Hyvinvointi

Linda Granströmin kurkkukipu ja palan tunne olivatkin refluksia – Näin hoidat ruokavaliolla oireita, jotka sekoittuvat helposti muihin sairauksiin

Refluksitaudista kärsivä Linda Granström saanut apua ruokavaliohoidosta ja stressinhallinnasta. Täysin stressitön elämä on kolmen pienen lapsen äidille mahdotonta. Kuva: MAURI RATILAINEN

Refluksitauti eli mahan sisällön nousu ruokatorveen oireilee yleisimmin närästyksenä, mutta tauti voi aiheuttaa yllättävän laajoja tuntemuksia. Hoidossa tärkeässä osassa ovat lääkkeet ja ruokavalio. Linda Granström on muuttanut syömistään ratkaisevasti.

Linda Granström makaa lattialla ja hengittää syvään. Hän pyrkii meditoimaan ja tekemään syvähengitysharjoituksia päivittäin, sillä ne lievittävät hänen oireitaan.

– Refluksin oireet ja stressi kulkevat minulla vahvasti käsi kädessä. Mitä enemmän on stressiä, sitä enemmän on oireita.

Granströmillä refluksitaudin oireet painottuvat kurkun alueelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kolmen pienen lapsen äiti epäilee, että taudin laukaisi perheen erityisen stressaava elämäntilanne kolme vuotta sitten.

– Päällimmäisenä oireena oli kurkun ahtauden tunne. ja limaisuus aiheutti yskää. Lisäksi kurkussa oli palan tunne, joka ei lähtenyt pois nielaisemalla.

Sairastumisen alkuvaiheessa Granström meni kylään siskolleen, joka tarjosi hänelle ruoaksi kasvissosekeittoa. Keitto tuntui takertuvan kurkkuun kiinni.

– Hakeuduin päivystykseen, sillä olin varma, että ruoka oli jäänyt kiinni ruokatorveen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nyt kun asiaa jälkikäteen miettii, tiedostan, ettei kasvissosekeitto voi juuttua kurkkuun. Siinä hetkessä pelko tukehtumisesta oli kuitenkin voimakas.

Pelko voimisti oireita

Päivystyksessä lääkäri katsoi kurkkuun peilillä eikä havainnut siellä mitään poikkeavaa. Granströmistä kuitenkin tuntui, että ruoka oli juuttuneena syvemmällä ruokatorvessa.

Päivystyksestä hänet ohjattiin olemaan yhteydessä terveyskeskukseen, josta hän sai lähetteen korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalle.

Poliklinikka-aikaa odottavan Granströmin oli vaikea syödä ja nukkua. Pelko ruoan takertumisesta ja siihen tukehtumisesta kummitteli jatkuvasti mielessä. Aiemmin ruoasta ja syömisestä nauttinut Granström ei uskaltanut lopulta syödä enää mitään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Linda Granström ei uskaltanut syödä välillä mitään, kun kaikki tuntui juuttuvan kurkkuun. Kuva: MAURI RATILAINEN

– Kahden viikon ajan join pelkästään kuumaa vettä, johon sekoitin kasvisliemikuution. Laihduin yli 10 kiloa. Kun uskalsin syödä ensimmäisen lämpimän aterian, purskahdin itkuun.

Erikoissairaanhoidossa Granströmille tehtiin ruokatorven tähystys. Tähystyksessä lääkäri totesi kurkussa olevan runsaasti sitkeää limaa, joka paikantui kurkun oikealle puolelle.

Silloin lääkäri mainitsi ensimmäisen kerran refluksin mahdollisuuden.

– En ollut koskaan kuullut refluksista, jossa oireet painottuvat kurkun alueelle, joten en osannut itse tautia epäillä. Minulla ei koskaan ole ollut minkäänlaisia vatsaoireita.

Joka viides sairastaa

Refluksitaudissa mahalaukun limakalvon erittämää happoa nousee toistuvasti takaisin ruokatorveen ja jopa kurkkuun ja suuhun asti.

Yleislääketieteen erikoislääkäri ja Mehiläisen yleislääketieteen vastuulääkäri Eino Ahtola kertoo, että lievää takaisinvirtausta voi tapahtua myös ilman, että kyseessä on varsinainen refluksitauti.

– Refluksitauti voidaan todeta, mikäli mahalaukusta ruokatorveen nouseva mahan sisältö aiheuttaa oireita, jotka heikentävät elämänlaatua. Refluksitaudissa oireita esiintyy säännöllisesti, määritelmästä riippuen yleensä vähintään 1–2 kertaa viikossa.

Terveyskirjaston mukaan kroonisesta refluksitaudista kärsii arviolta joka viides länsimaalainen. Ahtola kertoo, että tauti voi olla periytyvä ja siihen altistavat tupakointi, alkoholin käyttö, raskaus ja ylipaino.

Refluksitaudista voi kärsiä myös ihminen, jolla ei ole mitään taudille altistavia riskitekijöitä.

Närästys tyypillisin oire

Noin 90 prosentilla refluksitautia sairastavista oireet johtuvat siitä, että ruokatorven alempi sulkijalihas on tavallista löysempi. Tällöin hapanta mahan sisältöä pääsee kulkeutumaan epätarkoituksenmukaisesti väärään suuntaan.

– Refluksitaudin oireita esiintyy tästä syystä tyypillisesti enemmän makuuasennossa tai esimerkiksi kumarrellessa. Oireita esiintyy yleensä myös heti ruokailun jälkeen.

Vanha kotikonsti närästykseen on lisätä teelusikallinen ruokasoodaa lasilliseen kylmää vettä. Se voi toimia, jos närästys vaivaa vain silloin tällöin, mutta jatkuvasti soodavettä ei kannata juoda. Kuva: null

Joskus refluksin syynä voi olla palleatyrä, jolloin normaalisti pallealihaksen alapuolella sijaitseva mahalaukku on noussut osittain pallealihaksen yläpuolelle.

Muita harvinaisempia refluksin aiheuttajia ovat esimerkiksi Sjögrenin oireyhtymä sekä diabetekseen liitettävä diabeettinen gastropareesi, jossa mahalaukun liikkeet ovat vähentyneet. Siksi ruoka ei pääse kunnolla etenemään mahalaukussa.

Tyypillisin refluksitaudin oire on närästys, joka tuntuu epämiellyttävänä polttavana kipuna tai tuntemuksena rintalastan alaosan korkeudella. Se voi säteillä myös kaulalle. Närästysoireesta kärsii noin 75 prosenttia refluksitautia sairastavista.

– Toinen tyypillinen oire on mahan sisällön nousu kurkkuun ja jopa suuhun asti. Oireita kokevat kuvailevat yleensä, että suussa on hapan ja karvas maku.

Refluksitauti voi aiheuttaa myös ruokatorven ulkopuolisia oireita, jotka saatetaan helposti sekoittaa muihin sairauksiin. Esimerkiksi erilaiset astman tyyppiset oireet, kuten jatkuva yöyskä, voivatkin johtua refluksista.

– Muita refluksitautiin liitettäviä oireita ovat palan tunne kurkussa, rintakipu, nielemisvaikeudet, ylävatsakipu, kurkkukipu, äänen käheys, limaisuus, syljen eritys ja hampaiden kiillevauriot, Ahtola kertoo.

Ruokavaliohoidosta apua

Oireiden jatkuessa Granström hakeutui uudelleen terveyskeskuksen vastaanotolle, jossa lääkäri diagnosoi refluksitaudin. Lääkäri määräsi lääkehoidon kuuriluontoisena oireita lievittämään.

Lääkehoidosta ei ollut kuitenkaan juuri apua.

– Aloin itse etsiä aktiivisesti tietoa kurkun alueella oireilevasta refluksitaudista ja sen hoidosta. Liityin Facebookissa refluksia sairastavien vertaistukiryhmään, jossa monet kurkun alueen oireista kärsivät kertoivat saaneensa apua ruokavaliohoidosta.

On kulunut puoli vuotta siitä, kun Granström muutti koko ruokavalionsa. Hän aloitti Koufmanin dieetin, jossa elimistön happamuutta pyritään vähentämään emäksisemmällä ruokavaliolla. Hän syö pääsääntöisesti vain ruoka-aineita, joiden pH on 5 tai enemmän.

Linda Grandström laittaa smoothien sekaan esimerkiksi pinaattia, avokadoa, kiiviä ja kookoskermaa. Välillä hän paastoaa, jotta kurkun alue ja vatsa pääsevät rauhoittumaan. Kuva: Ari-Matti Ruuska

– Syön yhden lämpimän aterian päivässä, esimerkiksi paistettua kesäkurpitsaa. Sen lisäksi syön ravintorikkaita smoothieita ja ohrapuuroa. Aamupalaksi syön usein paahtoleivän, jonka päälle laitan avokadoa, kananmunaa ja basilikaa.

– Sokerista ja maitotuotteista olen joutunut täysin luopumaan.

Myös annoskokoja Granström on pienentänyt reilulla kädellä.

– Paastoan aika ajoin, sillä paaston aikana kurkun alue ja vatsa pääsevät rauhoittumaan. Kello kuuden jälkeen iltaisin en syö pääsääntöisesti enää mitään välttääkseni happojen ylösnousun. Jos joskus satun syömään myöhemmin illalla, kurkkuni on aamulla kipeä.

Ruokavaliohoidolla refluksin oireet ovat lievittyneet merkittävästi, mutta eivät kokonaan poistuneet.

Granström uskoo, että jäljellä olevat oireet saattaisivat lievittyä entisestään stressinhallinnalla.

– Uskon, että nykyisistä oireistani noin puolet ovat henkisiä. Kolmen lapsen äidin arki ei kuitenkaan voi olla täysin stressitöntä.

Vaikka Granström kykeneekin nykyään syömään useita ruoka-annoksia päivässä, hän harmittelee, että suhde ruokaan ei ole palautunut ennalleen.

– Uskon silti, että jonain päivänä voin vielä nauttia ruoasta entiseen tapaan, vaikka en voikaan enää syödä samoja ruokia, joita söin ennen sairastumista.

Oireiden helpottuminen on ollut kuitenkin ruokavalion muutoksen arvoista.

Vaikeaoireinen refluksi tärkeä hoitaa – sopiva ruokavalio löytyy kokeilemalla

Refluksitaudin hoito vaatii potilaalta pitkäjänteistä ja usein elämänmittaista sitoutumista. Hoitamaton refluksitauti voi aiheuttaa osalle limakalvomuutoksia.

Refluksitauti todetaan usein lääkärin kliinisen tutkimuksen jälkeen oirekuvan ja lääkehoitokokeilun avulla. Mahalaukun tähystystutkimus eli gastroskopia suositellaan tehtäväksi vain, jos potilaalla on hälyttäviä oireita tai jos refluksitaudin oireita esiintyy ensimmäistä kertaa yli 55-vuotiaana.

Hälyttäviä oireita ovat nielemisvaikeudet, nielemiskipu, oksentelu tai verioksentelu, tahaton laihtuminen, anemia, hemoglobiinin lasku sekä mustat tai veriset ulosteet.

– Jos hälyttäviä oireita ilmenee, on hakeuduttava viipymättä lääkäriin, painottaa yleislääketieteen erikoislääkäri Eino Ahtola.

Yleislääketieteen erikoislääkäri Eino Ahtola muistuttaa, että refluksitaudin oireita potevalle löytyy sopiva ruokavalio yksilöllisesti kokeilemalla. Kuva: null

Refluksitaudin hoito perustuu sekä lääkkeettömään että lääkkeelliseen hoitoon. Lääkkeettömiä hoitokeinoja ovat ruokavaliohoito, sängyn päädyn kohotus, kireiden vaatteiden välttäminen, painonpudotus ja painonhallinta, liikunta sekä tupakoinnin ja alkoholin käytön lopettaminen.

– Refluksitaudin oireita pahentavat erityisesti sitrushedelmät, väkevät alkoholijuomat, tomaatti, sipuli, vahvat mausteet, rasvainen ja käristetty ruoka, kofeiini, kahvi, kaakao ja suklaa.

Eri ruoka-aineet synnyttävät oireita eri mekanismein.

– Esimerkiksi rasvainen ruoka aiheuttaa oireita siksi, että se imeytyy hitaasti mahalaukusta ohutsuoleen. Mahalaukun täyttyessä mahan sisältöä nousee tällöin herkemmin ruokatorveen. Kahvi taas aiheuttaa oireita löysentämällä ruokatorven alempaa sulkijalihasta.

Tuleeko refluksitautia sairastavan lopettaa siis esimerkiksi kahvin juonti kokonaan?

– Mitään nyrkkisääntöä ei ole olemassa. Asia selviää vain kokeilemalla. Toisinaan kahvin juonnin vähentäminen ja etenkin ilta-aikaan kohdistuvan kahvin juonnin lopettaminen voi lievittää jo oireita merkittävästi.

– On hyvä muistaa, että kaikki ruoka-aineet eivät aiheuta oireita kaikille. Oikea ruokavalio löytyy yksilöllisesti kokeilemalla. Ruoka-aineita, jotka eivät aiheuta itselle oireita, on turha jättää pois ruokavaliosta, Ahtola sanoo.

Hoitamattomana joskus vakaviakin seurauksia

Lääkkeettömien hoitokeinojen lisäksi suurin osa refluksitautia sairastavista hyötyy lääkehoidosta.

Refluksitautia hoidetaan enimmäkseen happosalpaajalääkkeillä, joita suositellaan käytettäväksi kuuriluontoisesti – aluksi esimerkiksi kahden kuukauden ajan ja myöhemmin tarvittaessa.

Refluksitaudista kärsivän kannattaa syödä useita pieniä aterioita päivän aikana sekä välttää syömistä ennen nukkumaanmenoa. Ruoka kannattaa myös pureksia hyvin. Kuva: Teija Soini

Jos potilas ei pärjää ilman lääkitystä tai joutuu käyttämään lääkkeitä pitkäaikaisesti, Ahtola suosittelee kääntymään lääkärin puoleen.

– Haponestolääkkeiden pitkäaikaiskäytöllä voi olla haitallisia sivuvaikutuksia, kuten joidenkin vitamiinien imeytymisongelmaa.

Potilaalle voidaan tarvittaessa tehdä gastroskopia eli mahalaukun tähystys, jonka tarkoituksena on selvittää refluksin syy sekä todeta mahdolliset komplikaatiot.

– Myös muut mahdolliset refluksitaudin oireita aiheuttavat syyt, kuten helikobakteeri, on suljettava pois.

Hoitamattomana refluksitauti voi aiheuttaa ruokatorveen tulehdustilan, joka vuosien kuluessa voi aiheuttaa limakalvomuutoksia. Pienellä osalla refluksitautia sairastavista nämä muutokset voivat ajan saatossa muuttua pahanlaatuisiksi.

Limakalvomuutokset voidaan todeta gastroskopiassa.

– Mikäli gastroskopiassa todetaan ruokatorven tulehdustila tai limakalvomuutoksia, refluksitaudin oireiden hoito on ehdottoman tärkeää, Ahtola painottaa.

Joissakin tapauksissa voidaan harkita leikkaushoitoa. Arvion leikkaushoidon tarpeellisuudesta ja mahdollisuudesta tekee kirurgi aina yksilöllisesti.

Fakta

Pääosin hyvänlaatuinen sairaus

Länsimaissa refluksitaudin oireita on noin 30 prosentilla aikuisväestöstä.

Arviolta jopa joka viides länsimaalainen kärsii refluksitaudista.

Refluksitautia hoidetaan sekä lääkkeellisin että lääkkeettömin keinoin.

Refluksitautia pidetään pääosin hyvänlaatuisena sairautena.

Hoitamattomana refluksitauti voi aiheuttaa pienelle osalle ihmisistä vuosien kuluessa solujen rakenteeseen muutoksia, jotka voivat muuttua ajan saatossa pahanlaatuisiksi.

Jos refluksioireet eivät lievity lääkehoidolla tai lääkehoitoa on jatkettava pitkään oireiden lievittämiseksi, tulee oireista kärsivän kääntyä lääkärin puoleen.

Jos refluksia sairastavalla ilmenee hälyttäviä oireita, kuten nielemisvaikeuksia, nielemiskipua, oksentelua tai verioksentelua, tahatonta laihtumista, anemiaa tai hemoglobiinin laskua, mustia tai verisiä ulosteita, on lääkäriin hakeuduttava viipymättä.

"Hakeuduin päivystykseen, sillä olin varma, että ruoka oli jäänyt kiinni ruokatorveen."Linda Granström

Kroonisesta refluksitaudista kärsii arviolta joka viides länsimaalainen.

Siihen altistavat tupakointi, alkoholin käyttö, raskaus ja ylipaino.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä