Pääkirjoitukset

Kuva: Jussi Nukari

Pääkirjoitus: Perussuomalaiset ja media uhriutuvat kilpaa omiaan puolustaen

Perussuomalaisten puoluekokouksessa viikonloppuna Tampereella Riikka Purra otti avauspuheessaan kantaan median tapaan käsitellä perussuomalaisia poliitikkoja ja erityisesti häneen kesän aikana kohdistunutta uutisointia. Tämä yllätti Purran ja hän purki tuntojaan omilleen.

Uhriutumalla mieli pahoitetaan tapahtuneesta ja omien joukoista haetaan kilvan sympatiaa. Näin toimivat niin perussuomalaiset kuin suomalainen media. Omia puoluetovereita sekä yhteistä asiaa puolustetaan. Purran puheen jälkimainingeissa mediassa on puolustettu journalismia yhtenä rintamana pääkirjoituksissa.

Median tärkein yhteiskunnallinen tehtävä on kirjoittaa vallanpitäjistä, sillä julkisen rahan käytöstä päättävien sidonnaisuudet ja sanomiset ovat merkityksellisiä osuuksia päätöksenteossa. Vanhatkin teot kertovat poliitikon arvoista enemmän kuin geneerinen lehdistötiedote, jonka lausunnot on voitu kiillottaa sopivan maailmaasyleileviksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Journalisteiksi ja poliitikoiksi ryhtyviltä vaaditaan tehtäviensä menestyksekkääseen hoitoon tunteen paloa. Päättäjät haluavat julkista valtaa käyttämällä synnyttää parempaa maailmaa ja toimittajat taas etsivät vallanpitäjien toimista epäkohtia.

Sivuseikkoja ovat olleet Rydmanin viestittely, Lintilän meemit, Mäkysen naisseikkailut, Marinin Flow-asu, Purran blogitekstit, Peltokankaan avautumiset loppiaisena ja muut hetken otsikot. Ne kertovat ihmisistä ja ihmisyydestä, päättäjien persoonasta.

Purra totesi avauspuheessaan, että perussuomalaisten puheita katsotaan nenänvartta pitkin. Hän piti hyvänä, että puolueen jäsenet nousevat yhä uudelleen kertomaan suorapuheisesti asioista, joista ei sopisi puhua. On aivan totta, että sellainen vaatii rohkeutta, mutta vaatii myös medialta rohkeutta uutisoida vallanpitäjistä epäsuotuisiakin asioita. Perussuomaisten puolueen joukkovoima on omiensa takana ja eduskuntavaaleissa siniseksi muuttunutta kannatuskarttaa ei pidä unohtaa.

Uutiskriteerit ovat journalististen ohjeiden perusteella kaikissa suomalaisissa mediataloissa samat, mutta kilpailu otsikoista, istuminen puhelin kourassa uutisdeskissä ja analytiikan seuraaminen on yksipuolistanut kerrontatapaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Emme lopeta puhumista asioista, joista meidän toivottaisiin hiljenevän, sanoi Purra puheensa lopuksi. Näin ei tee myöskään media.

Viime vuosina varsinkin pääministereinä toimineet ovat päättäneet kautensa yhteen. Se kertoo jotain pestin epäinhimillisyydestä. Edellinen kahden kauden pääministeri oli Matti Vanhanen (kesk.). Ministeripestien vaativuutta ei voi kiistää, mutta ehkä meidän median edustajien olisi tehtävä kotiläksyme paremmin ja keskityttävä asiauutisointiin. Vanhoja viestejä ja bilekuvia on nähty jo riittävästi.

Emme lopeta puhumista asioista, joista meidän toivottaisiin hiljenevän, sanoi Purra puheensa lopuksi. Näin ei tee myöskään media.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokous on ensi viikolla Kokkolassa. Keskipohjanmaa toivottaa kokousväen tervetulleeksi kaupunkiin ja on siellä paikalla uutisoimassa.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä