Mitkä 5 asiaa kannattaa ottaa huomioon sängyn valinnassa?

Kuva:

Ihminen nukkuu jopa kolmasosan elämästään. Nukkuminen vie niin suuren osan vuorokaudesta, että ei ole lainkaan yhdentekevää, millaisessa sängyssä tuon ajan viettää. Sänky kannattaa valita huolellisesti omien tarpeiden mukaan.

Kun sänky on laadukas, myös yöunet ovat hyvät ja levolliset. Hyvin nukutun yön jälkeen olo on virkeä ja energinen.

Markkinoilla on tarjolla vaikka minkälaisia sänkyjä. Miten niiden joukosta valitaan juuri itselle sopiva? Tässä artikkelissa käydään läpi asiat, jotka tulisi ottaa huomioon sänkykaupoilla.

1. Sängyn koko

Sopiva sängyn leveys riippuu nukkujan mieltymyksistä ja siitä, montako henkilöä sängyssä nukkuu. Yhden henkilön sängyt ovat tavallisesti 80, 90 tai 120 senttimetrin levyisiä. Pariskunnan sängyt ovat leveydeltään 160 tai 180 cm. Valitse riittävän leveä sänky, jotta sinulla on hyvin tilaa vaihdella nukkuma-asentoa yön aikana.

2. Sängyn tyyppi

Sopiva sängyn tyyppi täytyy valita nukkujan omien mieltymysten mukaan. Moottorisänky on usein paras valinta henkilölle, jolla on esimerkiksi selkävaivoja, refluksitautia tai joka kuorsaa. Moottorisängyssä nukkuma-asentoa pystyy säätämään enemmän kuin tavallisissa sängyissä, joten hyvä asento löytyy vaivoista huolimatta. Esimerkiksi refluksitaudin oireet ja kuorsaaminen voivat helpottaa huomattavasti, kun sängyn päänpuoleista päätyä nostetaan hieman muuta sänkyä ylemmäksi.

Jenkkisänky on monen ostajan valinta. Jenkkisänky on laadukas ja tyylikäs ratkaisu. Jos on tarpeen saada tavallista korkeampi sänky, voi valita jenkkisängyn tavallista korkeammilla jaloilla. Korkea sänky helpottaa sängystä nousemista ja sen alta siivoamista.

Huonetila voi toki asettaa tiettyjä rajoitteita sen suhteen, millainen sänky huoneeseen sopii. Esimerkiksi viistokattoiseen huoneeseen ei välttämättä mahdu korkea jenkkisänky. Tällaiseen matalaan tilaan on valittava joku muu sänkyvaihtoehto, esimerkiksi runkopatja.

Riippumatta siitä päädytkö valitsemaan moottorisängyn, runkopatjan vai jenkkisängyn, kiinnitä erityistä huomiota sängyn rungon rakenteeseen. Kestävä sängyn runko on valmistettu puusta tai vanerista. Lastulevystä valmistetut sängyt eivät ole pitkäikäinen vaihtoehto. Kannattaa kiinnittää huomiota myös rungon vahvuuteen. Rungon rakenteen pitäisi olla vähintään 12 cm korkea.

3. Sopiva jousisto ja kovuus

Sängyn jousiston tyyppi ja sängyn kovuus pitää myös valita nukkujan yksilöllisten tarpeiden perusteella. Nukkujan paino tulee ottaa huomioon. Mitä painavampi nukkuja on, sitä jämäkämpi jousituksen pitäisi olla. Sängyn pitää tukea kehoa, jotta keho ei mene lantion kohdalta kuopalle. Kevyemmälle nukkujalle pehmeämpikin jousisto voi olla sopivan jämäkkä.

Jos pariskunnan osapuolet ovat kovin eripainoiset, on suositeltavaa valita toiselle puolelle sänkyä jämäkämpi jousitus ja toiselle kevyempi. Parivuoteeseen on mahdollista hankkia erilliset sijauspatjat molemmille nukkujille, mutta silloin ongelmaksi voi muodostua sijauspatjojen väliin väistämättä muodostuva rako.

Sängyn jousituksen tyyppi vaikuttaa esimerkiksi sängyn käyttöikään. Bonnel-jousissa jokainen jousi on sidottu toisiinsa, mikä aiheuttaa sen, että kun yksi jousi painuu, kaikki ympärillä olevat jouset painuvat myös. Tällaisen sängyn jousisto väsyy nopeammin kuin pussijousitetun sängyn. Lisäksi usein bonnell-jousitetussa sängyssä pariskunnan osapuolet tuntevat toistensa liikkeet, koska jouset reagoivat molempien alla toisen liikkuessa.

Pussijousitettu sänky on pitkäikäisempi vaihtoehto. Pussijousitetussa sängyssä jousisto on sidottu pussikohtaisesti. Sen vuoksi tällaisessa sängyssä painuvat vain ne jouset, joihin paino kohdistuu.

Pussijousistoja on monenlaisia. Vyöhykejousitetussa sängyssä on eri kohdissa kovuudeltaan erilaisia jousia. Näin sänky tukee kehoa hyvin ja nukkuma-asento pysyy ergonomisena. Tämänkaltainen sänky sopii erinomaisesti paljon kyljellään nukkuvalle, koska lantio saa tukea jämäkämmistä jousista ja hartioiden kohdalla jousitus on kevyempi, jotta hartiat pääsevät painumaan patjaan. Selkä pysyy suorana ja paineen tunne selässä vähenee.

4. Petauspatja viimeistelee nukkumismukavuuden

Petauspatjan valinnassa täytyy pohtia patjan kovuutta ja materiaalia. Jämäkkään sänkyyn voi laittaa pehmeän petauspatjan. Sänkyyn tulee näin pehmeä tuntuma, mutta se ei kuitenkaan tunnu upottavan pehmeältä. Toki jämäkkään sänkyyn voi laittaa halutessaan myös jämäkän petauspatjan.

Suosittuja materiaaleja petauspatjoissa ovat viscoelastiset lämpöön ja painoon reagoivat materiaalit. Leveydeltään petauspatjan tulisi olla samankokoinen kuin sängyn. Silloin kokonaisuus on yhtenäisempi.

Petauspatjan päälle on suositeltavaa hankkia petauspatjansuoja. Se suojaa petauspatjaa tahroilta. Suoja on kätevä ja hygieeninen vaihtoehto vanhusten ja lasten sänkyihin. Suoja kannattaa hankkia myös parisänkyyn, jos sängyssä nukkuu myös pieniä lapsia. Kannattaa hankkia suoja, jonka kulmissa on kuminauhat, sillä kuminauhat pitävät suojan paremmin paikallaan. Tällaista suojaa on paljon helpompi käsitellä ja pestä kuin petauspatjan omaa päällistä.

5. Sänky viimeistellään peitolla ja tyynyllä

Myös peitolla ja tyynyllä on toki merkittävä rooli nukkumismukavuudessa. Etenkin tyyny vaikuttaa nukkuma-asentoon, joten kannatta panostaa myös sopivan tyynyn valintaan. On tärkeää, että kaularanka on nukkuessa suorassa rintarangan jatkeena ja asento pysyy hyvänä nukkuma-asennosta riippumatta.

Tyynyjä voi olla sängyssä muutama erilainen, jotta tyynyä voi vaihdella nukkuma-asentoa vaihtaessa. Selällään nukkuessa voi käyttää matalampaa tyynyä ja kyljellään nukkuessa taas tyynyä, joka tukee niskaa riittävästi.

Peiton suhteen monille tärkeintä on peiton lämmittävyys. Peittoja kannattaa vaihdella vuodenaikojen mukaan. Kesäksi sopii ohuempi peitto, talveksi taas tarvitaan paksumpaa ja lämmittävämpää peitettä. Paksumpi ja enemmän täytettä sisältävä peitto kannattaa valita myös, jos kärsii helposti kylmästä.

Levotonta nukkujaa voi rauhoittaa painopeitto. Tavallisesti sopiva painopeiton paino on noin 10 % nukkujan painosta. Sopiva paino voi kuitenkin poiketa tästä. Tärkeintä on, että nukkuja tuntee olonsa miellyttäväksi ja pääsee itse helposti pois peiton alta.

Laadukkaat sängyt Tuppu-Kalusteesta

Huonekalukauppa Tuppu-Kaluste on palveleva perheyritys Kauhajoelta. Tuppu-Kaluste myy sekä kotimaisten, että ulkomaisten valmistajien huonekalumallistoja. Monipuoliseen sänkyvalikoimaan voi tutustua verkkokaupassa tai Kauhajoen myymälässä. Verkkokaupasta saa tilattua sänkyjä ja muita huonekaluja kotiovelle asti toimitettuna ympäri Suomea.