Kulutusluottoja voi käyttää mihin haluaa, mutta kannattaako niitä ottaa milloin haluaa?

Kulutusluotto eli kulutuslaina on vakuudeton laina, jonka ottaminen ei vaadi vakuuksia tai takaajia. Kulutusluottoa haettaessa käyttötarkoitusta ei tarvitse erikseen määritellä ja kulutusluotto on yleensä nopeasti tilillä. Kulutusluotto tarjoaakin houkuttelevan mahdollisuuden toteuttaa monenlaisia tarpeita ja toiveita. Kulutusluotto voi olla hyödyllinen työkalu, kun sitä käytetään harkiten ja vastuullisesti, sillä sen avulla voi rahoittaa tärkeitä hankintoja ja tarpeita. Toisaalta kulutusluoton ottamisen helppous voi johtaa nopeisiin päätöksiin, jotka saattavat pitkällä tähtäimellä vaikuttaa talouteen myös negatiivisella tavalla.

Mihin kulutusluottoja käytetään?

Kulutusluoton voi käyttää mihin haluaa eikä lainan käyttötarkoitusta tarvitse etukäteen määritellä. Kulutusluottoja käytetään esimerkiksi remontteihin, lomamatkoihin tai yllättäviin arjen kuluihin, kuten auton huollattamiseen.

Kulutusluotto onkin kaiken kaikkiaan joustava rahoitusväline, joka tarjoaa mahdollisuuden rahoittaa monenlaisia hankintoja ja menoja. Kulutusluottojen monipuolisuus houkuttelee monia, ja näennäinen helppous hankkia rahoitusta nopeasti saattaa johtaa harkitsemattomiin päätöksiin.

Kulutusluotoilla on hyvät ja huonot puolensa

Vaikka kulutusluotot tarjoavat välittömän ratkaisun rahantarpeeseen, niiden ottamista tulisi harkita tarkasti. Ennen kuin sitoutuu lainasopimukseen, on tärkeää punnita kulutusluoton hyvät ja huonot puolet.

Kulutusluottojen hyviä puolia voivat olla esimerkiksi mahdollisuus saada rahaa nopeasti, mahdollisuus vaikuttaa itse lainattavaan summaan ja takaisinmaksuaikaan sekä kulutusluoton mahdollistama suurempien hankintojen tekeminen.

Toistaalta kulutusluottojen huonoiksi puoliksi voidaan lukea korkeampi korko verrattuna esimerkiksi perinteisiin pankkilainoihin ja se, että liiallinen luotonotto voi johtaa velkaantumiseen ja maksuvaikeuksiin.

Kulutusluoton ottamisen tulisi siis perustua tarpeeseen, ei haluun. Turhaa velkaantumista voi välttää, kun ottaa lainaa vain todelliseen tarpeeseen eikä hetken mielijohteesta. Myös oman taloudellinen tilanteen huolellinen arviointi auttaa varmistamaan, että laina on mahdollista hoitaa takaisin sovitussa ajassa.

Kulutusluottojen vertaileminen auttaa säästämään lainakuluissa

Vertailu on olennainen osa päätöksentekoa, olipa kyseessä uuden puhelimen, lomakohteen tai auton valinta. Samoin se pätee kulutusluottoihin. Eri vaihtoehtoja vertailemalla saa nopeasti paremman käsityksen siitä, mikä sopii parhaiten omiin tarpeisiin ja taloudelliseen tilanteeseen.

Monen hakemuksen lähettäminen useaan pankkiin ja tarjousten vertailu keskenään kuulostaa kuitenkin melkoiselta urakalta. Onneksi kulutusluottojen vertailu on nykyään mahdollista hoitaa yhdellä hakemuksella netin vertailupalveluiden kautta.

Uusi kattava vertailupalvelu Uno Laina on hyvä esimerkki fiksusta tavasta hoitaa kulutusluoton kilpailutus netissä nopeasti ja ilmaiseksi. Uno Lainan avulla kilpailutus onnistuu paitsi vaivattomasti eikä palvelun käyttäminen velvoita ottamaan lainaa, joten vaihtoehtoja voi vertailla huoletta ja ottaa kulutusluoton vain, jos sopiva tarjous sattuu löytymään. Kulutusluottotarjousten vertailu keskenään on myös erittäin helppoa todellisen vuosikoron perusteella, joka sisältää kaikki lainaan sisältyvät korot ja kulut.