Lomalainan hyvät ja huonot puolet: kannattaako se ottaa?

Itse kullakin saattaa etenkin kylmän talven tai lomakuukausien lähestyessä nousta lomakuume. Valkoiset hiekkarannat ja kulttuurin täyteiset kaupunkilomat saattavat alkaa nousta päiväunikuplina mieleen. Jos kuitenkin oma tili ammottaa tyhjyyttään, on vaikea lähteä omaa pihaa pidemmälle lomailemaan.

Lomalaina voi olla joissakin tilanteissa erinomainen ratkaisu lomalle lähtemiseen ja lomien suunnitteluun. Tässä artikkelissa katsomme tarkemmin, millaisissa tilanteissa lomalainaa kannattaa otta.

Mikä on lomalaina?

Lomalaina mahdollistaa lainanottajille matkakulujen, hotellien ja muiden menojen maksamisen kätevästi. Tyypillisesti lomaluotot eivät vaadi vakuuksia ja ne maksetaan takaisin kiinteinä kuukausierinä.

Lomalainat toimivat samalla tavalla kuin muut vakuudettomat lainat ja kulutusluotot. Lainasummat vaihtelevat yleensä parista satasesta jopa 70 000 euroon saakka riippuen lainanantajasta. Lainan takaisinmaksuaika vaihtelee, mutta suuremmille kulutusluotoille on mahdollista saada maksuaikaa jopa 15 vuotta.

Ennen lomalainan hakemista on hyvä harkita sekä hyviä että huonoja puolia.

Lomalainan hyödyt

Lomalainan ottamisella on muutamia hyviä puolia. Se on kätevä ja vakuudeton laina, jonka voi saada tilille jo saman päivän aikana. Lisäksi se tarjoaa paljon joustavuutta:

Säännölliset maksut: Lainanottajat voivat saada rahaa tarpeen mukaan ja maksaa takaisin tasaisina kuukausierinä. Sinun ei siis tarvitse maksaa lomakuluja heti etukäteen.

Suhteellisen alhaiset korot: Lainanantajat voivat myöntää sinulle lainaa alhaisemmalla korolla riippuen omasta taloudellisesta tilanteestasi.

Erinomainen ratkaisu hätämatkoille: Laina voi auttaa, jos kohtaat yllättävän tilanteen ja tarvitset matkamajoitusta viime hetkellä.

Lomalainan haitat

Vaikka lomalaina on joustava ja kätevä laina, sillä on myös muutamia haittapuolia, jotka on hyvä pitää mielessä lainaa hakiessa.

Matkan kokonaiskustannukset kasvavat koron vuoksi: Sinun on maksettava takaisin lainasumma ja korko, mikä tekee matkastasi kalliimman kuin käteisellä maksettaessa.

Lisämaksut voivat nostaa lainan kokonaiskustannuksia: Koron lisäksi jotkut lainanantajat perivät lisämaksuja, kuten tilinavausmaksuja ja tilinhoitomaksuja. Tämä nostaa lainan kokonaishintaa.

Kuukausittaiset maksut voivat aiheuttaa ylimääräistä stressiä: Ihmiset lähtevät lomalle rentoutumaan ja unohtamaan arjen huolet. Lainalla matkustaminen voi kuitenkin aiheuttaa stressiä takaisinmaksun vuoksi.

Millaista lomalainaa voi hakea?

Ennen kuin allekirjoitat lainasopimuksen, on syytä suorittaa kattava lainavertailu. Lomalainan saamiseen on olemassa monia vaihtoehtoja ja haluat tietysti valita sellaisen ratkaisun, joka on mahdollisimman edullinen ja tilanteeseesi sopiva.

Vakuudeton kulutusluotto tai pikavippi

Monet lainantarjoajat tarjoavat hakijoille vakuudetonta pikavippiä tai kulutusluottoa. Näiden lainojen summat voivat olla parhaimmillaan jopa yli 10 000 euroa ja pikavippi maksetaan heti tilille kerralla. Maksat takaisin lainaa kuukausierissä siihen saakka, että laina on maksettu takaisin.

Voit hakea vakuudetonta lomalainaa esimerkiksi käyttämällä lainavertailusivustoja. Ilmaisella hakemuksella voit saada useita lainatarjouksia, joten voit helposti vertailla lainojen todellista vuosikorkoa ja valita edullisimman lainan.

Luottokortti

Luottokortti voi tuoda loman maksamiseen joustavuutta ja muita etuja. Esimerkiksi luottokortilla voi varata helposti lennot ja vuokrata auton, jonka lisäksi tietyt luottokortit voivat tarjota samalla jopa matkavakuutuksen.

Luottokorttia voi myös hakea netistä, mutta sen saamisessa saattaa mennä useampi viikko. Siksi loman maksaminen luottokortilla kannattaa suunnitella etukäteen ja hakea luottokorttia ajoissa.

Joustoluotto tai luottolimiitti

Luottokortin tavoin toimiva joustoluotto voi olla perinteiselle vakuudettomalle lainalle edullisempi vaihtoehto. Nostat joustoluottotililtäsi rahaa oman limiittisi puitteissa ja maksat takaisin vain käyttämästäsi luotosta.

Joustoluotolla ei ole tiettyä takaisinmaksuaikaa, vaan maksat takaisin minimilyhennyksen joka kuukausi ja voit halutessasi käyttää luottoa uudelleen sitä mukaa, kun maksat sitä takaisin.

Milloin lomalainan ottaminen on järkevää?

Olisi ihanteellista, jos voisit maksaa lomasi säästöilläsi. Jos tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, pienikin laina voi auttaa sinua toteuttamaan unelmiesi loman.

Voit tarvita lomalainaa seuraavissa tilanteissa:

– Kiireellinen matka. Jos sinulla on kiireellinen tapaaminen, perheenjäsenesi joutuu onnettomuuteen tai sinulla on liikematka, etkä ole säästänyt rahaa tai sinulla ei ole hätäbudjettia, henkilökohtainen laina on paras vaihtoehto.

– Elämässäsi kerran tapahtuva loma. Jotkin erityistilanteet voivat perustella lomalainan ottamisen. Jos matka on tärkeä elämässäsi, lainan ottaminen on riskin arvoinen.

Suunittele lomalainan ottaminen huolellisesti ja muista vertailla saatavilla olevia lainamahdollisuuksia.