Onnistunut energiaremontti kotiin tai mökille

Harkitsetko kodin tai mökin remonttia ja mietit, mitä kaikkea sinun tulisi ottaa remontissa huomioon?

Hintojen nousun ja energian kallistumisen myötä kannattaa huomioida energiatehokkuus jo remontin suunnitteluvaiheessa. Energiatehokkuus tarkoittaa, että tavoittelet tietyllä energiamäärällä parempaa tulosta ja täten optimaalista hyötysuhdetta. Energiatehokkuutta hyödyntäen säästät sekä sähkölaskuissa että lämmityskuluissa ja toteutat niin sanotun energiaremontin. Olemme keränneet parhaat vinkit onnistuneen energiaremontin toteuttamiseen.

1. Lämmitys on kaiken A ja O

Suomen vaihtelevat sääolosuhteet vaativat kiinteistöjen oikeanlaista lämmitystä ja viilennystä. Kaukolämpö on yksi Suomen yleisimpiä ja energiatehokkaimpia lämmitysmuotoja, jossa maanalainen putkiverkosto lämmittää kiinteistöä. Verkosto perustuu kaksiputkiseen lämmitysmenetelmään, jossa yhdessä putkessa virtaa lämpölaitoksissa kuumennettu vesi. Toisessa putkessa käytetty vesi palaa takaisin laitokseen lämmitettäväksi uudelleen. Kaukolämmöllä säästät huomattavasti enemmän energiaa kuin esimerkiksi lämmittävillä sähköpattereilla ikkunoiden alla.

2. Eristä järkevästi

Pelkkä oikeanlainen lämmitys ei riitä energiaremonttiin, jos kiinteistöä ei eristetä oikein. Valitsemalla energiatehokkaita rakennusmateriaaleja eristämistä varten säästät kuluissa ja tehostat oikeanlaisen lämmityksen vaikutusta. Helpoin tapa parantaa eristämistä energiaremontin yhteydessä on tiivisteiden uusiminen tai energiatehokkaiden ikkunoiden hankkiminen. Suomesta löytyy paljon vanhoja tiilitaloja, joiden lämmittämiseen kuluu paljon energiaa puutteellisen eristyksen takia. Kesällä puolestaan monet asunnot tarvitsevat ilmalämpöpumppua viilennystä varten, mutta myös kyseinen vekotin kuluttaa energiaa. Panostaessasi eristyksiin säästyt sekä energiaa kuluttavien lisälaitteiden tarpeesta että kuluista.

3. Säästä energiatehokkailla materiaaleilla

Tarvitset oikeanlaista eristämistä varten energiatehokkaita rakennusmateriaaleja, mutta remontin muita materiaaleja ei myöskään saa unohtaa. Remontin materiaalit ovat olennainen osa energiatehokasta kokonaisuutta ja pohtimalla materiaalivalintoja tarkkaan, teet taatusti suuria säästöjä. Materiaalin alkuperällä saattaa olla suuri vaikutus energiatehokkuuteen ja ekologisuuteen, sillä maahantuonnin kuljetukset ja päästöt ovat haitaksi ympäristölle. Muista huomioida valinnoissasi myös materiaalien kestävyys ja kierrätettävyys. Luonnosta peräisin olevat materiaalit ovat yleisesti energiatehokkaita valintoja, ja niitä suosimalla myös planeettamme kiittää.

Tiettyjä materiaaleja saatetaan tuotannon aikana käsitellä ympäristöä kuluttavilla aineilla, jotka vievät ylimääräistä energiaa. Myös veden- ja lämmönkulutus tuotannon aikana vaikuttaa materiaalin energiatehokkuuteen. Varaa aikaa materiaalin tuotannon selvittämiseen ja valitse remonttia varten materiaalit, joiden tuotantoon on käytetty mahdollisimman vähän energiaa.

4. Valaistuksen vaikutus

Uusimalla kiinteistön valaisimet ja lamput parannat helposti yleisilmettä remontin yhteydessä. Valaistuksen vaikutus energiatehokkuuteen on monelle itsestäänselvyys, mutta useassa remontissa järkevien valaisimien ja lamppujen valitseminen jää kuitenkin liian vähälle huomiolle. Suosi aina LED-teknologiaa remontissasi, sillä LED-valot säästävät huomattavasti enemmän energiaa kuin esimerkiksi hehkulamput. Nykyaikainen valaistus on myös varmasti kiinteistön mahdollisten ostajien mieleen. LED eli loistediodi tarkoittaa käytännössä sitä, että LED-teknologiaa käyttävä laite päästää sähköä ainoastaan yhteen suuntaan ja ei esimerkiksi kuumene yhtä helposti kuin hehkulamppu.

5. Aurinkopaneelit ovat nykypäivää

Aurinkopaneeleja näkyy yhä useamman talon katolla sekä Suomessa että ympäri maailmaa. Myös sinä voit olla osa ympäristöystävällistä energiankulutusta hyödyntämällä energiaremontissasi aurinkopaneeleja. Paneelien sisällä olevat aurinkokennot keräävät auringon valoa ja muuttavat niihin osuvan säteilyn sähköenergiaksi. Aurinkopaneelien tehokkuutta ja kannattavuutta kyseenalaistetaan monesti Suomessa, mutta älä huoli, aurinkopaneelit ovat varma sijoitus myös kotimaan talviolosuhteissa, sillä lumi heijastaa valoa yllättävän tehokkaasti. Muistathan myös, että aurinkopaneelit ovat erinomainen ratkaisu esimerkiksi mökille.

Energiatehokkuus tarkoittaa parempaa jälleenmyyntiarvoa

Energiaremontti on helppo tapa vaikuttaa asunnon jälleenmyyntiarvoon ja siksi monet tekevät pienen pintaremontin muuton yhteydessä. Vaikka remontti nimensä mukaisesti olisikin ainoastaan pieni pintaraapaisu, ovat energiatehokkaat valinnat aina merkityksellisiä. Arvoa nostava ja energiaa säästävä remontti on kannattava sijoitus itsellesi, mutta myös asunnon mahdolliset ostajat arvostavat kotia, jossa energiatehokkuus on huomioitu. Esimerkiksi vanhat uunit ja liedet vievät paljon energiaa ja siksi eniten arvoa nostavat remontit tehdään yleensä keittiössä tai kylpyhuoneessa. Vertaile kodinkoneiden energiatehokkuutta helposti niiden energiamerkinnöistä.

Energiaremontin rahoitus

Oikeanlainen rahoitus helpottaa energiaremontin suurta kertakustannusta huomattavasti. Pystyäksesi kustantamaan onnistuneen energiaremontin, voi laina olla juuri etsimäsi ratkaisu. Santander auttaa sinua löytämään parhaan lainan juuri sinun tarpeisiin. Lainan hakeminen onnistuu turvallisesti ja vastuullisesti Santanderin nettisivuilta.

Energiaremontin rahoitus Santanderin avulla on kannattava sijoitus kiinteistön arvon nostamiseen. Santander on tukenasi koko energiaremontin aikana ja pitää huolen, että takaisinmaksuerät ja lainan todellinen vuosikorko ovat sinulle sopivat. Muistathan kuitenkin kartoittaa remonttibudjettisi tarkasti ennen urakan aloittamista.