Paikallisuutiset

Kuluva kesäkuu on jo nyt ollut Kokkola-Pietarsaaren lentoasemalla mitattuna 2,7 astetta keskimääräistä lämpimämpi – Juhannusviikko on jopa helteinen, aaton jälkeen viilenee

Keski-Pohjanmaalla päästiin tänä vuonna jo toukokuun lopulla ja kesäkuun alussa todistamaan lyhyttä hellejaksoa. Kesäkuun kuudentena päivänä Kokkola-Pietarsaaren lentokentällä mitattiin koko maan kesän toiseksi kuumin lämpötila, kun mittarit näyttivät 30,9 celsiusasteen lämpötilaa.

Hellelukemia on tälle vuodelle mitattu Suomessa jo 11 päivänä. Ilmatieteen laitoksen meteorologiNiina Niinimäki kertoo, että hellelukemien suureen määrään on vaikuttanut otollisten lämpimien ilmamassojen pääsy maan ylle. Heinäkuu on kuitenkin tyypillisesti kesäkuukausista se lämpimin.

– Kun katsotaan pitkän ajan keskiarvoja Kokkola-Pietarsaaren lentokentän havaintoasemalta, näkyy heinäkuu selvästi lämpimimpänä kuukautena. Vuosien 1981–2010 ajalta tehdyssä vertailussa heinäkuun keskilämpötilaksi saadaan 16 astetta, kesäkuun 13,2 astetta ja elokuun keskilämpötilaksi 14 astetta, Niinimäki toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Terminen kesä alkaa Ilmatieteen laitoksen mukaan Etelä-Suomessa keskimäärin toukokuun lopulla ja kestää syyskuun puoliväliin asti. Maan pohjoisosissa kesä on yleensä noin kaksi kuukautta lyhyempi kuin etelärannikolla.

Termisen kesän aikana vuorokauden keskilämpötila pysyttelee kymmenen plusasteen yläpuolella. Kolmen kuukauden tilastoissa kesään kuuluvat kesä- heinä ja elokuu. Kaikkein lämpimintä on tilastollisesti heinäkuun loppupuolella.

Helteestä voidaan Suomessa puolestaan puhua, kun päivän ylin lämpötila on yli 25 celsiusastetta. Keski-Pohjanmaan alueella hellelukemien mittaaminen on aloitettu mittauspisteestä riippuen 1960–2000-luvuilla. Pitkäaikaisimmat tilastot löytyvät Kokkola-Pietarsaaren lentokentältä, jonne havaintoasema on perustettu jo vuonna 1960.

Moni muistaa viime kesän pitkistä hellejaksoistaan. Tuolloin hellepäiviä mitattiin koko Suomen osalta toukokuussa 14, kesäkuussa 9, heinäkuun aikana 27, elokuussa 13 ja syyskuussakin vielä yksi. Vertailun vuoksi mainittakoon, että kesä 2017 toi mukanaan yhteensä 19 hellepäivää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Niinimäki kertoo, että suuri hellepäivien lukumäärä vaikuttaa yleensä myös sademäärän kasvuun, sillä lämpimien ilmamassojen mukanaan tuomat ukkoset aiheuttavat usein rankkasateita.

Viime vuosi oli kuitenkin hyvin kuiva, ja se näkyy myös havaintoasemilta saaduissa tuloksissa. Halsuan Purolassa mitattiin viime vuonna 32 hellepäivää, mikä on samalla Keski-Pohjanmaan sekä Pohjois-Pohjanmaan puolelta Kalajoen ja Ylivieskan havaintoasemat mukaan lukien, mittaushistorian ennätys.

Sadetta kertyi samalla havaintoasemalla kesäkuukausille ainoastaan 132,7 millimetriä. Suurin Halsuan Purolassa mitattu sademäärä oli vuoden 1981 427,8 millimetriä, ja se on samalla mittaushistorian suurin mitattu sademäärä vertailussa olevilla havaintoasemilla.

– Sateisin kesä Keski-Pohjanmaan sadetta mittaavilla havaintoasemilla oli kesä 1981. Kuivin taas oli kesä 1969, kertoo Niinimäki.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kesällä helteisiin ja ukkosiin liittyviä kovia tuulia kutsutaan usein virheellisesti myrskyiksi. Niinimäki toteaa, että myrskyssä kymmenen minuutin keskituulennopeus on 21 metriä sekunnissa, eikä tämä täyty helteiden aiheuttamissa rajuilmoissa, vaikkakin yksittäiset puuskat voivat olla kovia.

– Kaikilla Suomen merialueilla kesäkuukausina myrskyjä on harvemmin kuin joka toinen vuosi, heinäkuussa vain keskimäärin kerran viidessä vuodessa.

Fakta

Ilmatieteen laitos

Ilmatieteen laitos on perustettu 1838, nykyisen nimensä se sai vuonna 1968. Ensimmäinen havaintoasema on perustettu Helsingin Kaisaniemeen vuonna 1844.

Ilmatieteen laitoksen tehtävänä on tuottaa havainto- ja tutkimustietoa ilmakehästä ja meristä maan yleisen turvallisuuden, liikenteen, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin.

Laitos tukee muiden viranomaisten toimintaa häiriöitä aiheuttavissa luonnonilmiöissä ja luonnonkatastrofeissa ja edustaa Suomea alansa kansainvälisissä järjestöissä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä