Paikallisuutiset

Opiskelijavaihto on hyvä ja halvempi tapa tutustua opiskelijaelämään Englannissa – Kokkolalainen Riikka Savela kertoo Vuosi Englannissa -blogin päätösosassa vinkkejä heille, joita kiinnostaa opiskelu Brittein saarilla

Kokemukseni Englannissa ovat olleet monipuolisia ja kiinnostavia, mutta muutan toukokuun lopussa poikaystäväni kanssa takaisin Suomeen. Halusin tässä viimeisessä blogissani käsitellä Englantiin muuttamista, täällä opiskelemista, asumista ja elämää. Samalla nämä kokemukseni toimivat vinkkeinä niille nuorille, jotka harkitsevat opiskelua Englannissa.

Englannin yliopistoihin haetaan hiukan eri tavalla kuin suomalaisiin yliopistoihin. Tammikuun loppupuolella täytetään hakemus UCAS-sivustolla, jossa voi hakea 1–5 yliopistoon samanaikaisesti.

Omaan hakemukseeni sisältyi portfolio, koska hain taideopistoon. Ylioppilastodistusta hakemuksessa varmasti kysytään sekä joissakin yliopistoissa myös todistusta englannin kielitaidosta. Hakemusprosessin aikana saatetaan pyytää lisätietoja. Kevään aikana saa sitten tietää, tuliko valituksi. Englannissa ei siis ole Suomessa tuttuja valintakokeita, ei ainakaan yleensä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Normaalin hakuprosessin lisäksi voi harkita opiskelijavaihtoa, jos sattuu jo opiskelemaan suomalaisessa yliopistossa. Vaihto on yksinkertaisempi ja turvallisempi tapa, koska silloin ei tarvitse sitoutua kolmeen vuoteen ulkomailla. Yleensä vaihto kestää vain joko 6 tai 12 kuukautta.

Vaihto on hyvä tapa kokeilla ja katsoa, onko Englanti itselle hyvä vaihtoehto. Vaihto on myös ainoa ilmainen tapa opiskella Englannissa. Koko Iso-Britanniassa on opintomaksut, jotka koskevat kaikkia opiskelijoita. Brexitin takia lukuvuosimaksut esimerkiksi Suomesta tuleville ovat Englannissa nousseet noin kymppitonnista 16 000 euroon vuodessa.

Opintotukea annetaan kaikille opiskelijoille, jos sinulla ei ole aiempaa tutkintoa suoritettuna. Itse en opintotukea saanut, koska minulla oli jo Englantiin muuttaessa suomalainen kandidaatin tutkinto. Englannissa opiskelu on siis melko kallis kokemus. Juuri sen takia suosittelen vaihtoa, jos mahdollista.

Sanoisin, että Englannin yliopistoihin (poikkeuksena Oxford ja Cambridge) ei ole erityisen hankala päästä sisään. Englannin yliopistot ovat enemmän yrityksiä kuin kouluja, ja ainahan yritykset haluavat lisää asiakkaita. Mutta täytyy kuitenkin varautua isoon työmäärään sitten, kun on opiskelemaan päässyt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Takana on kohta kaksi vuotta opiskelua University for the Creative Arts-yliopistossa Farnhamissa.
Takana on kohta kaksi vuotta opiskelua University for the Creative Arts-yliopistossa Farnhamissa. Kuva: Riikka Savela

Asunnon hankkiminen Englannissa on hiukan monimutkainen asia ulkomaalaisille. On paljon helpompaa, jos saa asuntopaikan yliopiston kautta, eikä itse tarvitsisi järjestää asioita. Suurin osa englantilaisista yliopistoista tarjoavat asuntoja, mutta nämä ovat yleensä varattu ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Pitää olla varautunut myös siihen, että nämä asuinalueet eivät välttämättä ole kovin hyväkuntoisia tai moderneja.

Jos asuntoa ei saa yliopiston kautta, se pitää etsiä itse esimerkiksi kiinteistövälittäjien kautta. Asunnon vuokraamiseen tarvitaan brittiläinen pankkitili, brittiläinen sosiaaliturvatunnus ja brittiläinen puhelinnumero.

Tämän lisäksi tarvitaan brittiläinen takaaja, joka voi maksaa vuokran puolestasi, jos et saa sitä maksettua. Suurin osa ulkomaalaisista ei tällaista tietenkään löydä ja siinä tapauksessa ainoa vaihtoehto on maksaa koko vuokra etukäteen.

Kannattaa siis varautua etukäteen ja löytää brittiläinen takaaja ajoissa tai valmistautua maksamaan useita tonneja kerralla. Vuokrataso on Englannissa erittäin korkea. Vuokrataso on korkeampi etelässä – mitä lähempänä Lontoota, sitä kalliimpi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Itse olen asunut vain tunnin päässä Lontoosta, joten vuokrani on Farnhamissa ja Aldershotissa ollut erittäin korkea. Tällä hetkellä minä ja poikaystäväni maksamme 650 puntaa kuussa (762 euroa) pienestä yksiöstä, joka ei ole moderni eikä hyvässä kunnossa. Siihen päälle vielä erilaiset asumiseen liittyvät laskut, joiden hinta on tänä vuonna noussut selvästi.

Esimerkiksi sähkölaskujen arvioidaan maksavan perheille tänä vuonna yhteensä noin 3 000–4 000 euroa. Voi siis hyvin sanoa, että asuminen Englannissa on paljon kalliimpaa kuin Suomessa tällä hetkellä. Halvimmat keinot asua Englannissa ovat joko asua yliopiston kampuksella, jakaa talo monen ihmisen kanssa (useilla on 3–4 kämppistä) tai asua mahdollisimman kaukana Lontoosta...

Monet opiskelijat Englannissa rahoittavat opiskeluaan työnteolla. Osa-aikaisia töitä on paljon tarjolla opiskelijoille, mutta tietenkään palkka ei ole kovin korkea. Minimipalkka on noussut 9,50 puntaan (11,14 euroa). Yleensä minimipalkka on se, jota tarjotaan. Mutta pitää muistaa, että monet yliopistot eivät ota huomioon sitä, että opiskelijat työskentelevät opiskelun ohella. Eli pitää varautua siihen, että työpaikka on valmis joustamaan työvuorojen suhteen.

Vielä pari vuotta sitten aloittaessani opiskelun täällä Englanti oli paljon halvempi maa kuin Suomi, mutta tilanne ei ole enää niin. Ruokaostosten hinta on noussut niin paljon, että se on yhtä kallista kuin Suomessa. Poikkeuksena ovat tuotteet kuten karkit ja limonadi, joita Englannissa verotetaan vähemmän.

Mutta suurin osa tuotteista ovat kallistuneet, samoin asuminen ja varsinkin opiskelu, joten opiskelijalle Englanti on kallis maa. Elinkustannusten nousuun vaikuttavat myös pienet maksut (esimerkiksi parkkimaksut, puhelinmaksut, bussimaksut), jotka ovat kaikki kalliimpia kuin Suomessa.

Eli Englantiin muuttaessa täytyy myös olla varautunut siihen, että elintaso ei ole sama kuin Suomessa. Suurin osa taloista ja asunnoista on vanhoja ja kovasti remontin tarpeessa. Tämän lisäksi tuloerot ovat niin korkeat, että kaikissa kaupungeissa on selkeitä rikkaita ja köyhiä alueita. Tilanne on Suomeen verrattuna erilainen, joten on syytä varautua myös kulttuurishokkiin.

Kevät on Englannissa jo pitkällä. Kuva Sculpture Parkista Farnhamista.
Kevät on Englannissa jo pitkällä. Kuva Sculpture Parkista Farnhamista. Kuva: Riikka Savela

Jotta kaikki ei vaikuttaisi kovin synkältä, tähän loppuun voin lisätä, että matkustuskohteena Iso-Britannia on edelleen hyvä kohde. Täältä löytyy paljon vierailemisen arvoista monille tutun Lontoon lisäksi.

Esimerkiksi kohteiksi voin kokemukseni perusteella suositella Cambridgeä, Oxfordia, Cardiffia, Cornwallia, Edinburghia, Lake Districtiä, Brightonia ja Winchesteriä. Ne ovat kaikki vierailun arvoisia. Iso-Britannia on hyvin historiallinen ja kulttuurisesti rikas maa, joka on mielestäni parempi kokea turistina kuin asukkaana.

Riikka Savela

Lue tästä aikaisemmat blogit:

13.10. 2021 osa 1:opiskeluelämää Farnhamissa ja Tampereella.

7.11. 2021 osa 2:tällainen on University for the Creative Arts.

5.12. 2021 osa 3:elämää korona-Englannissa.

9.1. 2022 osa 4:joululomalla Suomessa.

9.2. 2022 osa 5:koronapandemia jatkuu, vaikka rajoituksia Englannissa poistetaankin.

7.3. 2022 osa 6:tällaista on videopelitaiteen opiskelu UCA:ssa.

22.4. 2022 osa 7:tyypilliseen viikkoon kuuluu opiskelua ja työntekoa paikallisessa päiväkodissa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä