Paikallisuutiset
Mitä yksimielisyys tarkoittaa Tiina Isotaluksen erottamisesityksessä? "Yksimielinen ei välttämättä tarkoita yksimielisyyttä", sanoo tilapäisen valiokunnan varapuheenjohtaja Risto Koljonen
Tilapäisen valiokunnan esityksessä, joka koskee Tiina Isotaluksen erottamista Kokkolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan paikalta, käytetään sanaa yksimielisesti. Tämä antaa kuvan siitä, että tilapäinen valiokunta on ollut täysin yksimielinen erottamisesityksestä.
Sitä se ei kuitenkaan tarkoita, kertoo tilapäisen valiokunnan varapuheenjohtajaRisto Koljonen (sd) Keskipohjanmaalle.
Toisin sanoen sanamuoto ei kerro, mitä mieltä tilapäisen valiokunnan yksittäiset jäsenet olivat erottamisesta.
Koljosen mukaan sanamuodosta väännettiin valiokunnassa, ja Koljonen esitti sanan poistamista. Se ei kuitenkaan saanut kannatusta.
Huomioitavaa on myös, että valiokunnan jäsen ei voi jättää eriävää mielipidettä, koska kyseessä on vain valmisteleva elin.
Valiokunnan ulkopuolinen lakiasiantuntija ja valiokunnan sihteeri oli sanamuodon kannalla.
– Yksimielisyys tarkoittaa sitä, että tämä on nyt se esitys, joka viedään valtuustoon, Koljonen selittää.
Joka tapauksessa lopullisen päätöksen tekee maanantaina kokoontuva kaupunginvaltuusto. Sen tehtävänä on päättää Isotaluksen ja valtuuston koko puheenjohtajiston erottamisesta tai nykyisen kokoonpanon jatkamisesta.
Valiokunnan esitys ei sido valiokunnan jäsenten kantoja.
Tiina Isotaluksen erottamisen taustalla on hänen saamansa kaksi rikostuomiota, jotka koskevat kunnianloukkausta. Isotalus tuomittiin sakkorangaistukseen, ja Kokkolan kaupunginvaltuusto päätti viime vuoden joulukuussa perustaa tilapäisen valiokunnan selvittämään Isotalukseen kohdistuvaa luottamusta. Kun tilapäinen valiokunta selvittää erottamista, se kohdistuu koko puheenjohtajistoon.