Mielipiteet

Matti Koiviston mielipidekirjoitus: Toilailu vei Kokkolan Energialta valtavasti kovan tason osaamista

Bo Eklundilta oli asiantunteva kirjoitus Kokkolan Energian tilanteesta. Näyttää Kokkolan kaupungilla olevan hakusessa omistamansa energiayhtiön asema markkinoilla ja hukassa hyvän hallinnon periaatteet. Pitäisikö yhtiön olla edullisen sähkön toimittaja kokkolalaisille vai vapailla markkinoilla hyvää taloudellista tulosta tekevä yhtiö, jonka tuloutus omistajalle on merkittävä?

Mikäli yhtiön asemaan oli tarvetta hakea vankempaa omistajan näkemystä, olisi se voitu tehdä vaihtamalla hallituksen poliittiselle luottamushenkilömandaatille kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja kaupungin virkamiesjohdon edustajaksi kaupunginjohtaja. Olisi yhtiön omistajaohjaus vahvistunut ja asiantuntemus niin energia-alan kuin liiketoiminnankin osalta säilynyt yhtiön hallituksessa.

Jää nähtäväksi kuinka pian kaukolämmön hinnankorotus on edessä.

Mutta elämä on valintojen tekemistä ja valinnoilla on seurauksensa. Viimeaikaisten toilailujen seurauksena Kokkolan Energian johdosta katosi kovan tason energia- ja liiketoiminta-alan osaamista aivan turhaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rintamäki Outokummun entisenä energiajohtajana ja Borg Fortumin voimalaitosjohtajana edustavat taustansa puolesta energia-alan asiantuntijaosaamista ja Pihlajamaa sekä Urpilainen liiketoiminnan asiantuntemusta. He olivat Kokkolan Energian käytettävissä, mutta eivät enää. Näiden menetysten mukana menivät myös laajat verkostosuhteet, joiden luomiseen toiset eivät kykene koskaan ja parhailtakin menee vuosia.

Pelkällä omistajan omalla edustuksella näitä menetyksiä tuskin kyetään korvaamaan eikä ulkopuolisten osaajien kiinnostus hallituspaikoille ehkä ole huipussaan, ja kun tuo hallinnollinen osaaminenkaan tapahtuneen valossa ei vakuuta, niin jää nähtäväksi kuinka pian kaukolämmön hinnankorotus on edessä, kaukolämpöä kun ei voi kilpailuttaa.

Kirjoittaja on kokkolalainen apulaispelastusjohtaja evp.

Halutako jatkaa keskustelua? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Lisää aiheesta