Kulttuuri

Oulaistelaislähtöinen Sami Röyttä on mies Michael Monroen keikka-asujen takana

Kun Michael Monroe sai housut jalkaansa, pyysi hän Röyttää suunnittelemaan niihin myös liivin.

Oulainen

Näyttävistä esiintymisasuistaan tunnetun rokkikukon ja suositun The Voice of Finland -ohjelman tähtivalmentaja Michael Monroen monet asut ovat peräisin oulaistelaislähtöisen suutarimestariSami Röytän käsityöläispajasta Helsingin Kalliosta.

Yhteyden taitelijaan Sami Röyttä sai toistakymmentä vuotta sitten Helsingin keskustassa, jossa Monroe oli liikkeellä vaimonsa kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Annoin käyntikorttini, vaikka arvasin, ettei hän tule käymään, koska minulla ei ollut firmaa vielä tuolloin.

– Kun olin aloittanut yrittäjänä, otin uudelleen yhteyttä ja kysyin, kiinnostaisiko rock-henkinen liivi, joka oli valmistumassa. Häntä kiinnosti.

Pian Michael Monroe tuli käymään Röytän liikkeessä ja ihastui tarjottuun liiviin.

Juuri tuolloin oli The Voice of Finlandin ensimmäinen kausi lopussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Samalla reissulla Monroe kysyi, suunnittelisinko hänelle esiintymishousut, eikä minulla tietenkään ollut mitään sitä vastaan, Sami Röyttä kertoo veikeällä tyylillään.

Michael Monroen esiintymisasuissa on huikeita yksityiskohtia.
Michael Monroen esiintymisasuissa on huikeita yksityiskohtia. Kuva: Bengt Henriksson

Monroe toi Röytälle stretchfarkut, joita suutari levensi ja pidensi ja joiden sivuille hän suunnitteli ja toteutti upeat nahkasomisteet.

– Kun Michael sai housut jalkaansa, pyysi hän minua suunnittelemaan niihin myös liivin.

Tuon jälkeen Sami Röyttä on tehnyt Michael Monroelle yli 20 esiintymisasukokonaisuutta ja puolikymmentä takkia, joissa on muun muassa liekkejä, tähtiä ja muita kuviointeja. Viimeisimpänä Röyttä on toteuttanut Michael Monroen bändin jäsenten farkkutakkien selkään brodeeratut tiikerinpäälogot, jotka on suunnitellut kitaristi Rich Jones. Tiikerinpään lisäksi takkien selässä lukee uusimman levyn nimi One Man Gang -jengitunnus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Bändin jäsenten takkien logot brodeerattiin muualla. Niin oli järkevämpi tehdä, kuin käyttää 15 tuntia aikaa yhden tiikerinpään tekemiseen nahasta, mutta Michaelille tehtiin nahkasta koko liivi ja merkki selkään. Kenkiä en ole hänelle koskaan tehnyt.

Michael Monroe on ollut parasta mainosta Sami Röytän käsityötaidoille. Tähtivalmentaja hehkutti vaatteitaan ja niiden tekijää The Voice of Finlandin suorassa lähetyksessä.

– Kyllä se on tuonut asiakkaita. Lähinnä takkiremontteja, Röyttä toteaa vaatimattomasti.

Hänen asiakaskuntaansa kuuluu useampiakin julkisuuden henkilöitä, kuten soolouralle lähtenyt Lordi-yhtyeen entinen rumpali Sampsa Astala, Lapinlahden Linnuista tuttu Timo Eränkö ja näyttelijä Kirsi Ylijoki.

Sampsa Astalan liivi takaa.
Sampsa Astalan liivi takaa. Kuva: Hannu Voutilainen

Toinen tapa hankkia uusia asiakkaita on palvella entiset asiakkaat hyvin. He kertovat edelleen saamastaan palvelusta.

– Ja baarista. Yhdet kengät olen tehnyt miehelle, joka oli baarissa alkanut puhua myyjälle, että tarvitsisi tukevat, leveälestiset ja jäykät kengät, mistähän ne saisi. Myyjä oli sanonut, että kävele tämän tien päähän, niin löydät tekijän.

Nahkataiteilijan päässä kytee koko ajan ideoita uusista tuotteista, mutta niitä ei passaa paljastaa ennen kuin toteutus alkaa.
Nahkataiteilijan päässä kytee koko ajan ideoita uusista tuotteista, mutta niitä ei passaa paljastaa ennen kuin toteutus alkaa. Kuva: Anne Mattila

Ennen jalkineiden ja vaatteiden valmistuksen aloittamista Sami Röyttä ehti tehdä muun muassa elektroniikkalaitteiden valmistusta Helsingissä ja työskennellä työpajalla Oulaisissa.

– Taloudellisesti työskentely vieraalla olisi järkevämpää, mutta siinä ei voisi toteuttaa luovuutta. Vapaa-aika menisi sitten tähän, mitä nyt teen työkseni.

Sami Röytän itselleen tekemät juhlakengät.
Sami Röytän itselleen tekemät juhlakengät. Kuva: Sami Röyttä

Ajatus suutarin ammatista heräsi, kun Sami Röyttä etsi 1990-luvun alussa itselleen talvikenkiä Helsingistä.

– En löytänyt. Ajattelin, että ne pitää tehdä itse.

Tuolloin Röyttä lähti opiskelemaan teollista jalkineiden valmistumista. Valmistumisen jälkeen hän palasi Oulaisiin ja perusti ensimmäisen suutarinliikkeensä.

– Ajattelin, että homma voisi kannattaa, jos osaisin tehdä myös vaatteita nahasta, hän kertoo jatko-opintoajatuksen syntymisestä.

Sami Röyttää harmittaa, että tukuista ei tahdo saada nahkatöihin tarvittavia tuotteita, koska ei tee enää mitään ja tukussa ei kannata seisottaa tavaroita.
Sami Röyttää harmittaa, että tukuista ei tahdo saada nahkatöihin tarvittavia tuotteita, koska ei tee enää mitään ja tukussa ei kannata seisottaa tavaroita. Kuva: Anne Mattila

Valmistumisen jälkeen Sami Röyttä palasi Oulaisiin ja aloitti taas nahkatöiden tekemisen, mutta samalla etsi työtä ja asuntoa Helsingistä.

Viimein asunto löytyi suhteilla, mutta tarjottu oppisopimuspaikka vaatturikisälliksi osoittautui vain halvan työvoiman haalimiseksi. Röyttä lähti oppisopimuspaikasta heti, kun sai kaavoitusopit oppilaitoksesta. Hän työskenteli useamman henkilön yhteisessä työtilassa ja teki omia töitään ennen osakeyhtiön perustamista.

Tällä hetkellä Sami Röyttää työllistävät eniten nahkatakkien korjaukset ja muutokset eli revenneet taskut, kaulusten muutokset ja takkien lyhennykset. Kenkäremontteja hän tekee myös koko ajan.

Moottoripyörän sivulaukku nahasta.
Moottoripyörän sivulaukku nahasta. Kuva: Sami Röyttä

– Kaikkea mahdollista uutta teen myös nahasta, mutta haluaisin saada lisää aikaa luovuuteen. Haluaisin suunnitella ja kehittää uusia tuotteita, mutta jostain pitää hankkia elanto, ja nyt se tulee korjaustöistä. Kun tekee kellon ympäri korjaustöitä, aika ei riitä uuden suunnitteluun ja luovuus kuolee.

Sami Röytällä on runsaasti ideoita uusiin tuotteisiin. Hänellä on muun muassa vuosikymmenten takaisia meistinrautoja ja kone kellonrannekkeiden valmistamiseen sekä laitteet nahkan tatuoimiseen.

Ainakin 30 vuoden takaisia kellonrannekkeiden meistinrautoja.
Ainakin 30 vuoden takaisia kellonrannekkeiden meistinrautoja. Kuva: Anne Mattila
Sami Röyttä on valanut ompelukoneen jalan lomalla Oulaisissa.
Sami Röyttä on valanut ompelukoneen jalan lomalla Oulaisissa. Kuva: Anne Mattila

– Googlasin nahan tatuointia ja huomaisin, että kukaan ei tee sitä Suomessa. Ajattelin, että teen itselleni kengät, joihin tulee tatuointeja.

Röyttä uskoo, että käsin tehdyille, uniikeille vaatteille on oma ostajakuntansa.

– Nyt on unohdettu rikkaat, jotka ovat valmiita maksamaan laadusta. Mitä järkeä on tehdä huonosti ja myydä vitosen voitolla, jos voi tehdä kunnolla ja saada satanen voittoa?

Kiitoskortti Michael Monroelta.
Kiitoskortti Michael Monroelta. Kuva: Sami Röyttä
Kuka?

Sami Röyttä

Suutari Helsingin Kalliosta.

Syntynyt Oulaisissa 51 vuotta sitten.

Valmistui jalkineiden valmistajaksi 90-luvun alussa Tampereelta.

Opiskeli nahka- ja pukineompelua sekä kenkien valmistamista käsityönä nk. velttikenkätekniikkalla Ruotsin Övertorneån Hedenäsetissä.

Perusti Sam-Sam Leather Handicraft -nimisen yrityksen yksityisenä elinkeinonharjoittajana vuonna 2004 Oulaisiin. Neljä vuotta myöhemmin Helsinkiin muutettuaan perusti osakeyhtiön, jossa on itse ainoana osakkaana.

Suutaripalvelujen lisäksi ompelee ja korjaa nahkavaatteita.

Valmistanut esiintymisasuja useille julkisuuden henkilöille, mm. Michael Monroelle, Sampsa Astalalle ja Timo Erängölle.

Käy lomalla Oulaisissa yleensä juhannuksena ja jouluna.

Papan veli, Pentti Röyttä toimi aikanaan suutarina Oulaisissa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä