Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Hesburgerin muutto autovirtojen lähelle pakottaa Kokkolan ydinkeskustan uusiutumaan

Kauppakeskus Chydeniassa sijaitseva Hesburger suljetaan ensi vuonna. Kuva: Anni Ågren

Kaupunkikehityksen uhkien ja mahdollisuuksien valokeila Kokkolassa osuu yhteen ja samaan osoitteeseen. Se on Rantakatu 6.

Ydinkeskustan Hesburgerin tuleva sulkeminen ja uuden rakentaminen Minimanin naapuriin Tehtaankadulle alleviivaa tämän vuosituhannen kehitystä, jossa kaupunki kasvaa ja kukoistaa sivussa keskustasta.

Mutta kun yksi ovi sulkeutuu, toinen ovi avautuu. Perinteikkään ja vilkkaan hampurilaisravintolan lähteminen kivijalkakeskustan vanhasta postitalosta on Chydenia-kauppakeskukselle tuoreiden avauksien paikka. Se pakottaa uusiutumaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rantakadun Hesburgerin ja Normal-myymälän puoleista Chydeniaa hallinnoiva Trevian Asset Management Oy mainostaa Hesburgerilta jäävää liikepaikkaa ensisijaisesti ravintolatilana. Päällimmäinen syy on valmis keittiö, mutta on tiloista muuhunkin. Esimerkiksi päivittäistavarakaupan haaliminen Hesburgerin paikalle ei ole täysin pois suljettu vaihtoehto.

Chydenian ja samalla koko Kokkolan ydinkeskustan ongelma on helposti saavutettavan päivittäistavarakaupan puute. Onhan ytimessä Halpa-Halli, mutta se on luonteeltaan tavaratalo, jossa asioidaan usein autolla.

Ja niin hämmästyttävältä kuin se kuulostaakin, sijainnilla on merkitystä keskustassakin. Kun kivijalkakeskustassa asioidaan ilman autoa, voi ison Halpa-Hallin käyttöliittymä tuntua kankealta pienten jääkaappitäydennysten hakemiseen. Kokkola on kaupunki, jossa ihmiset ovat tottuneet saamaan kaiken läheltä ja helposti. Parinsadan metrin kävelymatkalla ydinkeskustassa voi olla iso merkitys.

Hesburgerin vuokrasopimus Chydeniassa päättyy vasta ensi kesänä. Trevianin mukaan siihen on vielä niin paljon aikaa, että uuden vuokralaisen löytämiseksi ei ole aloitettu erityisempiä toimenpiteitä. Trevianin sivuilta vuokrailmoitus kuitenkin jo löytyy.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Entä mitä kuuluu Chydeniaan avattavalle päivittäistavarakaupalle?

Itsenäisten kauppiaiden vuonna 2006 perustama M-päivittäistavaraketju, johon kuuluu yli 50 myymälää, ilmoitti kevättalvella hakevansa kauppiasta Chydeniaan. Haku jatkuu edelleen. Kauppakeskuksen puolelta akuuteinta puutostilaa on suitsinut toissa keväänä avattu Normal-myymälä, joka tunnetaan sillisalaattimaisista erikoisvalikoimistaan.

Autoistuminen haastaa perinteisten kaupunkikeskustojen asemaa.

Hesburgerin tapauksessa mielenkiintoista on, että suuntana Kokkolassa on ydinkeskustan länsipuoli Heinolan kauppa-alueen sijaan. Autoileville asiakkaille suunniteltu Heinola on kasvanut viime aikoina muun muassa Clas Ohlsonilla ja astetta artesaanimmista burgereistaan tunnetulla Friends & Brgrsilla. Loppuvuodesta Heinolassa avataan vielä Stadium Outlet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hesburger taas rakentaa autokaistansa paikalle, joka kuuluu Kokkolan kaupunkikeskustan kehittämisen yhdistys City Kokkolan reviiriin. Esimerkki siitä, että ihan kaikki virrat eivät sentään vie Heinolaan.

Lähitulevaisuudessa kaupungin ytimen vetovoimaa nostattaa katuremontin valmistuminen. Maantiemaisen kolhouden tilalle saadaan kaupunkimaista otetta. Tuleva Kauppatorin korjaus laajentaa ydinkeskustan yhtenäistä ilmettä entisestään.

Oman piristysruiskeensa kivijalkakeskustaan tuo matkapuhelinoperaattori Elisan palvelupisteen muuttaminen uudistettavaan Maximin kauppakäytävään. Sen myötä lounaspaikkojen tarve keskustassa korostuu. Keskipohjanmaan tietojen mukaan mielenkiintoa Ginger & Garlic -ravintolan entisiä tiloja kohtaan onkin jo ollut. Paikka ja ajankohta ainakin osuvat hyvään saumaan.

Lue lisää:

Lisää aiheesta

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Haluatko jatkaa keskustelua aiheesta? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä