Mielipiteet

Hybridiareenan havainnekuva Suntin suunnalta Kuva: Kokkolan Urheilupuisto Oy

Matti Koiviston mielipidekirjoitus: Urheilupuiston rakentamishankkeessa ei tässä vaiheessa voi olla liikesalaisuuksia

Haimakaisen, Ritamäen ja Raatikaisen kirjoitus Urheilupuistoon liittyy liian paljon avoimia kysymyksiä (KP 12.7.)on sekä ajankohtainen että aiheellinen. Tosiasiallisesti koko 74,9 miljoonan hanke, jos se summa edes riittää, on yhtiömuotoisesta toteutustavastaan huolimatta julkisten varojen turvin toteutettava projekti.

Kun hanke on jo kilpailutettu ja tekijät selvillä, hämmästyttää näin lopullisen rakentamispäätöksen kynnyksellä avoimien tai vaihtoehtoisesti salattavien asioiden määrä. Liikesalaisuuksia ei enää tässä vaiheessa voi olla.

Ilman kirjoittajakolmikon vaatimia ja julkiseen tarkasteluun saatavia vastauksia lopullinen rakentamispäätös olisi hankkeen rakentamiskustannusten suuruuden ja käyttömaksujen tason tietämättömyyden valossa vastuutonta. Valtuusto ja kaupunginhallitus eivät voi myöhemmin siirtää vastuutaan yhtiölle, jonka osalta Kokkolan kaupunki on täysimääräisessä talousvastuussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jo nyt on havaittavissa talouslaskelmien vedättämistä, mikäli mielipidekirjoituksessa mainittu 12 miljoonaa stadionin osuudeksi on totta. Ei ole kauaakaan kun yhtiö puolelta todettiin stadionin rakentamissummasi 5 miljoonaa euroa.

Vertailutietona mainittakoon Vaasan stadionin laajennus 6009-paikkaiseksi vuonna 2016. Sen hinnaksi tuli 17 miljoonaa euroa. Saneeraus koski 1349 paikkaa ja uutta rakennettiin 4660 paikkaa. Uusien paikkojen hinnaksi tuli 3650 euroa per istuin. Samalla kaavalla laskien Kokkolan vastaava stadion maksaisi tämän hetken hintatasolla yli 20 miljoonaa euroa. Ehkä tämä esimerkki valaisee, miksi Kokkolan stadionin havainnekuva muistuttaa enemmän mielipidekirjoittajien mainitsemaa kyläkenttää kuin stadionia.

Nyt viimeistään tulee yhtiöltä vaatia julkisuuslainkin edellyttämää avoimuuttaa ja uskallusta tuoda niin suunnitelmat kuin taloudelliset laskelmat päättäjien ja maksajien tarkasteltavaksi. Tähän mennessä käytetyillä varoilla mielipidekirjoittajien kysymyksiin pitää löytyä vastaukset heti eikä sitten, kun niillä ei ole päätöksenteon kannalta merkitystä.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä