä. Sen sijaan iltaisin ja viikonloppuisin keskusta on "totaalisen tyhjä". Siihen on Moilasen mukaan kolme pääsyytä. Ensinnäkin se, että ydinkeskustassa on liian vähän asuntoja.

– Nyt meillä on 2 000 asukasta, jotka ovat alueella ympärivuotisesti. Vireillä olevien asuntohankkeiden toteuduttua heitä olisi 1 400 lisää, Moilanen toteaa.

Toinen selitys on Snellman-salin sijainti. Konserteissa käyvät ihmiset eivät käytä keskustan palveluja. Sama koskee teatteria. Moilasen mukaan onkin ensiarvoisen tärkeää saada konserttisali nykyisen linja-autoaseman kohdalle, kuten on suunniteltu.

Kolmas selittävä tekijä iltaisin hiljaiselle keskustalle on suurten, valtakunnallisten konferenssien ja messujen vähäinen määrä. Niitä varten Urheilupuistoon tarvitaan Moilasen mielestä 3000-4000 henkeä vetävä Messuareena.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se olisi tärkeää matkailulle ja lisäisivät huomattavasti palvelujen käyttöä, hän sanoo.

Kokkola on selvästi jäljessä Seinäjokea, jonne konferenssi- ja messuyleisö sekä valtakunnallisten suurtapahtumien osallistujat jättävät miljoona euroa kuukaudessa enemmän kuin Kokkolaan.

– Seinäjoen etumatka tuskin on kurottavissa umpeen, mutta konferenssihallin, konserttisalin ja asuntojen rakentaminen nostaisi Kokkolan Vaasan tasoiseksi kauppakaupungiksi, uskoo Moilanen.

RavintolayrittäjäHenna Someron mielestä ravintolan sijainti on ensiarvoisen tärkeää menestymisessä. Somero omistaa kolmen kumppanin kanssa Roja- ja Nera-ravintolat. Syksyllä 2017 avatun Rojan kiinteistön sijainti Isollakadulla on Someron mielestä ihanteellinen.

– Sen saaminen oli kuin lottovoitto. Siinä on hyvä terassin paikkakin.

Paikkaa jouduttiin etsimään hyvän aikaa.

Ennen Rojan avaamista Somero, Anne-Mari Mehtäjärvi, Esa Mehtäjärvi ja Annukka Pallaspuro olivat tehneet töitä pitkään. Ravintolan perustamista helpotti Someron mukaan se, että kaikilla osakkailla on runsaasti kokemusta ravintola-alalta.

– Kaikki rakentui pääidean ympärille. Halusimme ravintolasta helposti lähestyttävän ja rennon, jossa on ripaus välimerellisyyttä, Somero selittää.

Hän sanoo, että ravintolatoiminta on ollut positiivinen yllätys. Viime kesänä toiminta laajenikin Nera Scandinavian Steakhouse-ravintolaan.

Vaikka Rojan ja Neran välillä on vain pari sataa metriä, niitä ympäröi aivan erilainen tunnelma. Nera sijaitsee vanhassakaupungissa.

Sijaintiin voi suhtautua myös toisin. Pihlajan Pizzatalo & Kahvilan yrittäjäChris Lane on tottunut Englannissa siihen, että ravintoloita on myös kaupunkien ulkopuolella.

– Englannissa ihmiset ajavat maaseudullakin sijaitseviin ravintoloihin. Niihin mennään ruoan takia, ei juomaan, Lane kuvaa.

Hän ei ollutkaan huolissaan Ykspihlajaan puoli vuotta sitten perustamansa ravintolan sijainnista.

Lane kulkee toisessakin asiassa vastavirtaan, sillä hän ei tarjoa lounasta. Hänelle on tärkeää, että ruoan laatu on ensiluokkaista, joten se ei seiso esillä pitkään.

Pihlajan Pizzatalon ruoka tehdäänkin tiukkojen laatuvaatimusten mukaisesti, mutta ravintolan tunnelman halutaan olevan kodikas ja olohuonemainen.

Alku on ollut Lanen mukaan vähän turhankin vauhdikas. Jo avajaisviikonloppuna väkeä kävi niin, että asiakkaat joutuivat välillä odottamaan vuoroaan.

– Pääsiäinen oli myös todella kiireinen. Saimme juuri auki terassin, ja se tuo muutamia lisäpaikkoja, toteaa Lane.

Hänelle ravintolan perustamisessa työläintä on ollut lupien hakeminen, koska hänen suomen kielen taitonsa ei vielä ole kovin hyvä.

– Olen saanut apua muilta yrittäjiltä. Englannissa kukaan ei auttaisi kilpailijaansa, mutta täällä ihmiset ovat tosi ystävällisiä ja rehellisiä, Lane kiittele.

Fakta

Uusia yrityksiä

Viime vuoden lopulla Suomessa perustettiin yli 7 700 uutta yritystä.

Se on 18 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

4 prosenttia uusista yrityksistä kuuluu majoitus- ja ravitsemustoiminnan alaan.

Lähde: Tilastokeskus

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä