Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Huippu-urheilussa testosteronitasolla on iso merkitys — Transnaisille oma sarjansa

Milloin transnaiset voivat kilpailla huipputasolla? Sukupuoltaan miehistä naisiksi korjanneista keskustellaan ajoittain. Yhtenä vaihtoehtona nähdään sarja transihmisille kahden selvän sukupuolen rinnalla. Tätä esitetään jo Pariisin olympialaisiin.

Pariisin olympialaiset pidetään ensi vuonna. Tuskinpa siis näemme silloin vielä kolmatta sukupuolta joka lajin lähtöviivalla. Uutta sarjaa odotellessa transnaisten kilpaileminen naisiksi syntyneiden kanssa samassa sarjassa huipputasolla tulisi kieltää.

Murrosiän poikina eläneiden testosteronitasot ovat korkeammalla kuin naisiksi syntyneillä. Nimenomaan testosteronilla on merkitystä urheilusuorituksiin, joissa sadasosilla ja jopa millimetreillä on olennainen rooli.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Miehinä kaukana kärjestä olevat urheilijat voivat transnaisina menestyä naisten sarjassa. Hormonit antavat etulyöntiaseman, joka on epäreilu kaikkia niitä naisia kohtaan, jotka kilpailevat huipputasolla.

Eri lajiliitoilla on käynnissä määrittelynsä siitä, kuka voi transurheilijana osallistua minkäkin sukupuolen sarjaan. Selvitystyö käynnistyi kansainvälisen olympiakomitean linjauksesta. Olympiakomitean raja testosteronitasoksi oli ennen 10 nanomoolia. Tämän tason alittavalla testosteronitasolla pääsi kilpailemaan naisten sarjaan. Sen sijaan kansainvälinen yleisurheiluliitto on kiristänyt maaliskuussa sääntöjään lisää ja nyt raja on 2,5 nanomoolia. Linjaus koskee kaikkia yleisurheilulajeja.

Inkluusio tarkoittaa sitä, että ketään ei jätetä ulkopuolelle. Kilpailtaessa huipputasolla biologiasta tulevat realiteetit on tunnustettava ja tässä suhteessa inkluusio unohdettava. Sukupuoltaan korjanneilla on muuten samanlaiset mahdollisuudet elämässään, mutta kilpailu olympiakullasta on vain hyväksyttävä saavuttamattomaksi.

Jollakin on laulun lahja, toisella ei. Se ei tarkoita sitä etteivätkö kaikki voisi kuorolaulua harrastaa, on vain löydettävä sopiva kuoro ja hyväksyttävä että oopperassa pääosa jää toisten suoritettavaksi.

Jollakin on laulun lahja, toisella ei. Se ei tarkoita sitä etteivätkö kaikki voisi kuorolaulua harrastaa, on vain löydettävä sopiva kuoro ja hyväksyttävä että oopperassa pääosa jää toisten suoritettavaksi. Toinen on syntynyt väärään sukupuoleen. Se ei rajoita hänen liikkumistaan, mutta urheilussa arvokisojen naisten ja miesten sarjat ovat häneltä suljettuja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskustelu sukupuolien moninaisuudesta on herkkää. Hormonitoiminnalle ei ilman lääketiedettä kukaan voi kuitenkaan mitään. Missä kohtaa hormonitoimintaa muokatessa voidaan puhua dopingista?

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä