Kokkola-lehti

”Näihin laitteisiin liittyy ihmisillä todella paljon muistoja” - I love 8-bit® -tietokonenäyttely tuo 1970- ja 1980-luvun tietokonekulttuurin käsinkosketeltavaksi Kokkolan kaupunginkirjastoon

- 80 laatikkoa tulee mukanamme, kun näyttelyä lähdetään rakentamaan, kertoo I love 8bit ® -tietokonenäyttelyn tuottaja Tuomo Ryynänen. Kuva: Sini Sulkakoski

- Ensimmäinen kohtaamiseni tietokoneen kanssa oli vuonna 1984, jonka jälkeen homma lähti niin sanotusti lapasesta. Vuonna 1985 sain Commodore 64:n lahjaksi, ja jotenkin tämä aikakausi on jättänyt minuun erityisen jäljen, toteaa I love 8bit ® -tietokonenäyttelyn tuottaja Tuomo Ryynänen.

Ensimmäistä kertaa näyttelyssä ovat mukana vuoden 1985-1986 Sega sekä Dragon32. Kuva: Sini Sulkakoski

Ryynänen muistelee aikaa, kun vanha analoginen yhteiskunta rupesi siirtymään digitaaliseen aikakauteen kotimikrojen, pc-koneiden, erilaisten pelikonsoleiden ja internetin myötä.

- Kaiken tämän olen päässyt näkemään ja kokemaan, näitä aikoja muistelenkin hyvällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Commodore on monelle tuttu muisto menneestä. Kuva: Sini Sulkakoski

Nyt Ryynänen on työstänyt I love 8-bit® -tietokonenäyttelyn, jossa on esillä kaikkea mahdollista tietokoneisiin liittyvää vuosien 1977-1993 väliltä.

- Tämä ei ole tietokonenäyttely vaan näyttely, jossa on tietokoneita. Kokkolan näyttelyyn tulee lisäksi pari uuttakin laitetta, mitä ei ole aikaisemmissa näyttelyissä ennen ollut.

Näyttelyssä on esillä erityisesti Commodoren tietokoneet, mutta mukana on myös esimerkiksi Apple II vuodelta 1977.

Kasibittinen –lehti pureutuu vanhaan tietokonekulttuuriin. Näyttelyssä on esillä myös vanhoja Mikrobitti-lehtiä. Kuva: Sini Sulkakoski

Näyttely osallistaa käyttäjänsä, jonka myötä kaikkia näyttelyssä olevia kytkettyjä laitteita saa käyttää ja kokeilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

- Eli jos vaikka menneiltä ajoilta on säästynyt vanhoja pelejä, näyttelyn tietokoneilla niitä voi kokeilla. Ohjelmoinnista kiinnostuneet voivat ohjelmoida 40 vuotta vanhalla tietokoneella helppokäyttöisten ohjeiden avulla.

I love 8bit ® -tietokonenäyttely on esillä Kokkolan kaupunginkirjastolla 2.9. saakka. Kuva: Sini Sulkakoski

Ryynänen toteaa vanhojen tietokoneiden olevan omanlaisiaan sukupolvikokemuksia.

- Näyttelyllä haluan herättää muistoja ihmisissä sekä tuoda uuden sukupolven tietoisuuteen sitä, kuinka asiat olivat ennen. Asiat eivät olleet missään nimessä huonommin, vaan tietokoneisiin liittyvät asiat olivat erilaisia.

Atarin kotimikro kutsuu pelaamaan. Kuva: Sini Sulkakoski

Jo lapsesta saakka tietokoneista kiinnostunut Ryynänen toteaa, että aikanaan uusien tietokoneiden tullessa ja kehityksen kehittyessä Mikrobitti –lehdet luettiin tarkasti kannesta kanteen. Kaikki uusi tieto haluttiin ottaa haltuun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Millä nimellä sinä kutsut näitä? Kuva: Sini Sulkakoski

- Tietokoneet kehittyivät noihin aikoihin todella nopealla tahdilla ja muistan, kun tietokoneisiin tulivat värit. Se oli valtavan hieno juttu. Tuolloin myös versiopäivitykset olivat todellisia ja ne todella näkyivät ulospäin toisin kuin tänä päivänä, jolloin ne eivät ole enää mullistavia käyttäjäkokemuksia.

Apple II vuodelta 1977. Kuva: Sini Sulkakoski

Ensimmäinen I love 8-bit® -tietokonenäyttely pidettiin vuonna 2022 Tekniikan museossa. Nyt näyttely on esillä Kokkolan kaupunginkirjastossa syyskuun alkupäiviin saakka. Näyttelyssä jaetaan myös pientä “Kasibittinen” -lehteä, joka kertoo näyttelystä sekä tietokoneiden historiasta.

- Toivon, että näyttelyn myötä ihmiset pääsevät uppoutumaan entisaikojen peleihin ja muistoihin, toteaa I love 8bit ® -tietokonenäyttelyn tuottaja Tuomo Ryynänen. Kuva: Sini Sulkakoski

- Näihin laitteisiin liittyy ihmisillä todella paljon muistoja, ja ovathan nämä tärkeä osa omaa lähihistoriaamme. Lisäksi koen näyttelyn olevan eräänlaista perimätiedon kokemuspohjaista siirtämistä sukupolvelta toiselle.

I love 8-bit® -tietokonenäyttely Kokkolan kaupunginkirjastolla 21.8.-2.9.

https://ilove8bit.fi/kokkola/

Jack Tramielia muistetaan Kokkolan kaupunginkirjastossa

Näyttelyn päätöspäivänä, lauantaina 2.9. järjestetään yleisötilaisuus Kotimikrojen kronikka. Se perustuu samannimiseen suursuosion saaneeseen Yle Areenan podcastiin, jossa käydään tietokoneistumisen ja digiaikakauden jännittävät vaiheet läpi.

Kotimikrojen kronikka -yleisötilaisuuden yhteydessä julkaistaan taulu Commodoren perustajasta Jack Tramielista, jolla on ollut suuri merkitys tietotekniikan massamarkkinoiden käynnistämisessä.

Tilaisuuden juontaa ohjelman toimittaja Antti Melkko, joka myös isännöi tapahtumaa sen päätöspäivänä.

//23.8. klo 11.59 juttuun lisätty näyttelyn internetsivujen osoite

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä