Paikallisuutiset

MT: Viime viikonlopun tulva tuhosi kymmeniätuhansia kiloja säilörehua Ylivieskassa, maitotilallinen kritisoi viranomaisten hidasta toimintaa

Arkistokuva. Kuva: Joni Mäki-Petäjä

Viime viikonlopun tulvat jättivät jälkeensä paljon selviteltävää. Yksi tulvatuhoista kärsineistä on maidontuottaja Mikko Korte, joka pitää Koskenrannan tilaa Ylivieskassa lähellä Alavieskan rajaa. Korte kertoi tilanteestaan Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa.

Koskenrannan tila sijaitsee noin parinsadan metrin päässä Kalajoen jokirannasta, ja tulviviin peltoihin on aiempina vuosina totuttu. Nyt vesi kuitenkin nousi ensimmäistä kertaa koskaan 1950-luvulla rakennettujen tulvapenkereiden yli, Korte kertoo MT:n haastattelussa. Vesi ylsi kastelemaan säilörehuauman, ja rehua pilaantui kymmeniä tonneja. Pihalle tai navettaan asti vesi ei yltänyt.

Viljelijä arvioi rehua kuitenkin riittävän lehmille hyvin menetyksestä huolimatta. Enemmän hän on huolissaan naapurustoon aiheutuneista tuhoista ja siitä, että tulvan mukana maatiloille ajautuu paljon muovi-, metalli-, ja lasiroskaa. Esimerkiksi rikkinäinen lasipullo voi olla eläimille erittäin vaarallinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mikäli tulvia seuraa myöhemmin lisää ja kunnat joutuvat tekemään ohijuoksutuksia, tulvaveden mukana laitumille voi levitä myös kolibakteereita. Tällaisessa tilanteessa laitumet on poistettava tilapäisesti käytöstä, Korte kertoo.

Viime viikonvaihteen tulvatilanne oli Ylivieksassa erittäin poikkeuksellinen, ja tulva tuhosi useita taloja alueella. Kunta, pelastuslaitos ja ELY-keskus tekivät yhteistyötä vaikeassa tilanteessa.

Mikko Korte arvioi MT:n haastattelussa, että viranomaisten reagointinopeus ei kuitenkaan ollut riittävä.

– Padon edessä oli 50—100 metriä kiintojäätä, jolle ei tehty mitään. Odotettiin, vaikka olisi pitänyt reagoida välittömästi.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä