Mielipiteet

Mertsi Saarelan mielipidekirjoitus: Tiet kuntoon ja dieselvero pois —käyttövoimavero remonttiin

Ajan vuodessa noin 60 000 km omalla diesel-autolla. Käyn töissä Kauhavalta viikoittain Uudellamaalla. Maksan siis reilusti veroa dieselin käyttökäyttövoimaverona ja polttoaineen veroina. Polttoaineiden hinnan nousu on keventänyt kukkaroa huomattavasti. Pettymys nykyisen hallituksen tilannetajuun ja toimettomuuteen, on jäänyt jäytämään syvälle mieleen. Jokainen Pohjanmaalla tai ylipäänsä pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuva tietää, että ilman omaa autoa Suomessa on vaikea liikkua. Kehä kolmosen sisäpuolella ei tunnuta tajuavan, että julkinen liikenne toimii harvakseltaan tai ei ollenkaan näillä leveysasteilla.

Monen vuoden kokemuksella voin sanoa, että teiden kunto on ollut koko ajan huononemaan päin. Valtio kerää mittavat verotulot autoilijoilta vuosittain, mutta autoilijoiden rahoille löytyy muuta käyttöä. Asfalteissa on reikiä ja suuret urat, jotka aiheuttavat autoille pitkässä juoksussa kalliita korjauksia. Tiet olisi laitettava mahdollisimman pian parempaan kuntoon. Kunnossa olevat tiet mahdollistaisivat työmatkaliikenteen turvallisuuden.

Dieselautoilun käyttövoimaverolle ei enää ole perustetta, koska dieselistä on maksettava kovempaa hintaa kuin bensiinistä, josta käyttövoimaveroa ei makseta. Tämän hoitaminen ei ole onnistunut nykyiseltä hallitukselta. Vaikka halutaan tukea “vihreätä“ akkusähköautoilua, johon ei vielä ole edes kunnollista koko maan kattavaa latausverkkoa pystytty luomaan, ollaan verottamassa sähköautoiluakin käyttövoimaverolla. Tämä poliittinen sekoilu muistuttaa sitä, että noustaan perä edellä puuhun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ainakin dieselautoilun käyttövoimavero on poistettava, koska perustetta, joka oli, ei enää ole. Kaikelle taloudelliselle kasvulle on ongelmallista korkea polttoaineiden hinta. Ihmisiä tulisi kannustaa polttoaineiden verotuksen laskemisella liikkumaan, etsimään työtä ja toimeentuloa. Korkeat kuljetuskustannukset rasittavat yrityksiä, kaupanalaa ja etenkin meitä kuluttajia, jotka maksamme kaiken ostoksia tehdessämme. Olisiko siis aika miettiä polttoaineidenkin verotus ihan uudelleen muuttuneessa tilanteessa?

Nykyhallitus ei siihen kyennyt, ja se osaltaan on aiheuttamassa talouden sakkaamisen ja taantuman. Uusi hallitus ja eduskunta joutuvat työskentelemään ja tekemään tietä kohti maamme kasvua ja kehitystä. Toivottavasti se ei estä autoilijoita olemasta osa kehitystä.

Kirjoittaja Liike Nytin eduskuntavaaliehdokas Kauhavalta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä