Paikallisuutiset
Kysy puutarhasta Keskipohjanmaan puutarhaillassa, joka striimataan tiistaina kello 18 Aspegrenin puutarhasta Pietarsaaresta – Lukijoiden kysymyksiin vastaavat puutarhurit Ari Vainionpää ja Jan-Anders Barkar
"Eri lähteissä tomaatille suositellun ruukun koko vaihtelee reilusti. Ketähän uskoisi, eli mikä olisi sopiva ruukkukoko ja tomaatin tarvitsema multamäärä yhdelle taimelle? Myös lannoitteista jaetaan kovin ristiriitaista tietoa. Mikä olisi se 'oikea tapa' lannoittaa?"
Muun muassa tällainen kysymys on lähetetty Keskipohjanmaahan, ja siihen vastataan lehden puutarhaillassa, joka striimataan suorana Aspegrenin puutarhasta Pietarsaaresta tulevana tiistaina 24.5.
Iltakuudesta iltaseitsemään striimattavan tunnin aikana tutustutaan puutarhan kasveihin ja kevättöihin sekä vastataan lukijoiden lähettämiin kysymyksiin.
Asiantuntijoina lähetyksessä ovat puutarhurit Ari Vainionpää ja Jan-Anders Barkar.
Vainionpää on toiminut Aspegrenin puutarhan vastaavana puutarhurina tasan kaksikymmentä vuotta. Barkar on ollut myös mukana lähes alkumetreiltä lähtien talkoolaisena. Hän on Aspegrenin yrttimestari ja hoitaa talkoilla "raamatullista puutarhaa". Barkar on opettanut puutarhataloutta Vaasan ruotsinkielisessä ammattikorkeakoulu Noviassa.
Puutarhurit ovat tuttuja suurelle yleisölle niin printtimediasta, radio-ohjelmista kuin televisiosta. Vainionpään on voinut tavata Strömsön puutarhaillassa Puutarhakadulta pukeutuneena 1700-luvun rovastiksi, onhan Aspegrenin puutarha perustettu sillä vuosisadalla.
Viimeksi mediaan pääsi puutarhan alati kasvava pelargoni-kokoelma, joka sai aikamoista lisäystä paikallisen harrastajan ja puutarhan ystävän lahjoitettua Aspegrenille osan suuresta, 350 lajikkeen kokoelmastaan.
Nyt puutarhasta löytyy muun muassa Pietarsaaren pelargoni - Den gamla från Jakobstad sekä sitruunatuoksuinen Fredrika Runeberg ja yli kaksimetriseksi venähtänyt pelargonirouva Vöyriltä, jolla lienee ikää jo yli kuusi vuosikymmentä.
Aspegrenin puutarha muodostaa Rosenlundin pappilan kanssa ainutlaatuisen puutarhaympäristön, ja kokonaisuus on kaupungin tunnetuin turistikohde.
Koko alue on noin viiden hehtaarin suuruinen. Alueelta löytyvät yrtti- ja hyötypuutarha. Puutarhayhdistyksen viljelypalstat ovat täyttyneet kasveista, kukista ja marjoista, joiden viljely on tietenkin myrkytöntä. Entisen pappilan viereen on perustettu pieni Raamattu-teemainen yrttipuutarha, jonne on istutettu Raamatussa mainittuja kasveja.
Pohjalainen Rakennusperintö ry järjestää seminaarin kesäkuussa Pietarsaaressa. Alustusten ja vierailujen kautta tutustutaan myös Pietarsaaren koulupuutarhaan, Aspegrenin pappilapuutarhaan sekä Annalan puutarhakulttuuriin.
Kysymykset voi lähettää osoitteeseen: www.keskipohjanmaa.fi/puutarhakysymys
Aspegrenin puutarha
Puutarha Pietarsaaressa, jonka perusti Rovasti Gabriel Aspegren Rosenlundin alueella 1700-luvun keskivaiheella.
Puutarha oli jaettu symmetrisesti kortteleihin, joissa viljeltiin muun muassa hyötykasveja ja hedelmäpuita.
Puutarha jälleenrakennettiin 2001–2003.
Lähde: Wikipedia