Kokkola-lehti

Lyseorakennuksen vieressä pelattiin jalkapalloa - GBK ja KPV pelasivat isoille yleisöille

Lyseorakennus valmistui vuonna 1866. Kuva: Museovirasto/Historian kuvakokoelma

Vanhassa kuvassa pojat pelaavat jalkapalloa ruotsinkielisen yhteislyseon viereisellä olevalla kentällä. Kentän vieressä seisovan lyseorakennuksen portailla joku on kapuamassa portaita ylös.

Julkisivun sisäänkäynti oli Rautatientorin puolella, jossa muun muassa GBK ja KPV pelasivat otteluita isoille yleisöille. Näemmä kentälle pääsivät myös nuoremmat pelaajat.

Arkkitehti Ludvig Isak Lindqvistin suunnittelema lyseo vihittiin käyttöön vuonna 1866. Se sijoittui Tehtaankadun varteen, paikalle, jossa nyt sijaitsee Kokkolan kaupunginkirjasto.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rakennusta laajennettiin vuonna 1917 ulottumaan Isonkadun kulmaan saakka ja 1926 rakennukseen tehtiin kaksikerroksinen luokkahuonesiipi Isonkadun varteen. Laajennusten jälkeen rakennus täytti koko korttelin Tehtaankadun varrella.

Koulu oli alkujaan tarkoitettu vain pojille, mutta vuonna 1899 sinne otettiin myös tyttöoppilaita. Koulutalossa toimivat vuosien mittaan muun muassa Gamlakarleby svenska samlyceum, Kokkolan yhteiskoulu, Kokkolan teknillinen oppilaitos ja Kokkolan kauppaoppilaitos.

Koulutoiminta loppui lyseorakennuksessa 1980-luvulla. Toukokuussa 1990 rakennus syttyi palamaan ja tuhopolttoa epäiltiin. Tontilla sijaitsee nykyään Kokkolan kaupunginkirjasto. Rakennuksen on suunnitellut kaupunginarkkitehti Nils-Erik Stenman.

Lähteet: Antti Hietalahti: Postikorttien Kokkola, Kristina Ahmas: Kokkolan rakennuskulttuuria

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uusi kaupunginkirjasto valmistui vuonna 1999. Kuva: Maria Store

Tässä juttusarjassa tutkimme kuinka kaupunkikuva on muuttunut vuosien saatossa.