Miksi ottaa yrityslainaa? 7 syytä hakea rahoitusta yritykselle

Suuri osa uusista yrittäjistä ottaa yrityslainaa jossain vaiheessa yrityksensä toimintaa. Joillekin yrityslaina on elinehto siihen, että koko yritystoiminnan voi ylipäätään aloittaa. Toisille taas lisärahoituksen tarvetta ilmaantuu myöhemmin, esimerkiksi liiketoiminnan kasvattamisen yhteydessä. Oli oma tilanteesi sitten mikä tahansa, yrityslaina voi olla pätevä tapa helpottaa ylimääräistä stressiä tai parantaa yrityksesi tuottoa.

Yrityslainan suosio on ollut viime vuosina nousussa myös siksi, että sen hakeminen ja saaminen on tänä päivänä huomattavasti entistä helpompaa. Sinun ei tarvitse täyttää monimutkaisia lainahakemuksia pankissa tai esitellä yrityksesi toimintasuunnitelmia kenellekään. Voit yksinkertaisesti kilpailuttaa yrityslainatarjoukset netissä ja valita sitten niistä mieleisesi.

Pelkkä lainaraha ei tietysti vielä takaa sitä, että yrityksesi lähtee lentoon. Siksi lainan ottaminen kannattaa suunnitella mahdollisimman huolellisesti. Paljonko lainaa tarvitset? Kuinka nopeasti voit maksaa lainan takaisin? Ja mihin tarkoitukseen yrityksesi lainarahaa tarkkaan ottaen käytetään?

Alla pyrimme vastaamaan erityisesti viimeiseen kysymykseen. Me käymme läpi 7 tärkeää syytä, joiden vuoksi yritykset hakevat lainarahoitusta.

1. Yrityksen perustaminen

Yrityksen perustaminen on yksi yleisimmistä syistä hakea yrityslainaa. Ensimmäiset askeleet uuden yrittäjän uralla eivät koskaan ole helppoja. Jopa kokeneemmat yrittäjät voivat joutua ongelmiin rahoituksen suhteen, mikäli liiketoiminnan alkutahteja ei ole sävelletty parhaalla mahdollisella tavalla.

Yritystä perustettaessa tulee ottaa huomioon kaikki ne seikat, jotka voivat vaikuttaa toimintasuunnitelman ensimmäisen vaiheen toteuttamiseen. Tarkinkin tutkimustyö voi kuitenkin jättää huomioimatta odottamattomia muuttujia, jotka syövät yrityksen aloitusvaroista helposti suuren siivun.

Lainarahan avulla tähän kriittiseen vaiheeseen voi saada sopivasti pelivaraa. Lisärahoitus antaa uudelle yrittäjälle mahdollisuuden lopettaa raha-asioista stressaamiseen ja keskittyä liiketoiminnan edistämiseen. Mielenrauha on ensiarvoisen tärkeää, jotta laadukas idea saadaan muutettua käytännössä toimivaksi yritykseksi.

Yrityslainaa voi hyvin käyttää yritystä perustaessaan myös alkurahoituksena (lähde: yrityslaina.io ). Et siis välttämättä tarvitse lainkaan omaa pääomaa, jotta voit perustaa yrityksen. Yrityslainaa myönnetään myös aivan uusille yritykselle, eikä aiempaa toimintahistoriaa vaadita. Kunhan yrityksesi vain löytyy kotimaan kaupparekisteristä, voit kilpailuttaa lainan ja saada sen yrityksesi tilille jopa seuraavana päivänä.

2. Henkilöstön palkkaaminen

Jos kassakaappi ei satu pullistelemaan seteleitä, on uuden henkilöstön palkkaaminen yritykselle aina riski. Uusien työntekijöiden hankkiminen tietää paitsi suurempia palkkakuluja, myös runsaasti muita maksuja, jotka verottavat yrityksen kassaa. Jos kyseessä on vakituinen työntekijä, niin kulut ovat vielä huomattavasti suuremmat.

Palkkakulujen ja sosiaalimaksujen ohella uusille työntekijöille pitäisi myös hankkia tarvittavat työkalut ja toimitilat. Nämä kulut riippuvat tietysti pitkälti yrityksen toimialasta, mutta useimmiten uuden työntekijän palkkaaminen tietää ainakin jonkinlaisia lisäkuluja tältäkin osin.

Yrityslainan ottaminen uuden henkilöstön palkkaamiseksi auttaa yritystä jatkamaan toimintaansa normaaliin tapaan lisäkuluista huolimatta. Näin toimintaa voidaan tehostaa uusilla osaajilla ja kasvattaa tulovirtoja, vaikka yrityksen kassasta ei löytyisikään riittävästi pääomaa henkilöstön laajentamiseen.

3. Tarveaineiden hankkiminen varastoon

Harva yritys pääsee nauttimaan tilanteesta, jossa se ostaa tarvittavat raaka-aineet tai tuotteet tänään ja myy ne heti seuraavana päivänä hyvällä tuotolla eteenpäin. Tavallisempi tilanne on se, että yrityksen on hankittava varastoon kaikki ne tarveaineet, joita tuotannon pyörittämiseksi tarvitaan. Myynti ja tulot seuraavat vasta kaukana perässä.

Kyseessä on yrityksen kassavirran kannalta vaikea tilanne, joka vaatii paljon suunnittelua. Jos suunnitelmat menevät pieleen, on yrityksellä oltava riittävästi pääomaa, jotta virhemarginaalista selvitään. Yrityslainan avulla nämä tilanteet hoituvat onneksi nopeasti kuntoon.

Jos uskot alustavasti siihen, että yrityksen rahat riittävät, voit hakea lisäturvaa myös yritysluotosta. Se tarjoaa mahdollisuuden pikaluoton ottamiseen silloin, kun jokin menee pieleen. Näin voit jättää luoton kokonaan käyttämättä, jos et sitä tarvitse, ja saada lyhyempiaikaista lisärahoitusta pienemmällä korolla tarpeen mukaan.

4. Sesongin ulkopuolinen toiminta

Sesonkiaika on monelle yritykselle todellista kulta-aikaa. Silloin pääsee vihdoin keräämään satoa pitkään jatkuneesta työstä, joka huipentuu sesonkikauden myyntiin. Yrityksen tuotot ovat kovalla tasolla, eikä lainarahalle ole tarvetta.

Vaan entäpä sitten sesongin ulkopuolella? Silloin asiat voivat olla täysin päinvastoin. Jos yrityksen toimiala on hyvin sesonkiriippuvaista, voi toiminta olla sesongin ulkopuolella jopa tappiollista. Se voi pahimmassa tapauksessa tietää sitä, että yrityksen on laitettava lappu luukulle tai vähennettävä henkilökuntaa, vaikka toiminta sinällään olisikin pitkällä tähtäimellä voitollista.

Yrityslaina on tämäntyyppisille yrityksille erinomainen tapa selviytyä. Koska sesonkimyyntiin voidaan luottaa vuodesta toiseen, on yrityslainan avulla helppo kattaa kulut sesongin ulkopuolella. Näin yritys voi nukkua tyytyväisenä talviuntaan siihen asti, kunnes myynti pääsee kunnolla vauhtiin.

5. Työkalujen uusiminen ja modernisointi

Uutta yritystä perustettaessa joutuu aina miettimään, kuinka paljon rahaa työkaluihin ja -tarvikkeisiin on investoitava. Jokainen muistaa varmasti ottaa nämä ensimmäiset hankintakulut huomioon, mutta työkalujen uusimiseen tarvittavaa rahamäärää ei aina ole täydellisesti budjetoitu. Siksi työkalujen uusiminen saattaa olla ikävä lisäkulu, joka voi aiheuttaa toimialasta riippuen suuriakin ongelmia.

Monella alalla, kuten esimerkiksi rakennusalalla, työkaluja voi käyttää melkeinpä siihen asti, kunnes ne rikkoutuvat. On kuitenkin olemassa myös monia yrityksiä, joiden on modernisoitava työkalunsa tietyin väliajoin. Jos markkinoille tulee jotain uutta ja mullistavaa, voi se tietää vaikka koko työkalupakin uusiksi laittamista. Esimerkiksi mobiilisivustojen ja -pelien suunnittelussa voidaan ottaa pitkiäkin harppauksia nopeassa ajassa. Silloin asiantuntevat asiakkaat osaavat vaatia yritykseltä uusimpien työkalujen käyttämistä.

Yrityslaina antaa mahdollisuuden reagoida tämänkaltaisiin tilanteisiin nopeasti. Koska kyseessä on pakollinen kulu, ei sitä voi jättää roikkumaan siihen asti, kunnes rahaa on taas käytössä. Onneksi yrityslainan hakeminen on nykyään huippunopea prosessi. Näin tehokasta työaikaa ei mene hukkaan juuri nimeksikään, vaikka kyseessä olisi yllättäväkin uusi investointi.

6. Myöhästyneiden asiakaslaskujen selvittäminen

Kuka tahansa yrittäjä tietää, että laskujen maksaminen ei suju asiakkailta aina niin sujuvasti kuin voisi toivoa. Tutunkin asiakkaan laskuja saa odotella joskus pitkään, ja se voi aiheuttaa ongelmia oman yrityksen toimintaan.

Moni yrittäjä laskee näiden rahojen varaan omien palkka- ja muiden kulujensa maksamiseksi. Jos rahaa ei kuulu eikä näy, niin tilanne käy nopeasti tukalaksi. Se, että rahaa löytyy maksamattomien asiakaslaskujen muodossa ei nimittäin sovi tekosyyksi, kun rahaa olisi oltava käytössä ihan konkreettisesti. Tämä voi johtaa helposti turhaan stressiin, kun asiakaslaskuista saatavien rahojen varaan on laskettava omia laskujaan, mutta rahojen saapumisesta ajoissa ei ole mitään takuita.

Erityisesti yritysluotto sopii tämän tilanteen välttämiseksi kuin nakutettu. Luottoa voi ottaa välittömästi silloin, kun laskut myöhästelevät. Kun laskurahat sitten saapuvat, voi luoton maksaa takaisin pienellä korolla, joka lasketaan vain niiltä päiviltä, jolloin luotto on ollut käytössä.

7. Yrityksen nettisivujen parantaminen

Viimeiseksi yrityslainan kohteeksi nostamme esiin yrityksen nettisivujen parantamisen. Kyseessä on nykyaikana tärkeä asia lähes yritykselle kuin yritykselle. Jos oman yrityksen nettisivut ovat suoraan 90-luvulta, ei se välttämättä anna yrityksen toiminnasta kovin hyvää kuvaa. Sama koskee tietysti tilannetta, jossa nettisivuja ei ole lainkaan. Silloin moni potentiaalinen asiakas kääntyy herkästi kilpailijan puoleen.

Tärkeydestään huolimatta yllättävän monet firmat jättävät nettisivunsa lähestulkoon huomiotta. Pienen yrityslainan avulla on helppo korjata tämä tilanne hetkessä. Sivujen tilaaminen ei nykypäivänä paljoa maksa, ja pieni sijoitus maksaa yleensä itsensä takaisin todella nopeasti.