Pääkirjoitukset

Vedyntuotantolaitosten odotetaan tuottavan 850 tonnia vihreää vetyä päivässä eli 2,2 gigawattia elektrolyyserikapasiteettia vuosikymmenen loppuun mennessä.. Kuva: Business Finland

Pääkirjoitus: Kokkola on pian Suomen teollisuuden kiinnostavin kohde

Päivän suuri uutinen on Euroopan mittakaavassa merkittävä, ja yksi jättipoteista Kokkolalle. Amerikkalainen vetytehdas Plug Power tiedotti, että aikoo rakentaa kolme vetytehdasta Suomeen. Yksi näistä vetytehtaista on tulossa Kokkolaan Kruunuportin teollisuusalueelle. 135 hehtaarin teollisuuden tarpeisiin suunniteltu asemakaava sinetöitiin vuosi sitten Kokkolan valtuustossa.

Infra rautateineen ja yhteys maailmalle niin sataman kuin lentokentän kautta on varmasti puoltanut Kokkolan valintaa. Helsingissä tiistaina tiedotustilaisuudessa vieraillut Plug Powerin toimitusjohtaja Andy Marsh totesi myös, että Suomen valintaa puolsivat Natoon liittyminen sekä maamme panostus uusiutuvaan energiantuotantoon. Philadelphiasta kotoisin oleva Marsh arvosti myös vuoden 2035 hiilineutraaliustavoitetta sekä ajatus vetyputken rakentamisesta Länsi-Eurooppaan.

Vedyn valmistukseen vaaditaan sähköä. Power Plugin tehtaalla valmistuvaa vetyä kutsutaan uusiutuvaksi, vihreäksi vedyksi. Tällöin prosessissa aiotaan käyttää uusiutuvaa energiaa, eli aurinkio-, tuuli- tai vesivoimaa. Aurinkovoimalaplantaasien suunnitelmia ei ole vielä tiedossa, mutta tuulivoimaloita suunnitellaan sitäkin voimakkaammin. Ei voi siis unohtaa Pohjanlahden tuntuman merituulivoimalahankkeita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kolme Suomen rannikolle Kokkolaan, Kristiinankaupunkiin ja Porvooseen sijoittuvaa amerikkalaisen Plug Powerin vetytehdasta tuottavisivat siis vihreää vetyä. Mutta kenelle? Energia-alan näyttää mullistuvan juuri nyt, suorastaan lähivuosina. Samalla muuttuu liikkuminen, sillä vetyä polttoaineena käyttävät lentokoneet ovat jo nyt testikäytössä.

Lopullinen investointipäätös syntyy vuosien 2025-2026 aikana. Kuluvan vuoden aikana Power Plug odottaa, että kotimaassaan sen vedyntuotanto saavuttaa 200 tonnia päivässä useissa eri tehtaissaan, joista Georgiaan tänä vuonna valmistuva tehdas on saman tyyppinen kuin Suomeen suunnitellut. Suomen tehtaat tuottaisivat 850 tonnia päivässä. Amerikkalaisyhtiöllä on tähtäimessä kasvu. Investoinnin suuruudeksi arvioidaan kuutta miljardia euroa.

Uuden tänne tulevan amerikkalaisyrityksen investointiuutista voi tulkita järjellä, mutta lopulta tulee tunne. Power Plugin Toimitusjohtaja Marsh toi esiin tiedotustilaisuudessa myös arvot, jotka suomalaisilla ja amerikkalaisyhtiöllä kohtasivat: liberaali demokratia. Viesti siitä, että puhdas ja toimiva maa on varteenotettava kohde energia-alan kuumimmaksi pisteeksi houkuttelee muitakin globaaleja toimijoita.

Menee kuitenkin hetki, että Power Plug iskee kuokan maahan Kruunuportissa. Sitä odotellessa olisi syytä kerätä rohkeutta ja pistää asuntotuotannossa vauhtia. Tuhansiin työpaikkoihin tulijat eivät ensimmäiseksi rakenna omakotitaloa ja ensiasunnoltakin vaaditaan tasoa, jotta koko perhe viihtyy.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä