LCC laseroi teräspinnat kulutusta kestäviksi – luontoa säästäen

Laserpinnoite on pinnoiteteknologian ”Rolls Royce”. Kokkola LCC:n tekninen myyjä Henri Haasala kertoo, että laserpinnoituksella teräskomponenttien ja -osien käyttöikä pitenee ja elinkaarikustannukset pienenevät.

Laserpinnoituksia Kokkolassa valmistava Kokkola LCC Oy vannoo myymänsä ja markkinoimansa pinnoitusteknologian nimeen. Yritys tarjoaa ainoana suomalaisena yrityksenä modernia laserpinnoitusmenetelmää konepaja- ja terästeollisuuden asiakkaille niin kotimaahan kuin ulkomaillekin. Laadukkaalla ja lujalla tuotteella onkin helppo paukuttaa henkseleitä.

– Laserpinnoitus on ylivoimainen pinnoitusmenetelmä. Pinnoitusaine sulatetaan laserilla perusaineen päälle, kappaleen pintaan, jolloin syntyy luja ja tiivis, kulutusta kestävä sulaliitos, kertoo Kokkola LCC:n tekninen myyjä Henri Haasala ja jatkaa:

– Suurin hyöty on tietenkin pinnoitteen kestävyys, mutta voimme räätälöidä pinnoitetta tarpeen mukaan erilaisten ominaisuuksien saamiseksi. Jos komponentille halutaan korroosion tai kuumuuden kestoa, sitkeyttä tai liukkautta, onnistuu se helposti laserpinnoituksella.

Esimerkkeinä tyypillisimmistä pinnoitettavista komponenteista Haasala mainitsee teollisuuden koneenosat. Pinnoitettuja kappaleita on tähän mennessä mennyt muun muassa kilometrien syvyyteen kaivoksiin, Pohjanmerelle öljynporauslautoille, paperi-, vaate- ja jopa elintarviketeollisuuden koneisiin ja laitteisiin.

– Edes pinnoitettavan osan koolla ole juuri väliä. Jos se mahtuu hallimme ovista sisään, sen pinnoittaminen on mahdollista. Suurimmat työstämämme kappaleet ovat painaneet 65 tonnia, kertoo Haasala.

Koska Kokkola LCC:llä on konekapasiteettia erilaisiin metallitöihin laserpinnoituksen ohessa, pystyy se tarjoamaan asiakkailleen laajempaakin kokonaispalvelua – sorvauksesta ja jyrsinnästä osien koneistukseen.

Miksi valita laserpinnoitus? Laserpinnoitus tekee teollisen ympäristön komponenteista kovaa kulutusta ja korroosiota kestävän. Pinnoitusaine sulatetaan lasersäteellä kappaleen pintaan, jolloin syntyy luja ja tiivis, kulutusta kestävä sulaliitos.

Säästöä päästöihin ja laskuihin – se on tätä päivää

Laserpinnoitus on sekä kustannustehokas että luontoa säästävä menetelmä pidentää metallista valmistettujen, kuluviksi osiksi tarkoitettujen komponenttien elinkaarta. Laserpinnoituksen hyöty on moninkertainen.

Laserpinnoitus sopii erinomaisesti komponenttien huoltopinnoitukseen. Kun laserpinnoitteella kunnostettu kappale kestää kauemmin, sen kunnossapitokustannuksetkin vähenevät. Kunnostus on myös nopeampaa ja hyvin usein edullisempaakin kuin täysin uuden komponentin tilaaminen. Kokkola LCC:n toimitusjohtaja Seppo Heiskanen kertoo, että laserpinnoitusmenetelmä on ympäristönkin kannalta kestävä valinta. Hän antaa esimerkin:

– Tuhannen kilon painoisen akselin valmistaminen kaivoksesta louhitusta, neitseellisestä raaka-aineesta tai kierrätysromusta tuottaa liki 2000 kiloa hiilidioksidipäästöjä. Hiilidioksidipäästömme ovat sata kertaa pienemmät, kun käytämme akselin tai sen osan pinnoittamiseen vain 10 kiloa pulverimaista lisäainettamme. Yleensä vain pieni kulunut osio isommasta komponentista kaipaa uutta pintaa.

Kokkola LCC on tehnyt konkreettisiakin ympäristötekoja. Jänismaan teollisuusalueella sijaitsevan hallin katolle on asennettu tänä vuonna oma aurinkovoimala. Liki 200 aurinkopaneelin avulla saadaan jatkossa säästöä päästöihin ja omaan energialaskuunkin.

Kokkola LCC:n tulevaisuudennäkymät ovat hyvät. Asiakaskunta koostuu yrityksistä, jotka tarvitsevat laserpinnoituspalveluja tulevaisuudessakin. Koneiden määrä ei tule todennäköisesti millään teollisuuden alalla vähenemään jatkossakaan, joten töitä riittää taatusti tulevinakin vuosina sekä valmistukseen, kunnossapitoon että korjaamiseen.

– Osaavista työntekijöistä on huutava pula. Kokkola LCC:llekin on jo vuoden päivät etsitty koneistajaa. Meillä on käytössämme sellaisia materiaaleja ja menetelmiä, joita ei koulussa opeteta, joten koulutamme omat työntekijämme, vinkkaa Haasala.

Faktaa

– Laserpinnoitusteknologian edelläkävijä ja ainoa toimittaja Suomessa

– Laserpinnoituspalveluja ja koneistusta konepaja- ja terästeollisuuden asiakkaille

– Perustettu 2004, työntekijöitä 15

– Liikevaihto 2,5–3 miljoonaa euroa

– Ulkomaisten asiakkaiden osuus liikevaihdosta 30 %, vientiä muun muassa Saksaan ja Sveitsiin

Laserpinnoituksella kunnostettava kohta on usein vain pieni osa suurempaa kappaletta. Kuvassa näkyvä kohta on jo esivalmisteltu laserpinnoitusta varten.